9 σπουδαία αρχαιολογικά μουσεία σε νησιά του Αιγαίου

arxaiologiko-mouseio-thasou

Υπέροχα αγάλματα στεγάζονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Οι συλλογές τους είναι ανεκτίμητες. Αν βρεθείτε σε κάποιο απο τα νησιά μας για τις φετινές διακοπές, αξίζει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στα παρακάτω αρχαιολογικά μουσεία.

© Tilemahos Efthimiadis

Η αρχοντική Ρόδος διαθέτει μεταξύ άλλων κι ένα μουσείο χάρμα οφθαλμών

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Ο πολιτισμός και η ιστορία των νησιών μας ζωντανεύουν με μοναδικό τρόπο μέσα από τα μουσεία τους. Όσοι είστε ακόμα διακοπές, προγραμματίστε μια επίσκεψη. 

Τοιχογραφία από το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Aρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο μινωικός πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη[1]. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Το περίαπτο με τις μέλισσες από το Χρυσόλακο των Μαλίων, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Η πρώτη αρχαιολογική συλλογή στο Ηράκλειο δημιουργήθηκε το 1883. Το 1900 στεγάσθηκε σε δύο δωμάτια στην αυλή της μητρόπολης του Αγίου Μηνά. Με την έναρξη μεγάλων ανασκαφών στη Κρήτη, περιέλαβε τα πρώτα σημαντικά ευρήματα, ενώ ταυτόχρονα παραχωρήθηκε στην Κρητική Πολιτεία. Το 1904-1907 κατασκευάστηκε η πρώτη μουσειακή αίθουσα, ενώ το 1908, μετά τη προσθήκη δεύτερης αίθουσας, μεταφέρθηκαν εκεί οι αρχαιότητες. Το σημερινό κτίριο ξεκίνησε το 1937 σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού.

Από το Νοέμβριο 2006 έως τις αρχές του 2014 το Μουσείο παρέμεινε κλειστό για το κοινό λόγω εργασιών ανακαίνισης στο εσωτερικό του. Μια μικρή προσωρινή έκθεση με τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου μπορούσε κανείς να δει στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στη βορινή πλευρά του Μουσείου. Από τον Μάρτιο του 2014 το ανακαινισμένο μουσείο είναι πλέον πλήρως επισκέψιμο και πιο εντυπωσιακό από ποτέ.

Μερικά από τα μοναδικά αρχαία ευρήματα που θα δείτε αν επισκεφθείτε το μουσείο της Σάμου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου

Στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού κτηρίου του Πυθαγορείου από την πρώτη εικοσαετία του 20ού αιώνα. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το κτήριο επισκευάστηκε και το 1993 έγιναν επεμβάσεις στην ανατολική όψη του. Στεγάζει συλλογή αρχαϊκών στηλών, πορτρέτα Ρωμαίων αυτοκρατόρων και κεραμική (9ος αι. π.Χ.-2ος αι. π.Χ.). Από τα πιο σημαντικά έργα που περιλαμβάνει η Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου είναι το μαρμάρινο καθιστό άγαλμα του Αιάκη (γύρω στο 540 π.Χ.), που βρέθηκε στο Πυθαγόρειο και στην επιγραφή του οποίου αναφέρεται ότι αφιερώθηκε στην Ήρα από τον Αιάκη, πατέρα του Πολυκράτη, από τα κέρδη που είχε από την πειρατεία, καθώς και μεγάλη μαρμάρινη μνημειακή σαρκοφάγο (β’ μισό του 6ου αι. π.Χ.) στον τύπο ναόσχημου οικοδομήματος.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στη βόρεια Ελλάδα και το σημαντικότερο στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η έκθεση του Μουσείου της Θάσου περιλαμβάνει 1700 αρχαιολογικά ευρήματα από τα ιστορικά έως και τα βυζαντινά χρόνια. Τα εκθέματα προέρχονται αποκλειστικά από το νησί της Θάσου και συγκεντρώθηκαν μετά από πολύχρονες έρευνες της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής και της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας. Από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι ο εντυπωσιακός αρχαϊκός κούρος, εμβληματικό εύρημα της Θάσου, η σφίγγα wix, το ανάγλυφο με θεά σε κόγχη και η Αφροδίτη πάνω σε δελφίνι.

