Ανδρέας Κοκκαλιάρης: "Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, η γνώση γίνεται παιχνίδι!"

bmf-4
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει 2 κύκλους εργαστηρίων εικαστικών «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα», με εισηγητή τον εικαστικό Ανδρέα Κοκκαλιάρη, τις Κυριακές του Νοεμβρίου και απευθύνεται σε παιδιά 5-12 ετών. Ο εισηγητής του εργαστηρίου παρουσίασε στο clickatlife.gr όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να πειστείτε να το παρακολουθήσετε με τα παιδιά σας.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει τις Κυριακές του Νοεμβρίου το εργαστήρι εικαστικών με τίτλο «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα». Περιγράψτε μας τη δράση αυτή.

Το εργαστήριο «Ένα εργοστάσιο από πηλό και χρώματα» αποτελεί μια σειρά από αυτοτελή εικαστικά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι μικροί φίλοι του Μουσείου έρχονται σε επαφή με σπουδαίους καλλιτέχνες και προετοιμάζουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δικά τους ζωγραφικά και γλυπτικά έργα. Γνωρίζουν και πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν κόσμους χρωμάτων και εικόνων και να δημιουργήσουν τον δικό τους εικαστικό κόσμο. Μέσα από το παιχνίδι δοκιμών και πειραματισμών, τα παιδιά εκτός από το ότι καλλιεργούν την εικαστική τους γλώσσα και παιδεία, μαθαίνουν να προσεγγίζουν διαφορετικά την καθημερινή τους δραστηριότητα και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.

Ποιος ο στόχος του εργαστηρίου αυτού;

Ο βασικός μας στόχος σε αυτές τις εικαστικές δράσεις, πέρα απο την καλλιέργεια των μικρών μας φίλων σε θέματα τέχνης, ειναι τα παιδιά να χαλαρωσουν και να παίξουν χωρίς κανόνες και δεσμεύσεις. Θέλουμε να γνωρίσουν το κοσμο της τέχνης μεσα από παιχνίδια και να νιώσουν τη δύναμη της δημιουργίας.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του εργαστηρίου;

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εργαστηρίου «Ένα εργοστάσιο από πηλό και χρώματα» είναι ότι τα παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, όχι με στόχο να φτιάξουν «κάτι όμορφο» αλλά μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να νιώσουν συναισθήματα που θα τα οδηγήσουν στο μονοπάτι της δικής τους προσωπικής έκφρασης.

Το πρώτο εργαστήρι έχει ως θεματική του το κάρβουνο. Πώς χρησιμοποιείται αυτό το υλικό στην τέχνη και πόσο εύκολο είναι να μάθουν τα παιδιά να το χρησιμοποιούν;

Το κάρβουνο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από καλλιτέχνες είτε στις μέρες μας, είτε παλαιοτερα. Όλοι μας γνωρίζουμε τα πρόσχεδια αλλά και τα έργα σπουδαιών εικαστικών με κάρβουνο. Πρόκειται για ένα πολυ «εύκολο» υλικό με πολλές δυνατότητες, το οποίο αγαπούν τα παιδιά και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο αλλά και ως έμπνευση για τις δικές τους εικαστικές αναζητήσεις.

Στον δεύτερο κύκλο τα παιδιά παρατηρούν το παλιό εργοστάσιο. Πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό σαν αφορμή για δημιουργία;

Ο εισηγητής Ανδρέας Κοκκαλιάρης 

Η φαντάσια των παιδιών δεν έχει όρια, είναι ανεξέλεγκτη τις περισσότερες φορές. Ας δούμε, λοιπόν, μέσα απο τα μάτια τους και ας διαπιστώσουμε πώς νιώθουν μέσα στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Το παλιό εργοστάσιο είναι ένα μαγικό μέρος για τα παιδιά, το οποίο μπορεί πραγματικά να είναι η αφορμή για μεγάλες δημιουργίες.

Θα καθοδηγήσετε τα παιδιά σε αυτά τα εργαστήρια με την εμπειρία και τη γνώση σας. Ποιος ο ρόλος σας σε αυτούςς τους κύκλους;

Ο ρόλος μου σε αυτά τα εικαστικά εργαστηρια είναι να ανοίξω δρόμους τόσο στη φαντασία των παιδιών όσο και στη γνωριμία τους με υλικότητες όπου δεν έχουν ξανασυναντήσει. Δεν θέλω να είμαι μόνο ο δάσκαλος τους αλλα θέλω να ειμαι ο μεγάλος φίλος τους που ξέρει να παίζει λίγο πιο ελεύθερα.

Για τη σημασία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στην εκπαίδευση των παιδιών μίλσαν οι υπέυθυνοι του χώρου:

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου δίνει από την αρχή της λειτουργίας του ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική του διάσταση. Θεωρούμε ότι μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, οικογένειες με παιδιά, εφήβους και ενήλικες, μπορούν όλοι, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους και λειτουργώντας ομαδικά, να γνωρίσουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, την τεχνολογία και την ιστορία του και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν τη νεότερη ιστορία της πόλης. Κάθε χρόνο, εξελίσσουμε τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, πάντα με άξονα το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του Μουσείου.

Φέτος μάλιστα, δημιουργήσαμε ένα νέο θεσμό, τα «Σαββατοκύριακα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου», μια σειρά από εργαστήρια δημιουργικής μάθησης για οικογένειες και παιδιά σε συνεργασία με διακεκριμένους καλλιτέχνες και έμπειρους παιδαγωγούς. Τα εργαστήρια αυτά περιλαμβάνουν, εκτός από το «Ένα εργοστάσιο από πηλό και χρώματα» με εισηγητή τον Ανδρέα Κοκκαλιάρη και το ιδιαίτερα επιτυχημένο υπαίθριο εικαστικό εργαστήριο «Μικροί Κηπουροί με πινέλα», 3 νέα εργαστήρια που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη, θεματικές άρρηκτα συνδεδεμένες με το παλιό εργοστάσιο. Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη ξεκινήσει το εργαστήριο animation «Στο Γκάζι...158 χρόνια πριν», με εισηγητή τον media artist & animator Μπάμπη Αλεξιάδη, στο οποίο τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία animation μικρού μήκους και είναι υπεύθυνα για όλα τα στάδια της παραγωγής: από τη συγγραφή της ιστορίας μέχρι και το filming.

Ταυτόχρονα, διοργανώνουμε εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Μικροεπιστήμης, WeDo Scratch και Microscience, για μαθητές Δ’, Ε΄, Στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου σε συνεργασία με τη STEM Education. Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες και κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές» προγραμματίζουν ρομποτάκια ενώ μαθαίνουν παίζοντας φυσική και χημεία. Έτσι, στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, η γνώση γίνεται παιχνίδι!

Βάλια Κανελλοπούλου