Εικονογραφικές προσωπογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων

psuxopaidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Βιογραφία» στις 19 Νοεμβρίου 2015. Θα παρουσιαστούν 13 πορτραίτα, καθώς και μικρότερα έργα, ακρυλικά σε μουσαμά και έργα μεικτής τεχνικής.

Η έκθεση του Γ. Ψυχοπαίδη αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας που συντίθεται μέσα από τις εικονογραφικές βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πρόκειται για «πρόσωπα –ξεχωριστούς ανθρώπους μέσα σε τόσους άξιους-, συμπαραστάτες σε δύσκολους καιρούς, πυξίδες πορείας και μέτρο κριτικής και αυτοκριτικής, κομμάτια ενός φανταστικού αλλά και πραγματικού γενεαλογικού δέντρου, που κάνει τον άνθρωπο σήμερα να αισθάνεται ότι δεν στέκεται μόνος, ότι μοιράζεται μαζί με άλλους μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά, ότι ο κόσμος μέσα του είναι το επεξεργασμένο αποτύπωμα του κόσμου γύρω του –και αντίστροφα.

Πρόσωπα, που με την αυθεντική πνευματική τους παρουσία, με το ψυχικό σθένος και την μαχητικότητά τους, συντηρούν, διαφυλάττουν και καταθέτουν με το έργο και τη στάση τους ερωτήματα και απαντήσεις στα μεγάλα ηθικά διλλήματα του καιρού τους. Πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την ιστορία τους, που είναι και δική μας ιστορία».
Γύρω από τα πορτραίτα, «εικόνες μιας κοινωνίας σε αναβρασμό που η υπόκωφη βοή της προαναγγέλλει κάτι αξεκαθάριστο, μονίμως σε κίνηση, απειλητικό και μαζί αναζωογονητικό και ελπιδοφόρο, κάτι που διαρκώς αλλάζει, κάτι που κάθε στιγμή μπορεί να ανατραπεί. Κάτι νέο που γεννιέται σε διαλεκτική σχέση με ένα παρελθόν που επιστρέφει στο μέλλον».

Ο καλλιτέχνης
O Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1963 μέχρι το 1968 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο εργαστήριο της Χαρακτικής. Μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1971-1976), στο εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον K.F. Dahmen. Μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Α» την δεκαετία του ’60 και μέλος της εικαστικής ομάδας του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης». Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες ρεαλιστές» (1971-73). Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ, Αθήνα 1974-76). Μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου (1975). Προσκεκλημένος του καλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977-78). Από το 1977 μέχρι και το 1986 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Από το 1986 μέχρι και το 1992 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το 2013 εκλέγεται ομότιμος καθηγητής. Έχει κάνει πολλές ατομικές παρουσιάσεις του έργου του και έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε γκαλερί, Πινακοθήκες και Μουσεία στη Γαλλία, Δυτική και Ανατολική Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γιουκοσλαβία, Ιρλανδία, Αλβανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Αλγερία, Κύπρο, Αμερική, Σουηδία, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Αγγλία, Καναδά, Ρουμανία, Αίγυπτο, Ολλανδία, Ιταλία, Κίνα. Η έκθεση «Βιογραφία» είναι η 16η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Info
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Διάρκεια  έκθεσης:  19 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2015
Ώρες λειτουργίας:  Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00 -15.00 &17.00–20.00,
Τετ. 11.00-15.00 & Σάβ. 11.00 –14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά