Στον Φίλιπ Ροθ το βραβείο Μπούκερ

ston-filip-roth-to-brabeio-mpouker

O συγγραφέας Φίλιπ Ροθ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2011

Ο Φίλιπ Ροθ, από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς, συμπεριλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μπορεί ακόμη η Σουηδική Ακαδημία να μην τον έχει τιμήσει, αλλά ο Ροθ μπορεί για φέτος να παρηγορηθεί με το βραβείο Man Booker, τη σημαντικότερη διάκριση της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Ο συγγραφέας που έγραψε το «Αμερικανικό ειδύλλιο» και το «Σύνδρομο Πόρτνοϊ, απέσπασε το βραβείο Man Booker International Prize για το «επίτευγμα του στην παγκόσμια μυθιστοριογραφία». H εν λόγω διάκριση απονέμεται κάθε δυο χρόνια σε εν ζωή συγγραφέα για έργο που εκδόθηκε στα Αγγλικά ή κυκλοφορεί ευρέως μεταφρασμένο στα Αγγλικά. Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν οι Ισμαήλ Κανταρέ και Τσινούα Ατσέμπε.

Ο Φίλιπ Ροθ δήλωσε στο BBC ότι «μια από τις συγκεκριμένες απολαύσεις που έχω ως συγγραφέας είναι να διαβάζονται τα έργα μου σε όλο τον κόσμο, παρά τα προβλήματα που έχει μια μετάφραση. Ελπίζω αυτό το βραβείο να με κάνει γνωστό σε αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Χαίρομαι για τη μεγάλη αυτή τιμή».

Η κριτική επιτροπή για το βραβείο αποτελούταν από τον συγγραφέα, ακαδημαϊκό και συλλέκτη σπανίων βιβλίων Ρικ Γκεκόσκι , την συγγραφέα και κριτικό Κάρμεν Καλίλ και τον συγγραφέα Τζάστιν Καρτράιτ. Ο Γκεκόσκι δήλωσε ότι «για πάνω από 50 χρόνια τα βιβλία του Φίλιπ Ροθ τονώνουν, προκαλούν και διασκεδάζουν ένα ολοένα και αυξανόμενο αναγνωστικό κοινό» και συμπλήρωσε ότι «η φαντασία του όχι μόνο αναμόρφωσε την ιδέα που έχουμε για την εβραϊκή ταυτότητα, αλλά έδωσε νέα πνοή στην μυθιστοριογραφία και μάλιστα όχι μόνο στην αμερικανική».

Ο εβραϊκής καταγωγής Φίλιπ Ροθ γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ το 1933 και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο το «Goodbye, Columbus» σε ηλικία 26 ετών. Γνώρισε για πρώτη φορά την επιτυχία το 1969 με το «Σύνδρομο Πόρτνοϊ» που κατηγορήθηκε από πολλούς κριτικούς για την τολμηρή γλώσσα του. Το «American Pastoral» που εκδόθηκε το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer και εν συνεχεία το 2000, το «Ανθρώπινο στίγμα» μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τον Άντονι Χόπκινς και τη Νικόλ Κίντμαν.

Πολλά βιβλία του Φίλιπ Ροθ έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις. Ας θυμηθούμε τους σημαντικότερους τίτλους: «Ο καθηγητής του πόθου», «Η ταπείνωση», «Αγανάκτηση», «Αντιζωή», «Το σύνδρομο Πόρτνοϊ», «Η συνομωσία εναντίον της Αμερικής», «Καθένας», «Το ζώο που ξεψυχά», «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», «Επιχείρηση Σάυλωκ», «Ζούκερμαν δεσμώτης», «Το ανθρώπινο στίγμα» κ.τ.λ.