Μοναδικής αισθητικής αγγεία κοσμούν το μουσείο της Θάσου

Στην αρχαιότητα η Θάσος αποτελούσε μία από τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις με ισχύ η οποία οφείλεται στον πλούτο του νησιού σε μάρμαρο, σε μέταλλα, στο χρυσό, την αλιεία καθώς επίσης και την εκμετάλλευση της γεωργικής της παραγωγής. Ανθρώπινη δραστηριότητα σημειώνεται στο νησί από τη Νεότερη Παλιολιθική Εποχή (20.000-10.000π.Χ). Οι πρώτοι άποικοι από την Πάρο έφτασαν στο νησί το 680 π.Χ..

Εκτός από την καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα, η Σαντορίνη διαθέτει και αρχαιολογικούς θησαυρούς σπάνιας ομορφιάς και αξίας

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας είναι μοναδικό στο είδος του Περιφερειακό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι, από τις παλαιές ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη θέση Ποταμός, από τις ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων σε διάφορες θέσεις της Θήρας, από περισυλλογές και παραδόσεις. Με την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων από τις χιλιάδες που υπάρχουν στις αποθήκες, μια πορεία δυναμική και δημιουργική που κατέστησε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων ένα από τα σπουδαιότερα αιγαιακά κέντρα κατά τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ.

Μέσα στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα καταλάβουμε πώς δημιουργήθηκε το κορυφαίο νησί της Ελλάδας

Το Μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες αλλά και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.). Παράλληλα φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της προϊστορίας. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι όλα τα εκθέματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του κτηρίου (τρίτη στάθμη), εμβαδού 600 τ.μ., ενώ ο πρώτος όροφος (δεύτερη στάθμη) στεγάζει περιοδικές εκθέσεις, που παρέχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται το πολυπληθές υλικό των αποθηκών που καταλαμβάνουν το ισόγειο του κτηρίου (πρώτη στάθμη).

Ολόκληρο το νησί του Απόλλωνα είναι ένα υπαίθριο μουσείο από μόνο του

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία που αφορούν την ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Εδώ έχουν συγκεντρωθεί τα ευρήματα σχεδόν ενός αιώνα ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Τα πιο σημαντικά γλυπτά καλύπτουν μια περίοδο από την αρχαϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή. Από τις συλλογές ξεχωρίζουν οι Κούροι από ναξιώτικο μάρμαρο, οι Κόρες με τα αέρινα πεπλοφόρα ενδύματα, τα θαυμάσια γλυπτά από το ιερό του Δωδεκαθέου (Αρτεμις με λεοντή, Απόλλων Κιθαρωδός και άλλα), ένα εξαιρετικό σύμπλεγμα από το ναό των Αθηναίων που παριστάνει την αρπαγή της Αθηναίας Ωρείθυιας από τον βασιλιά της Θράκης Βορέα, κεφαλή Ερμού από την αγορά των Κομπεταλιαστών, πλήθος αγάλματα από το χώρο του Θεάτρου, μια εξαιρετική Αρτεμις που σκοτώνει ελάφι και άλλα πολλά.

Η Κλεοπάτρα και ο Διοσκουρίδης της Δήλου στέκονται είναι μαζί εδώ και 2.150 χρόνια περίπου

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην καθημερινή ζωή κατά τη διάρκεια της ακμής του νησιού (ελληνιστική εποχή) με την παρουσία πλήθος ευρημάτων όπως εργαλεία, οικιακά σκεύη, βάρη και ζυγαριές, ειδώλια και αγαλμάτια, κοσμήματα, σφραγίδες, πλήθος κεραμικά σε μεγάλη ποικιλία, σκύφους, λύχνους και άλλα. Ξεχωρίζουν τα εξαιρετικά διακοσμημένα αγγεία από τις Κυκλάδες, τη Ρόδο και την Ιωνία που αφιερώθηκαν στο ναό της Ηρας. Υπάρχουν, επίσης, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες και εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα.

Τα ψηφιδωτά της Δήλου είναι το πιο σημαντικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο από την περίοδο του 2ου-αρχές 1ου αι. π.Χ.

Το λιτής αισθητικής κτίριο στεγάζει την ιστορία του πανέμορφου νησιού

Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Ο περίπατος στη συνοικία του Ρωμέικου Γιαλού πέρα από την αναψυχή μας προσφέρει και τη δυνατότητα για πολιτιστικές αναζητήσεις.
Πρώτη στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου, όπου μάς περιμένει η ιστορία του νησιού. Μπροστά μας ένα θαυμάσιο ανακαινισμένο κτίριο, ισόγειο και όροφος, τριγυρισμένο από πράσινο. Είναι το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το τουρκικό διοικητήριο την οθωμανική εποχή.

