Η Ένιντ Μπλάιτον ήταν και παραμένει η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών

blyton5
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Οι περιπέτειες με πρωταγωνιστές παρέες παιδιών που καταφέρνουν πάντα να λύσουν τα μυστήρια που συναντούν στο δρόμο τους ξεπερνώντας με υποδειγματική ευστροφία όλα τα εμπόδια συνεχίζουν να συναρπάζουν τους μικρούς μας φίλους.

Τα βιβλία της μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Τα Πέντε Λαγωνικά, Οι Μυστικοί Εφτά, Οι Απίθανοι Πέντε και πολλά πολλά ακόμα. 600 στο σύνολο γράφει η βιογραφία της Ένιντ Μπλάιτον. Οι περιπέτειες με πρωταγωνιστές παρέες παιδιών που καταφέρνουν πάντα να λύσουν τα μυστήρια που συναντούν στο δρόμο τους ξεπερνώντας με υποδειγματική ευστροφία όλα τα εμπόδια.

Η σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει το 1922. Τότε δημοσιεύθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Child Whispers. Αμέσως μετά συνεργάστηκε με την επιθεώρηση "Ο κόσμος των δασκάλων" όπου δημοσιεύτηκαν πολλές ιστορίες, ποιήματα και θεατρικά έργα της. Αυτή η συνεργασία την έκανε γνωστή σε αμέτρητα παιδιά ενώ από το 1937 αρχίζει να εκδίδει τα πρώτα μεγάλα παιδικά διηγήματά της.

Η Ένιντ Μπλάιτον διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα βιβλία της μεταφράστηκαν σε 90 γλώσσες. Υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα, ενώ μόνο για την σειρά The Famous Five, υπολογίζεται ότι πωλείται ένα εκατομμύριο αντίτυπα ετησίως.

Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να μιλάμε για την Ένιντ Μπλάιτον τόσο αγαπητή στα παιδιά τόσα χρόνια μετά;

Οι λογοτεχνικές ιστορίες της Μπλάιτον μπορούν να καταχωριστούν σε 3 διαφορετικές κατηγορίες: στην πρώτη, όπου τα παιδιά είναι ανεξάρτητα από τους γονείς τους και μπλέκονται σε περιπέτειες και άλυτα μυστήρια, στη δεύτερη, η οποία περιλαμβάνει θέματα παιδιών που είναι εσώκλειστα σε σχολεία και αφορά στη σχολική ζωή και σε φάρσες, και στην τρίτη, όπου έχει να κάνει με τον κόσμο της φαντασίας, με τα παιδιά να μεταφέρονται σε παράξενα μέρη με ξωτικά, νεράιδες και άλλα γεννήματα της φαντασίας της.

Παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια απο τότε που τα έγραψε, όλα τα βιβλία της παραμένουν δροσερά και επίκαιρα σαν να έχουν μόλις γραφτεί.

Διαβάζοντας τη βιογραφία της, η ίδια έχει αναφέρει, ότι όταν ξεκινούσε τη συγγραφή ενός βιβλίου το ολοκλήρωνε χωρίς να σταματήσει. Καμία σκέψη δε μπορούσε να χαλάσει τον ειρμό της. Όπως εκείνη έγραφε το βιβλίο της, σχεδόν με μια ανάσα, έτσι ακριβώς τα παιδιά "ρουφούν" κάθε σελίδα.

Τα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον ενισχύουν τη φαντασία των παιδιών και τους ταξιδεύουν σε κόσμους γεμάτους περιπέτεια όπου συνομήλικοι τους εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο και τα μυστήριά του.

Για όσους δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα τα βιβλία της, η  Αγγλίδα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία διεθνούς φήμης κι έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χαρακτήρες για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Ο σημαντικότερος από τους χαρακτήρες που δημιούργησε η Μπλάιτον είναι ο Νόντι. Επίσης σημαντική είναι η σειρά 21 βιβλίων Τα πέντε λαγωνικά. Οι 21 τόμοι που αποτελούν τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων, γράφτηκαν και εκδόθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία από το 1942 μέχρι το 1963 και το θέμα τους είναι τα παιδιά και η σχέση τους με τα σκυλιά. Άλλη σημαντική σειρά βιβλίων της Μπλάιτον είναι Οι Μυστικοί Επτά.

Τα βιβλία της Ένιντ Μπλάιτον κυκλφορουν απο τις εκδόσεις Ψυχογιός.