Γνωρίζοντας τα νέα «φυντάνια» της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής
a_lta architects, Γαλλία
Οι νικητές του αρχιτεκτονικού βραβείου, του International Architecture Awards και τα πιο πολλά υποσχόμενα και ανερχόμενα αρχιτεκτονικά ταλέντα στην Ευρώπη για το 2014 που πήραν μέρος στον διαγωνισμό «Europe 40 Under 40», παρουσιάζουν τις δουλειές τους για λίγες μέρες ακόμα στο Contemporary Space Athens. Το clickatlife.gr μίλησε με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies, Ιωάννης Καραλιάς για την έκθεση, την αρχιτεκτονική και τα νέα φυντάνια.
Το International Architecture Awards είναι το πιο διάσημο πρόγραμμα στον κόσμο, που τιμά νέους ουρανοξύστες, εμπορικά κτίρια, πολεοδομικά σχέδια, ιδιωτικές κατοικίες, καθώς και σχέδια αξιοποίησης ακινήτων που έχουν πετύχει ένα υψηλό επίπεδο άριστου σχεδιασμού, κατασκευής, και βιωσιμότητας σε συνδυασμό με την προώθηση των καλύτερων πρακτικών σε όλα τα είδη των ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Στα φετινά βραβεία “Europe 40 Under 40” βρίσκονται μερικοί από τους λαμπρότερους και προοδευτικότερους αρχιτέκτονες που έχουν βραβευτεί από το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια. Η δουλειά τους εκτίθεται στο Contemporary Space Athens μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Μπορείτε να μας συστήσετε το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα International Architecture Award και τον διαγωνισμό Europe 40 Under 40; Ποιος ο στόχος τους;
Το Πρόγραμμα “Europe 40 Under 40” ξεκίνησε από το European Centre ως ένα ετήσιο πρόγραμμα προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο και να προσδιορίσει την επόμενη γενιά αρχιτεκτόνων και ντιζάινερ των οποίων η δουλειά θα έχει αντίκτυπο τόσο στο οικιακό και εργασιακό περιβάλλον, όσο και στις πόλεις και τις επαρχίες. Υποβαλλόμενο ανά διετία, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους νέους αρχιτέκτονες, τους αρχιτέκτονες τοπίου, τους πολεοδόμους, τους βιομηχανικούς σχεδιαστές, τους γραφίστες και τους σχεδιαστές μόδας και υφασμάτων που είναι κάτω από 40 ετών και οι οποίοι εργάζονται είτε ανεξάρτητα, είτε σε κάποια εταιρία, σε ένα συγκεκριμένο έργο του οποίου είναι οι επικεφαλής.
Bernardo Bader Architects, Αυστρία
Από το 2004, το The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, μαζί με το European Center for Architecture Art Design and Urban Studies και το Metropolitan Arts Press, Ltd οργανώνουν το International Architecture Awards ως έναν τρόπο για να τιμήσουν τους καλύτερους, σημαντικά νέα κτίρια, αρχιτεκτονική τοπίου, και προγραμματισμός έργων που έχουν σχεδιαστεί ή / και χτισμένα γύρω από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του κόσμου, αρχιτέκτονες τοπίου, πολεοδόμους οι οποίοι δημιουργούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ποια είναι τα κριτήρια του διαγωνισμού;
Για το International Architecture awards τα κριτήρια για την υποβολή αιτήσεων περιλαμβάνουν οποιοδήποτε εμπορικό, εταιρικό, θεσμικό, συγκρότημα κατοικιών, αστικό σχεδιασμό, κτίρια σε όλο τον κόσμο. Οι φάκελοι κρίνονται με βάση το σχεδιασμό, την καινοτομία, την εφευρετικότητα στον τομέα των υλικών, την αισθητική.
Για το Europe 40 Under 40 τα έργα κρίνονται με βάση το σχεδιασμό, την καινοτομίας με έμφαση στις πέρα από τις συμβατικές μεθόδους και τη διερεύνηση νέων θεωριών, τις ιδέες και τις προσεγγίσεις για το σύγχρονο ντιζάιν.
Πού μπορεί να βρει κανείς τα ονόματα των αρχιτεκτόνων που περιλαμβάνονται στα φετινά βραβεία;
Fres atchitects, Ισπανία
Η λίστα των φετινών βραβείων τόσο για το Europe 40 under 40 όσο και για το International Architecture Awards είναι προσβάσιμη στα σάιτ μας. Για το μεν Europe 40 under 40 είναι το http://www.europeanarch.eu/2-europe-40-under-40.html , για το δε International Architecture Awards είναι το https://chi-athenaeum.org/about-international-architecture.html. Εκεί μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει όλες τις πληροφορίες για τους 2 αυτούς διαγωνισμούς.
Τι θα δει ο επισκέπτης στην έκθεση Europe 40 Under 40 στην Αθήνα;
Κατά την επίσκεψη του στο χώρο μας, ο επισκέπτης μπορεί να δει τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο τα βραβευμένα πρότζεκτ καθώς κι ένα μικρό βιογραφικό των γραφείων και των αρχιτεκτόνων που έχουν βραβευτεί.
Ποια είναι κατά την άποψή σας, τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού ντιζάιν σήμερα;
Το ευρωπαϊκό ντιζάιν βρίσκεται σήμερα στο στάδιο αναζήτησης της ταυτότητας του…
Και ποια είναι μερικά από τα ομορφότερα δείγματα ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κατά τη γνώμη σας;
Ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι το Μουσείο Γκουγκενχάιμ του Μπιλμπάο, σχεδιασμένο από τον Αμερικανό - καναδό αρχιτέκτονα Frank Gehry και εγκαινιάστηκε το 1997 από τον Ισπανό βασιλιά Juan Carlos.
Τι χρειάζεται ένας αρχιτέκτονας σήμερα για να θεωρείται «επιτυχημένος» στο παγκόσμιο σκηνικό;
Aytac Architects, Τουρκία
Προκειμένου ένας αρχιτέκτονας ή ντιζάινερ να θεωρείται πετυχημένος θα πρέπει να έχει γνώσεις και πέρα από τα όρια της επιστήμης του, όραμα, πρωτοποριακή σκέψη και να είναι διερευνητικός σε σχέση με τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις.
Ποια η θέση των ελλήνων αρχιτεκτόνων και ντιζάινερ στην παγκόσμια δημιουργία;
Η ελληνική αρχιτεκτονική σε αυτό το στάδιο ψάχνει τη θέση της στο παγκόσμιο αρχιτεκτονικό στερέωμα…
Πώς βλέπετε εσείς την εξέλιξη του παγκόσμιου ντιζάιν και της διεθνούς αρχιτεκτονικής;
Η εξέλιξη τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και του ντιζάιν δεν είναι προβλέψιμη. Υπάρχει πάντα η ελπίδα, η αρχιτεκτονική και το ντιζάιν να κρατηθούν μέσα στα όρια μιας ευέλικτης πρότασης προς το όφελος των κοινωνικών δεδομένων της κάθε εποχής.
Βάλια Κανελλοπούλου