Ψήγματα σοφίας

poluxronatou-2
ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Παράταση μέχρι τις 2 Ιουλίου πήρε το «Το Ταξίδι» της εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτουπου παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις»

«Στις μέρες μας καταλάβαμε ότι η ζωή δεν είναι το περιεχόμενο της τέχνης, αλλά ότι η τέχνη πρέπει να γίνει το περιεχόμενο της ζωής, αφού μόνο έτσι η ζωή μπορεί να είναι όμορφη». Το ρητό ανήκει στον Κάζιμιρ Μάλεβιτς. Η Ελένη Πολυχρονάτου παίζει με τις ρήσεις και δημιουργεί την τέχνη της.

Συλλέγει καθημερινά αυτά που αποκαλεί «ψήγματα σοφίας», τα πολύτιμα σμικρά, σε φαινομενική κλίμακα, τα ανεπαισθήτως αντιληπτά στους περισσότερους. Αυτά αφουγκράζεται, σε αυτά στέκεται, με αυτά συνδιαλέγεται. Η πνευματική -ψυχική όμως «ταλάντωση» αυτών των «μικρών» πραγμάτων είναι ισχυρή και το αποτύπωμά τους στη τεντωμένη μεμβράνη της καλλιτεχνικής ευαισθησίας ορατό.

«Για την εικαστικό και ιστορικό της Τέχνης Eλένη Πολυχρονάτου, είναι το εφήμερο της ύπαρξης και το αέναο του «ταξιδιού» που ορίζουν το ουσιώδες για την καλλιτεχνική έκφραση» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ιστορικός τέχνης Καλλιόπη Κουντούρη.  «Η αείροη των πραγμάτων κίνηση, με τις εναλλαγές παρουσίας και απώλειας και τη μεταστοιχείωση κάθε «δυσχέρειας» σε γνώση και δράση, έδωσαν τον παλμό ζωής στην έκθεση «Το Ταξίδι».

Ελαχιστοποιώντας συνειδητά τα τεχνικά μέσα διατύπωσης του καλλιτεχνικού της επιδιωκόμενου, η καλλιτέχνης, με απλά μελάνια σε μικρούς λευκούς καμβάδες, προσπαθεί να απαλλαγεί από υλικές και τεχνικές δεσμεύσεις. Ο «ταξιδιωτικός» της «σάκος» με τα minima-maxima εργαλεία, τής επιτρέπει να ζωγραφίζει παντού, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, όποτε η αφύπνιση διεγείρει την έμπνευση.
«Εμπειρία» δεν είναι μόνο ό,τι έχει ζήσει αλλά κι ό,τι έχουν ζήσει άλλοι, ό,τι έχει διαβάσει, ό,τι έχει συλλέξει παρατηρώντας, με συναισθησία. Πυθαγόρας, Πλάτωνας, Πρωταγόρας, Αριστοτέλης, Ηράκλειτος, Επίκουρος, Παράκελσος, Κρισναμούρτι, Σοπενχάουερ αλλά και Κοέλιο, Γκάντι, Χικμέτ, Ράσκιν, Ελύτης, ιστορία των πολιτισμών και των θρησκειών, μελέτη των παναθρώπινων και διαχρονικών συμβόλων αναχωνεύονται και μεταπλάθονται σε έναν αποθετήρα ευαισθησίας.

Το «Ταξίδι» λοιπόν έχει αρχή τη ζωή και τέλος, δηλαδή κατάληξη κι όχι τερματισμό, πάλι τη ζωή. Η τέχνη φαίνεται να κοιτά κατάματα τη ζωή, πριν ενωθεί αξεδιάλυτα με αυτήν σε ένα «μικρό»- «μέγα ταξείδιον».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, η «διέλευσις» διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά «Χρώματα και Φόρμες – Σύμβολα και Αξίες», το οποίο θα πραγματοποιήσει η ίδια η καλλιτέχνιδα. Το πρόγραμμα έχει σκοπό την προώθηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας, ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από ένα «Ταξίδι» έκφρασης και δημιουργίας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.

Η έκθεση θα διαρκέσει εως τις 2 Ιουλίου.
Πληροφορίες
: Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη.