Οι σημαντικότεροι σταθμοί στο έργο του Κώστα Τσόκλη
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στα 85 χρόνια ζωής και δημιουργίας του Κώστα Τσόκλη με τον τίτλο «Στοιχεία για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων», σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη της Τήνου. Το clickatlife.gr θυμάται τις σημαντικότερες στιγμές από το έργο του μέχρι σήμερα που μας έκαναν να μιλάμε για ένας από τους πιο ιδιαίτερους έλληνες καλλιτέχνες του αιώνα μας.
85 νέα έργα, τα οποία δημιούργησε ο Κώστας Τσόκλης ως απάντηση στο πέρασμα του χρόνου, αντί απλώς να ανατρέξει στο πλούσιο παρελθόν του, παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής υπό τον τίτλο «Στοιχεία για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων». Γραμμές, χρώματα, σχήματα και σκέψεις, είναι αυτά που προτείνει ο Κώστας Τσόκλης ως στοιχεία απαραίτητα για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων.
Μήδεια
Ο ανήσυχος καλλιτέχνης, αντί να ανατρέξει στην προηγούμενη δουλειά του, για να εικονογραφήσει την τιμητική αυτή επέτειο, των 85 του χρόνων, επέλεξε να δημιουργήσει 85 νέα έργα, που συνθέτουν ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον. Το καθένα από τα 85 έργα είναι μια ξεχωριστή εξομολόγηση ζωής και δημιουργίας αλλά συγχρόνως και ένα αναπόσπαστο μέρος μιας ενότητας.
Οι σημαντικότερες στιγμές του έργου του Κώστα Τσόκλη
Ο Κώστας Τσόκλης ανήκει στην γενιά του '60 που έφερε τον μοντερνισμό στην Ελλάδα και για 6 δεκαετίες μας απασχολεί με το ανήσυχο πνεύμα του. Μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Μόραλη, ο οποίος τον μύησε στον μοντερνισμό. Πειραματίστηκε με διάφορα μέσα έκφρασης, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τις κατασκευές, το βίντεο, την performance, το φως και τον ήχο.
Συγκρούστηκε αλλά και επηρεάστηκε από τα διεθνή κινήματα, όπως τον νεορεαλισμό, την άρτε πόβερα και τον μινιμαλισμό.
Άγιος Γεώργιος
Χρησιμοποίησε στα έργα του διαφορετικά υλικά, από ξύλο, χαρτί και μέταλλα, ενώ απέδειξε και ο εξαιρετικό του ταλέντο στις κατασκευές.
Από τους σημαντικότερους θεματικούς κύκλους του έργου του είναι το Δέντρο και η Θάλασσα, ενώ τα είκοσι τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και η βιντεοζωγραφική του τάση, μια δική του τεχνική που συνδυάζει τη ζωγραφική με τη θεατρικότητα.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξουμε τα πιο σημαντικά έργα του καλλιτέχνη αυτού, αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε 5 από τα πιο ιδιαίτερα και αγαπημένα του έργα.
Το καμακωμένο ψάρι
Καμακωμένο ψάρι
Το έργο του αυτό παρουσιάζει ένα ψάρι να σπαρταράει κάτω από την πίεση ενός πραγματικού καμακιού. Με το έργο του αυτό συμμετείχε στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1986, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, με μια σειρά ακόμα έργων του όπως τα "Πορτρέτα", που ήταν ζωγραφικοί πίνακες επάνω στους οποίους προβαλλόταν μια βιντεογραφημένη εικόνα.
Μήδεια
Το σπονδυλωτό αυτό πολυθέαμα ήταν η συνέχεια των «πορτρέτων» του Τσόκλη στη "ζωντανή ζωγραφική" (living painting) του που ξεκίνησε με το καμακωμένο ψάρι. Το έργο παρουσιάστηκε στο Cadran Solaire στην πόλη Troyes της Γαλλίας, στο Treviso της Ιταλίας το 1990 και στη Στοά Ευμένους στην Αθήνα, το 1997. Είναι ένα περιβάλλον μεγάλων διαστάσεων που αποδείχτηκε ορόσημο στη δουλειά του. Ερμηνεύοντας την τραγωδία του Ευριπίδη πρότεινε για πρώτη φορά, ένα έργο τέχνης με περιορισμένο χρόνο θέασης. Στη συνέχεια ήρθαν και ο «Οιδίποδας» και ο «Προμηθέας», έργα που εξελίσσονται σε πολλαπλές οθόνες.
Κιβωτός
Πρόκειται για ένα μνημειακό έργο με διαστάσεις 9X4.50X4.50 μ., κατασκευασμένο το 1991 από ξύλο, φως, ήχο και συντρίμμια πλοίου. Το έργο αυτό προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε 130 Ευρωπαίους διανοούμενους, απαντώντας στην επιστολή της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και στην ερώτηση του καλλιτέχνη, «τι θα άξιζε να διασωθεί στην περίπτωση επαπειλούμενης καταστροφής». Οι καλλιτέχνες στέλνουν αντικείμενα και ιδέες, που εκτίθενται στον ίδιο χώρο με την "Κιβωτό".
Άρτεμις
Άρτεμις
Το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ο Τσόκλης παρουσίασε το έργο του «Άρτεμις», μια μεγάλη θεματική ενότητα με έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, video και φωτογραφίας. Το έργο χαρακτηρίστηκε από τον Ρώσο ποιητή Andrei Voznisiensky, ως το πιο σημαντικό γεγονός στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική ζωή.
Άγιος Γεώργιος
Τη δεκαετία του ’90, ο Τσόκλης παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκε και με τις κατασκευές. Από τις πιο χαρακτηριστικές του είναι ο «Άγιος Γεώργιος» και η «Κιβωτός».
Βάλια Κανελλοπούλου