Η τέχνη αγκαλιάζει την Costa Navarino
Η Costa Navarino παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, την πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης «Engaging Art», καλώντας τους επισκέπτες στο Navarino Dunes, να συμμετάσχουν ενεργά στην τέχνη, όπως αυτή παρουσιάζεται και θα εξελίσσεται στην έκθεση «Mimicry».
Η Costa Navarino παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, την πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης «Engaging Art», καλώντας τους επισκέπτες στο Navarino Dunes, να συμμετάσχουν ενεργά στην τέχνη, όπως αυτή παρουσιάζεται και θα εξελίσσεται στην έκθεση «Mimicry».
Η πλατφόρμα «Costa Navarino: Engaging Art» φιλοδοξεί να αποτελέσει μία μόνιμη σκηνή σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας για Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Κύριο σημείο αυτής της καλλιτεχνικής εμπειρίας είναι ότι οι συμμετέχοντες in-residence καλλιτέχνες δημιουργούν το επόμενο έργο τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρουσία των επισκεπτών των ξενοδοχείων The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort Costa Navarino, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημιουργική διαδικασία του κάθε καλλιτέχνη. Το project που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση, βραβεύθηκε στα Worldwide Hospitality Awards 2013, στην κατηγορία «Best Innovation: Public Area».
Στην έκθεση «Mimicry» που έχει επιμεληθεί ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Δημήτρης Αντωνίτσης και θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν πέντε καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσιάζουν διαδοχικά τις ατομικές τους εκθέσεις: Δημήτρης Αντωνίτσης, Ryusuke Kido, Μάρθα Δημητροπούλου, Εύα Μήταλα και Carsten Fock.
Για το «Mimicry», αναφέρει σχετικά ο επιμελητής: «Στην εξελικτική βιολογία ορίζεται ως μιμητισμός, το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότεροι οργανισμοί, μοιάζουν εντυπωσιακά μεταξύ τους. Η μίμηση αυτή ενεργεί ως προστατευτικό καμουφλάρισμα, ενώ ο διεθνής όρος για το φαινόμενο αυτό είναι η λέξη mimicry και ισχύει από το 1637. Παράλληλα, στην Αρχαία Ελλάδα η μίμηση είναι η ιδέα που διέπει κάθε έργο τέχνης με την έννοια της προσέγγισης του αρχέτυπου ομορφιάς, αλήθειας και αρετής. Έτσι και οι πέντε καλλιτέχνες της φετινής έκθεσης διερευνούν με το εικαστικό τους λεξιλόγιο τρόπους αφομοίωσης και προσαρμογής στο περιβάλλον προκαλώντας με τα έργα τους φιλοσοφικούς συνειρμούς για το σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης».
Η τέχνη έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Costa Navarino από την αρχή της λειτουργίας της. Πρωτότυπα και σπάνια έργα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, παράλληλα με τα έργα γνωστών σύγχρονων εικαστικών από όλο τον κόσμο, καθώς και νέων καλλιτεχνών που δημιούργησαν εμπνεόμενοι από τη φύση και τα περιβαλλοντικά έργα της Costa Navarino, καταδεικνύουν τη σημασία που έχει η τέχνη σε κάθε χώρο.
Χορηγοί της έκθεσης «Mimicry» είναι οι: Estée Lauder, Karavias & Associates, Orphee Beinoglou.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Δημήτρης Αντωνίτσης (έως 1.6)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ETH της Ζυρίχης Ελβετίας και Rensselaer Polytechnic Institute της Νέας Υόρκης (Master of Science). Βραβεύθηκε για την μικρού μήκους ταινία του, «Περασμένα Μεγαλεία και Τωρινές Στεναχώριες» σε συνεργασία με το στούντιο ταινιών του Robert de Niro. Τα έργα του έχουν ευρέως παρουσιαστεί σε 15 ατομικές και 35 ομαδικές εκθέσεις. Εχει δημοσιεύσει τη μονογραφία "Showhungry" (Koan) και σε μια photonovella "Αγάθων ή Πανικός στη Βαϊμάρη» (Futura). Τα έργα του Αντωνίτση περιλαμβάνονται σε διάφορες συλλογές: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη - Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα - Fondazione per la Fotografia, Τορίνο, Ιταλία - Benedikt Taschen Collection, Κολωνία, Γερμανία. Στην έκθεση Μimicry παρουσιάζει τρία έργα από τη σειρά Soul Substitutes και δημιουργεί ένα νέο κολάζ χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό διασημοτήτων από τη δεκαετία του ’60 και ασημί δέρμα.
