Hack the Book: Φτιάξε το βιβλίο του μέλλοντος, σήμερα
Τι σημαίνει για εσάς βιβλίο; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα βιβλίο που να επεξεργάζεται το περιεχόμενό του; Ένα βιβλίο που να σας στέλνει μηνύματα; Ένα βιβλίο που να αισθάνεται;
Στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το πρώτο Βook Hackathon που διοργανώνεται στην Ελλάδα, οραματιζόμαστε και επανασχεδιάζουμε το βιβλίο, πέρα από το βιβλίο, μαζί με καλλιτέχνες, designers, εκδότες, συγγραφείς, ποιητές, προγραμματιστές, καινοτόμους επιχειρηματίες, hackers, το δίκτυο Europeana Space και την υποστήριξη της μη-κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).
Παρά τις προβλέψεις για το μέλλον του στην εποχή των άυλων δικτύων παραγωγής και υπηρεσιών, το παραδοσιακό βιβλίο παραμένει μια σταθερή αξία για τους αναγνώστες. Τι γίνεται όμως όταν προσθέσουμε στις ιδιότητες ενός φυσικού αντικειμένου προεκτάσεις που προσφέρει η ψηφιακή συνδεσιμότητα; Αν περάσουμε από το φυσικό βιβλίο σε ένα αντικείμενο με επαυξημένες δυνατότητες; Εφαρμόζοντας έξυπνες τεχνολογίες (Arduino, Raspberry Pi, Ίντερνετ των Πραγμάτων [IoT]) κατά τη διάρκεια του HackTheBook, επαναπροσδιορίζουμε το βιβλίο ως υπόσταση και προτείνουμε εναλλακτικά μοντέλα στην αλυσίδα παραγωγής αξίας του βιβλίου.
Ο 48ώρος μαραθώνιος του HackTheBook θα προκαλέσει τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν ανοιχτό, ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο από το Εuropeana Space, να πειραματιστούν πάνω σε αυτό και, εν τέλει, να σχεδιάσουν ένα υβριδικό βιβλίο. Παράλληλα με τις τεχνικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εξετάσουν τους νομικούς περιορισμούς που προκύπτουν, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα της πρότασής τους.
Μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση, 24 συμμετέχοντες με εμπειρία στο design, τη γραφιστική, την επιμέλεια περιεχομένου, την book art, το δημιουργικό προγραμματισμό και το business modeling, θα κληθούν να δουλέψουν σε ομάδες πάνω σε ένα επιχειρηματικά βιώσιμο υβριδικό βιβλίο.
Κατά τη διάρκεια του HackTheBook, διακεκριμένοι designers και θεωρητικοί του open access και του δημιουργικού προγραμματισμού θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, θα εισαγάγουν τους συμμετέχοντες στη χρήση «εργαλείων» και θα τους καθοδηγήσουν στο σχεδιασμό πρωτότυπων υβριδικών βιβλίων.
Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του HackTheBook με εισηγήσεις προσκεκλημένων. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω στις προτάσεις τους και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι ομάδες θα παρουσιάσουν στους κριτές τις προτάσεις τους και θα ακολουθήσει η βράβευση των τριών νικητών. Εκπρόσωπος από κάθε νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για να δουλέψει πάνω στην κεφαλαιοποίηση του μοντέλου της ομάδας.
Το HackTheBook, το πρώτο Hackathon με αντικείμενο το βιβλίο, διοργανώνεται από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Europeana Space, το Goldsmiths – University of London, το Coventry University, το Αρχείο Καβάφη και την Post Scriptum, με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Βρείτε εδώ το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής.
Διαδικασία συμμετοχής στο Hachathon
1. Δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 12:00, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στο link http://www.eventbrite.com/e/hackthebook-registration-19100258387. Γράψτε μας για την ομάδα, την εμπειρία που έχετε, το τι θέλετε να αποκτήσετε από τη συμμετοχή σας και το concept που θέλετε να αναπτύξετε.
2. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο προπαρασκευαστικό HackersWorkshop, στις 9 Ιανουαρίου 2016, για να δουλέψουν πάνω στο concept της πρότασής τους (σημείωση: η συμμετοχή είναι προαιρετική). Το πλήρες πρόγραμμα του HackersWorkshop θα ανακοινωθεί σύντομα.
3. Μετά τη λήξη του HackersWorkshop, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν 24 ώρες στη διάθεσή τους (μέχρι 11/1/2016, στις 12:00) για να επικαιροποιήσουν τις προτάσεις τους (concept note), εφόσον το επιθυμούν.
4. Οι ομάδες που θα επιλεγούν, θα συνεχίσουν στο HackTheBook (22, 23 & 24/1/2016).
Η συμμετοχή σε όλα τα στάδια είναι δωρεάν.
Το πρόγραμμα του HackTheBook
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
18:00-21:00: Προσέλευση & εγγραφές, παρουσιάσεις των διοργανωτών & των καλεσμένων ομιλητών, γνωριμία με μέντορες, δικτύωση & γνωριμία με τις ομάδες
Σάββατο 23 Ιανουαρίου
10:00: Hacking/ coding / designing
Κυριακή 24 Ιανουαρίου
10:00-18:00: Hacking / coding/ designing (cont.)
18:00-19:00: Παρουσίαση προτάσεων στην κριτική επιτροπή
20:00: Ανακοίνωση νικητών, λήξη Hackathon
Βραβείο HackTheBook
Τρεις ομάδες θα διακριθούν για τις προτάσεις τους. Ένας εκπρόσωπος από την κάθε νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για ένα εντατικό Business Model Workshop που θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ειδικών του REMIX, κορυφαίου πολιτιστικού και επιχειρηματικού φορέα. Από τις τρεις ομάδες, αυτή με το ισχυρότερο επιχειρηματικό πλάνο θα περάσει από μια εντατική τρίμηνη διαδικασία incubation από το REMIX και το Europeana Space Network, με σκοπό την επιτυχή κεφαλαιοποίηση της πρότασής της.
Info
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Συγγρού 107