Δίδυμη κούπα (δέπας ἀμφικύπελλον), Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Το κτίριο και οι αρχαιολογικοί θησαυροί έχουν περάσει πολλές περιπέτειες ιδιαίτερα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Ηφαιστία και το Καβείριο την περίοδο 1926 - 1936, που βρίσκονται σε σπίτια στο Κοντοπούλι και τα Καμίνια, μεταφέρονται από τους αρχαιολόγους της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών που κάνουν τις έρευνες συσκευασμένα σε κιβώτια στα υπόγεια του Γυμνασίου της Μύρινας. Αλλά κατά τη γερμανική κατοχή το Γυμνάσιο επιτάσσεται και τα αρχαία αφήνονται στην αυλή του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού μεταφέρονται για φύλαξη στο Μουσείο της Μυτιλήνης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου στεγάζεται στο μεσαιωνικό γοτθικού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία κτήριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών, οικοδόμημα που ξεκίνησε να κτίζει πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού κτηρίου το 1440 ο μεγάλος μάγιστρος Ντε Λαστίκ (De Lastic) και ολοκλήρωσε πενήντα χρόνια αργότερα ο μεγάλος μάγιστρος Ντ' Ομπισόν (D'Aubusson) (1489).

Στις συλλογές του μουσείου φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών από την ιταλοκρατία και νεότερων ανασκαφών, στη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα από τη Μυκηναϊκή, τη Γεωμετρική, την Κλασική και την ελληνιστική περίοδο, ακόμα και μνημειακή γλυπτική της ρωμαϊκής περιόδου, που στοχεύουν στην ανάδειξη και την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας της Ρόδου.

Περικλής Μέρακος

Το δαιδαλώδες αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου σε ταξιδεύει στα χρόνια των ιπποτών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου εποπτεύεται από την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου είναι ένα νέο σχετικά μουσείο και βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο στην πρωτεύουσα του νησιού, το Μανδράκι. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται κτίστηκε με δαπάνες των αδελφών Γιαννίδη και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2001. Προς το παρόν στο μουσείο δημιουργούνται εργασίες επέκτασης του υπόγειου χώρου και του ισογείου, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή δύο στεγάστρων στον αύλειο χώρο του μουσείου για τα μαρμάρινα μέλη που εκτίθενται εκεί. 

Πολύτιμα ευρήματα και στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου

Εκτίθενται ευρήματα και φωτογραφίες από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή Νίσυρο, από την προϊστορική εγκατάσταση στην ηφαιστειογενή νησίδα Γυαλί και από τη νεκρόπολη της αρχαίας πόλης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου βρίσκεται στη χώρα, στην περιοχή του κάστρου. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο, βενετσιάνικο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης.

© Tilemahos Efthimiadis

Εκτός από την Πορτάρα, τις απέραντες παραλίες και τις τοπικές λιχουδιές, η Νάξος φημίζεται και για την ιστορία της

Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα και έργα τέχνης, τα οποία ήρθαν στο φως μετά τις συνεχείς ανασκαφές που πραγματοποιούνται από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα.  Τα ευρήματα χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ. - 5ος αι. μ.Χ.).  Οι αρχαϊκοί, οι κλασσικοί και οι ελληνιστικοί χρόνοι αντιπροσωπεύονται από χαρακτηριστικά δείγματα κεραμικής και πήλινων ειδωλίων.Επιπλέον, στο μουσείο εκτίθενται κεραμικά και μια συλλογή γυάλινων αγγείων από τη ρωμαϊκή εποχή.

Οι ανασκαφές τα τελευταία 40 χρόνια έφεραν στο φως πλήθος αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων που εκτίθενται σε αυτό το μουσείο. Στις αρχαιολογικές συλλογές του Μουσείου Νάξου περιλαμβάνονται σημαντικότατα ευρήματα, ιδιαίτερα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200 - 2300 π.Χ.) αλλά και από τις παλαιότερες φάσεις των ιστορικών χρόνων, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά.

© Tilemahos Efthimiadis

Μερικά από τα ευρήματα που θα θαυμάσετε στο μουσείο της Νάξου

Πέρα από το εσωτερικό του μουσείου, ο επισκέπτης αξίζει να θαυμάσει το ψηφιδωτό  δάπεδο που βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου και απεικονίζει γυναικεία μορφή να ιππεύει θαλάσσιο τέρας.