Ryusuke Kido (2.6 - 27.7)
Γεννημένος στο Τόκιο, το 1984, όπου ζει και εργάζεται. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Τόκιο, με ειδίκευση στη γλυπτική. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε 4 ατομικές και 15 ομαδικές εκθέσεις . Τα βασικά μοτίβα του έργου του τροφοδοτούνται από την (επι)δράση του νερού και της φωτιάς σε φθαρτά υλικά. Το 2012 ξεκίνησε να δημιουργεί έργα από καθημερινά υλικά, σε μια προσπάθεια να εξετάσει το ουσιώδες και το εφήμερο. Στο κύριο του έργο, ο Ryusuke Kido έχει χρησιμοποιήσει υλικά όπως το μάρμαρο, το ξύλο και το μέταλλο για να καταγράψει τις συνεχώς μεταβλητή φύση του νερού και της φωτιάς πάνω τους. Στο Mimicry παρουσιάζει το Eternal Future και το Bubble. Ο Kido θα παρουσιαζει τη μέθοδο κατασκευής του έργου του Eternal Future και θα δημιουργεί ένα γλυπτό, σκαλίζοντας έναν κορμό ελιάς 500 ετών.
Μάρθα Δημητροπούλου (28.7-24.8)
Γεννήθηκε , το 1972 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ( ΑΣΚΤ ), την Escuola Di Bellas Artes, Βαλένθια, Ισπανία. Έκανε το μεταπτυχιακό της στην Γλυπτική με υποτροφία στο Royal College of Art, στο Λονδίνο και PD (Professional Διδακτορικό) με υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του East London. Έχει συμμετάσχει σε δέκα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία , στη Μεγάλη Βρετανία και σε τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στη Ρόδο. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχει λάβει επαίνους και βραβεία για το μοναδικό έργο τέχνης της. H Δημητροπούλου θα χρησιμοποιήσει την εντυπωσιακή τεχνική με τις πευκοβελόνες για να δημιουργήσει ένα μοντέλο του απειλούμενου με εξαφάνιση Αφρικανικού Χαμαιλέοντα που συναντάται στην Ευρώπη, μόνο στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.
Εύα Μητάλα (25.8-14.9)
Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2000-2005) της Αθήνας. Το 2006 συμμετείχε σε πρόγραμμα στην Κούβα για την καταγραφή της παράδοσης Γιορούμπα. Παρουσίασε τα έργα της σε 2 ατομικές εκθέσεις στο Τόκιο και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Στα έργα της έκθεσης, η καλλιτέχνης μεταφέρει σε έπιπλα εσωτερικών χώρων όψεις από κτίρια αναφορές στην αρχιτεκτονική του Βερολίνου. Η Μήταλα επιδεικνύει την τεχνική μεταξοτυπίας και οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν τα δικά τους T - shirts για να διακοσμηθούν με μεταξοτυπίες σχεδιασμένες από την καλλιτέχνιδα.
Carsten Fock (25.8-14.9)
Γεννήθηκε στη Γερμανία , το 1968 , ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Hochschule der Βildenden Künste , Kassel κα ιστο Städelschule Frankfurt / Main, στο τμήμα των Georg Herold και Per Kirkeby . Έλαβε το μεταπτυχιακό του από τον Per Kirkeby. Έχει λάβει υποτροφίες ( 2007 , 2009) και πολλαπλά βραβεία. Στην έκθεση παρουσιάζει το έργο Neue Heimat. ένα χαλί κατασκευασμένο στο Νεπάλ. Ο Fock θα δημιουργεί σχέδια για ένα νέο χαλί και οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του νέου του έργου.