Βαγγέλης Ηλιόπουλος: "Γράφω για να εκφράσω αυτό που πληγώνει την ψυχή μου"

baggelis-iliopoulos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους εκπροσώπους της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος απαντά.

«Δεν είναι δικό τους θέμα (των αναγνωστών) το ότι χρειάστηκε να μάθεις να γράφεις. Άφησέ τους να νομίζουν ότι έτσι γεννήθηκες». Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

1. Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται;

Γεννιέται, με την έννοια ότι για κάθε καλλιτεχνική δημιουργία προϋπόθεση είναι το ταλέντο. Αλλά και το ταλέντο καλλιεργείται και αναπτύσσεται. Άρα ο συγγραφέας  γεννιέται και .. γίνεται!

«Είμαι επιτυχημένος, πιθανότατα γιατί πάντα πίστευα ότι δεν ήξερα το παραμικρό για το γράψιμο και ειλικρινά προσπαθούσα πάντα να πω μια ενδιαφέρουσα ιστορία με διασκεδαστικό τρόπο». Έντγκαρν Ράις Μπάροουζ.

2. Γιατί γράφεις;

«Για να μην νιώθεται η πληγή» όπως λέει ο Καβάφης. Γράφω για να εκφράσω αυτό που πληγώνει την ψυχή μου. Γράφω για καθαρά δικούς μου λόγους. Κι όταν αυτό που γράφω κρίνω ότι έχει ενδιαφέρον και για τους άλλους, το δημοσιεύω. Αλλιώς μένει κλεισμένο στα άδυτα του σκληρού δίσκου.

«Ο συγγραφέας που δεν ενδιαφέρεται ούτε συμπονά τα κουσούρια των ηρώων του, δεν είναι πειστικός», Τζόζεφ Κόνραντ.

3. Ποιόν ήρωά σου συμπάθησες και ποιόν αντιπάθησες περισσότερο;

 Λατρεύω τον Τριγωνοψαρούλη, τον Βιβλιοπόντικα και από τα εφηβικά το Φώτη από το «Μικέλε προς Φώτη» και το Θωμά από το υπό έκδοση «Θωμάς Enter: Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου». Δε μισώ κανέναν γιατί ακόμη και στους πιο «κακούς» βρίσκω ελαφρυντικά.

«Το να τελειώνεις ένα βιβλίο μοιάζει με το να οδηγείς ένα παιδί στον πίσω κήπο του σπιτιού και να το σκοτώνεις», Τρούμαν Καπότε.

4. Τι νιώθεις όταν ολοκληρώνεις ένα βιβλίο σου;

Χαρά για την ολοκλήρωση ενός έργου – Λύπη γιατί τελείωσε ένα απολαυστικό ταξίδι.

«Κάθε μυστικό στην ψυχή του συγγραφέα, κάθε εμπειρία της ζωής του, υπάρχει μέσα στο  έργο του». Βιρτζίνα Γουλφ.

5. Τι σε εμπνέει;

Ο κόσμος γύρω μου και κυρίως ο κόσμος των παιδιών είναι για εμένα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.

«Ο χρόνος του συγγραφέα δαπανάται κατά πολύ στο διάβασμα. Για να γράψει ένα βιβλίο, πρέπει να ξεψαχνίσει μισή βιβλιοθήκη». Σάμιουελ Τζόνσον.

6. Τι διαβάζεις αυτή την περίοδο;

Διαβάζω νεανική λογοτεχνία γιατί με γεμίζει με νεανικό πνεύμα και ορμή. Ένα είδος που στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί πολύ και έχει βρει το κοινό του 16 – 21 ετών εδώ βασανίζεται από το την αδυναμία του σχολείου να το ενσωματώσει και την δυσκολία των κριτικών να το αξιολογήσουν.

«Το γράψιμο είναι θέμα ρυθμού. Το συγκρίνω με την τζαζ», Φρανσουάζ Σαγκάν.

7. Ποια τραγούδια θα ήθελες να είχες γράψει αν ήσουν μουσικός;

Κατά καιρούς έχω διάφορες μουσικές προτιμήσεις. Τη συγγραφή κάθε βιβλίου τη συνοδεύει συγκεκριμένη μουσική. Αυτή τη στιγμή ξανα-ακούω Χατζιδάκη και Beatles.  Θα ήθελα να έχω γράψει το Βαλς των χαμένων ονείρων και τα τραγούδια της πρώτης περιόδου 1964 - 1967 των Beatles.  

«Δεν μπορείς να διορθώσεις ένα έργο σου παρά μόνο όταν το ξεχάσεις», Βολταίρος.

8. Σε ποιο βιβλίο σου θα ήθελες, αν επέστρεφες, να έδινες άλλο τέλος και γιατί;

Ίσως στο «Ο Τριγωνοψαρούλης» που γράφτηκε το 1995 και κυκλοφόρησε το 1997. Δε φανταζόμουν τότε πώς αντιδρούσε η κοινωνίας μας είκοσι χρόνια μετά στην ετερότητα και πόσο συντηρητική στροφή θα είχε πάρει. Ίσως ήμουν πιο ακραίος στο πως πρέπει και οφείλουμε  να αποδεχόμαστε τον «άλλο»

«Οι λέξεις χωρίς εμπειρία είναι χωρίς νόημα», Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ.

9. Ποια ηρωίδα μυθιστορήματος θα ήθελες να γνωρίσεις;

Από τις δικές μου ηρωίδες των νεανικών μυθιστορημάτων μου θα ήθελα να γνωρίσω τη Ναταλία από «Το ξύπνημα της φράουλας» που τώρα θα είναι 31 ετών. Από την παγκόσμια λογοτεχνία θα ήθελα να γνωρίσω την Τιτίκα από τους Άθλιους.

«Τα εργαλεία μου για να γράψω είναι το χαρτί, ο καπνός, το φαγητό και λίγο ουίσκι». Γουίλιαμ Φώκνερ

10. Ποια είναι η πιο παράξενη συγγραφική σου συνήθεια;

Γράφω ασταμάτητα όταν ταξιδεύω με αεροπλάνο. Πρόκειται για αποδοτικότατη εργασιοθεραπεία.

«Αν θέλεις να γίνεις συγγραφέας, γράψε!», Επίκτητος

11. Ποια συμβουλή θα έδινες στους επίδοξους συγγραφείς;

Γράφε, γράφε, γράφε, γιατί περνάς καλά και απολαμβάνεις τη γραφή. Μη σε νοιάζει που θα εκδοθεί, πότε θα εκδοθεί, τι θα πουν όσοι το διαβάσουν. Αυτές είναι σκέψεις που θα σε βασανίσουν μετά. Τώρα μόνο απόλαυση γραφής.

Δείτε τα πάντα για το συγγραφέα και το έργο του στην ιστοσελίδα του http://www.vagelisiliopoulos.gr/