Santiago Calatrava: ένας πολυσυζητημένος αρχιτέκτονας
Μια εικαστική πρωτοβουλία του Santiago Calatrava με κεντρικό θεματικό άξονα την ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», φιλοξενείται στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη μέχρι τις 25 Οκτωβρίου και το clickatlife.gr κάνει ένα flashback στα πιο σημαντικά έργα του γνωστού αρχιτέκτονα, ανάμεσα στα οποία και το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Η έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη προτάθηκε από τον Santiago Calatrava και την Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και παρουσιάζει τα στάδια της αναδημιουργίας του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες, σχέδια, ακουαρέλες, ψηφιακές αποδόσεις του ναού, καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.
Η ιστορία του ναού
To παλιό κτίσμα του ελληνορθόδοξου ναού καταστράφηκε ολοσχερώς με την κατάρρευση του Νότιου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Όμως, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής έλαβε την άδεια να οικοδομήσει νέο ναό του Αγίου Νικολάου στο νέο Πάρκο Ελευθερίας.
Με την ανοικοδόμηση της εκκλησίας, αντικαταστάθηκε ο ναός και εντάχθηκε πλήρως στην αναδιαμορφωμένη περιοχή του «Σημείου Μηδέν» με ιδιαίτερο ρόλο αυτή τη φορά, ως το μοναδικό μη κοσμικό κτήριο. Ο Santiago Calatrava ήταν εκείνος που ανέλαβε να οικοδομήσει ένα κτίσμα και μια αλληλουχία θρησκευτικών χώρων που θα ανταποκρίνονταν στο παραδοσιακό ελληνικό τελετουργικό, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια χωρικά διαφοροποιούμενη αρχιτεκτονική ακολουθία.
Ο ναός
Η εκκλησία θα βρίσκεται 9 μέτρα πάνω από τον δρόμο και θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Ο ναός θα είναι ενδεδυμένος με πέτρα. Στο εξωτερικό του, 4 πεσσοί θα που ορίζουν ένα δομικό τετράγωνο, ενώ το τύμπανο με τον τρούλο θα είναι κατασκευασμένα από λεπτή πέτρα και φύλλα γυαλιού που θα φωτίζονται. Ένα ανοιχτό αίθριο θα βρίσκεται στα δυτικά του ναού ενώ περνώντας μέσα από την Αψίδα, ο επισκέπτης θα φτάνει στον Έξω Νάρθηκα, το Νάρθηκα και τον Κυρίως Ναό, καταλήγοντας στα Εικονοστάσια και το Ιερό Βήμα της εκκλησίας.
Τα σημαντικότερα έργα του Santiago Calatrava
Το όνομα του Calatrava έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα λόγω των ολυμπιακών κατασκευών που σχεδίασε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Όμως, ο αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και πολιτικός μηχανικός Santiago Calatrava από τη Βαλένθια, φημίζεται και για αρκετά ακόμα έργα του.
Γέφυρα Bach de Roda
Το 1984, ο Calatrava σχεδίασε τη γέφυρα Bach de Roda στη Βαρκελώνη, την πρώτη από τις γέφυρες χάρη στις οποίες η φήμη του εδραιώθηκε παγκοσμίως.
City of Arts and Sciences
Το 1991, έλαβε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό της Βαλένθια με την αστική του παρέμβαση, τη δημιουργία του μεγάλου πολιτιστικού συγκροτήματος «City of Arts and Sciences», που είναι στις μέρες μας το πρώτο σε επισκεψιμότητα πολιτιστικό συγκρότημα της Ισπανίας. Τα αρνητικά σχόλια όμως για την υπέρογκη αμοιβή του που ακολούθησαν στιγμάτισαν το όνομά του.
Museum of Art Milwaukee
Το πρώτο κτίσμα του Calatrava στις Η.Π.Α. –την επέκταση του Μουσείου Τέχνης του Μιλγουόκι το 1994.
Ανακατασκευή ΟΑΚΑ
Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο μετά την ανάθεση των Ολυπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και το έργο ανέλαβε ο Santiago Calatrava. Ο Calatrava έχει σχεδιάσει και μερικές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης.
Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό κτήριο, Κουμπάρη 1, 210 3671000, διάρκεια μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.
Βάλια Κανελλοπούλου