Οι μικροί θησαυροί του Μπετόβεν στο Μέγαρο

mpetoben-gia-duo
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Σονάτες και παραλλαγές: Οι μικροί θησαυροί του Μπετόβεν παρουσιάζονται την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, στη δεύτερη συναυλία του Κύκλου Μουσικής Δωματίου, από δύο σολίστ, τον Άγγελο Λιακάκη και τον Τίτο Γουβέλη.

Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν δύο Σονάτες για τσέλο και πιάνο (αρ. 2 και 5) και δύο Παραλλαγές του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, βασισμένες σε θέματα από το ορατόριο Ιούδας Μακκαβαίος του Χαίντελ και από την όπερα Ο μαγικός αυλός του Μότσαρτ.

Η μουσική δωματίου γεννήθηκε κατά τον 19ο αιώνα στη Γερμανία  και  χάρη σε μεγάλους συνθέτες της εποχής, καθιερώθηκε και επεκτάθηκε στις άλλες χώρες ως το απόσταγμα της μουσικής σκέψης και ευαισθησίας. Παραδόξως, είναι ένα είδος που συνυφαίνεται με έναν ιδιότυπο «ερασιτεχνισμό», γεγονός που οφείλεται στο ότι το κοινό, τότε, δεν ήταν απλώς ένα φιλόμουσο ακροατήριο, αλλά άνθρωποι που καταγίνονταν οι ίδιοι με τη μουσική πράξη στον ελεύθερο χρόνο τους.

Και οι τρεις δημιουργικές περίοδοι του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν αντανακλώνται με διαύγεια μέσα από τις σονάτες του για τσέλο και πιάνο. Στη συναυλία της 6ης Νοεμβρίου, ο Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο) και ο Τίτος Γουβέλης (πιάνο) θα παρουσιάσουν τη δεύτερη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 5, αρ. 2, που περιλαμβάνει δύο μέρη. Στη συνέχεια, θα ερμηνεύσουν τη μεταγενέστερη πέμπτη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε μείζονα, έργο 102, αρ. 2, που είναι τριμερής.

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, συγχρόνως με τη σύνθεση πρωτογενούς υλικού, είχε καταπιαστεί επίσης με τη μελέτη και επεξεργασία έργων προγενέστερων δημιουργών, τους οποίους προέβαλε και ανέδειξε μέσα από μεταγραφές αυθεντικών συνθέσεών τους για πιάνο ή άλλα όργανα. Μερικές από αυτές θα ακουστούν στη συναυλία της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου από τον Άγγελο Λιακάκη και τον Τίτο Γουβέλη.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210 7282333.