Γιώργος Κορδέλλας: «Η πάλη ανάμεσα στη ζωή και την ονειροφαντασιά μου γεννάει τους σπόρους των ιστοριών μου»

kordellas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους εκπροσώπους της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Ο Γιώργος Κορδέλλας απαντά.

«Δεν είναι δικό τους θέμα (των αναγνωστών) το ότι χρειάστηκε να μάθεις να γράφεις. Άφησέ τους να νομίζουν ότι έτσι γεννήθηκες». Έρνεστ Χέμινγουεϊ

1. Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται;
Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα για την παραγωγή ενός έργου, είτε αυτό είναι λογοτεχνικό είτε έργο άλλης Καλής Τέχνης: το χάρισμα και η καλλιέργειά του. Ο λογοτέχνης συγγραφέας χρειάζεται και τα δύο. Ταλέντο που δεν καλλιεργείται χάνεται, παραγωγή χωρίς ταλέντο δεν αποδίδει καλλιτεχνικό έργο – πιθανόν να αποδίδει αγοραία προϊόντα, αλλά η συγγραφική ικανότητα κατασκευής εμπορικών αναγνωστικών προϊόντων δεν αποτελεί λογοτεχνία.

«Είμαι επιτυχημένος, πιθανότατα γιατί πάντα πίστευα ότι δεν ήξερα το παραμικρό για το γράψιμο και ειλικρινά προσπαθούσα πάντα να πω μια ενδιαφέρουσα ιστορία με διασκεδαστικό τρόπο». Έντγκαρν Ράις Μπάροουζ

2. Γιατί γράφεις;
Νομίζω πως, σε μένα τουλάχιστον, η συγγραφή λειτουργεί θεραπευτικά. Είναι ένας έμμεσος τρόπος δημόσιας εξομολόγησης και, ταυτόχρονα, μια αυτοψυχοθεραπεία.

«Ο συγγραφέας που δεν ενδιαφέρεται ούτε συμπονά τα κουσούρια των ηρώων του, δεν είναι πειστικός». Τζόζεφ Κόνραντ

3. Ποιον ήρωά σου συμπάθησες και ποιον «αντιπάθησες» περισσότερο;
Λατρεύω κάποια στοιχεία ορισμένων δευτερευόντων κυρίως χαρακτήρων. Τα κρυφά και αμαρτωλά μυστικά τους. Και αντιπαθώ τα αποσιωποιητικά που αφήνει η πένα μου όταν αδυνατεί να τα εξορύξει.

«Το να τελειώνεις ένα βιβλίο μοιάζει με το να οδηγείς ένα παιδί στον πίσω κήπο του σπιτιού και να το σκοτώνεις». Τρούμαν Καπότε

4. Όταν ολοκληρώνεις ένα βιβλίο σου νιώθεις…
Πλήρωση και ανακούφιση.

«Κάθε μυστικό στην ψυχή του συγγραφέα, κάθε εμπειρία της ζωής του, υπάρχει μέσα στο έργο του». Βιρτζίνα Γουλφ

5. Τι σε εμπνέει;
Η πάλη ανάμεσα στη ζωή και την ονειροφαντασιά μου είναι αυτή που γεννάει τους σπόρους των ιστοριών μου. Άλλοι από αυτούς χάνονται, άλλοι ευδοκιμούν. Είναι ζήτημα συγκυριακής ανταπόκρισης. Ή κάποιας μυστικής πρόνοιας.

«Ο χρόνος του συγγραφέα δαπανάται κατά πολύ στο διάβασμα. Για να γράψει ένα βιβλίο, πρέπει να ξεψαχνίσει μισή βιβλιοθήκη». Σάμιουελ Τζόνσον

6. Τι διαβάζεις αυτή την περίοδο;
Ξαναδιαβάζω το εξαιρετικό «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου.

«Το γράψιμο είναι θέμα ρυθμού. Το συγκρίνω με την τζαζ». Φρανσουάζ Σαγκάν

7. Ποια τραγούδια θα ήθελες να είχες γράψει αν ήσουν μουσικός;
Ο «Εφιάλτης της Περσεφόνης» του Χατζιδάκι πάντα με συγκινεί, όπως και το «Τσάμικο»  του Σαββόπουλου. Και φυσικά με συνεπαίρνει το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»  του Θεοδωράκη. Για την μυσταγωγία που αποκτούν οι λέξεις και οι φράσεις όταν συμβαίνει να μελοποιούνται με περίσσεια χάριτος.

«Δεν μπορείς να διορθώσεις ένα έργο σου παρά μόνο όταν το ξεχάσεις». Βολταίρος

8. Σε ποιο βιβλίο σου θα ήθελες, αν επέστρεφες, να έδινες άλλο τέλος και γιατί;
Αυτή είναι μια ερώτηση για συγγραφείς που έχουν έργο πίσω τους. Εγώ τώρα πρωτομπαίνω σ’ αυτή τη θάλασσα.

«Οι λέξεις χωρίς εμπειρία είναι χωρίς νόημα». Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

9. Ποιον ήρωα ή ηρωίδα βιβλίου θα ήθελες να συναντήσεις;
Τον παπα-Γιάνναρο του Καζαντζάκη («Αδερφοφάδες»). Γιατί «ήθελε, λέει, να ’ναι λεύτερος!»

«Τα εργαλεία μου για να γράψω είναι το χαρτί, ο καπνός, το φαγητό και λίγο ουίσκι». Γουίλιαμ Φώκνερ

10. Ποια είναι η πιο παράξενη συγγραφική σου συνήθεια;
Για μένα δεν είναι παράξενη, αλλά έτσι φαίνεται στους άλλους – στους περισσότερους τουλάχιστον: γράφω πάντα σε κάποιο καφέ, ανάμεσα σε άγνωστους και, πολλές φορές, θορυβώδεις θαμώνες.

«Αν θέλεις να γίνεις συγγραφέας, γράψε!». Επίκτητος

11. Ποια συμβουλή θα έδινες στους επίδοξους συγγραφείς;
Να αγαπήσουν τον αναγνώστη τους. Θα τους κάνει καλύτερους συγγραφείς.

Ο συγγραφέας
Γεννημένος στα τέλη του 1959, μεγάλωσε σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Εργάζεται από το 1981 στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Έχει σκηνοθετήσει γνωστές τηλεοπτικές σειρές («Αναστασία», «Απών», «Βεντέτα», «Δούρειος Ίππος», «Χορεύοντας στη σιωπή», «Μυστικά και λάθη», «Λούφα και παραλλαγή» κ.ά.) και ντοκιμαντέρ («Οι κεραίες της εποχής μας»).
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Μαμαγκάκης, Νότης Μαυρουδής κ.ά.) και ερμηνευθεί από γνωστούς τραγουδιστές (Χ. Αλεξίου, Π. Θαλασσινός, Δ. Μητροπάνος, Φ. Δάρρα, Ελ. Τσαλιγοπούλου, Τ. Τσανακλίδου κ.ά.)
Από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: «Σαώ» (Μάρτιος 2014), «Στην εχεμύθεια των κυμάτων» (Ιούλιος 2014).

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]