Ο Πύργος του Άιφελ στο σύμβολο της Ειρήνης που έκανε τον γύρο του κόσμου
Ο Γάλλος γραφίστας Jean Jullien δημιούργησε ένα σύμβολο ειρήνης εμπνευσμένο από τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι και έκανε τον γύρο του κόσμου.
Ο γραφίστας Jean Jullien μόλις πληροφορήθηκε τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, ασυναίσθητα σχεδίασε το σύμβολο της Ειρήνης με τον Πύργο του Άιφελ στο εσωτερικό του. Σε λίγη μόλις ώρα το σύμβολο αυτό, το «Pray for Paris» υιοθετήθηκε από εκατομμύρια κόσμου που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δείξουν την συμπαράστασή τους στους γάλλους πολίτες.
Και η αλήθεια είναι ότι πριν ακόμα ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ή τα ονόματά τους, ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και συμπαράστασης είχε δημιουργηθεί χάρη στον Jean Jullien. Ο 32χρονος καλλιτέχνης ανέβασε το σκίτσο του στο Instagram και το Twitter την Παρασκευή και αμέσως μεταδόθηκε στα Social Media από άκρη ως άκρη του κόσμου.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Jullien ανέφερε ότι ήταν το πιο αυθόρμητο πράγμα που του συνέβη. Άκουσε τα νέα στο ραδιόφωνο κι αμέσως αισθάνθηκε την ανάγκη να φτιάξει αυτό το σκίτσο. Η αρχική του επιθυμία ήταν να σχεδιάσει κάτι που θα συμβόλιζε την ειρήνη και την αλληλεγγύη και θα ήταν συνδεδεμένο με το Παρίσι.
Αλλά εκτός από τα Social Media παγκοσμίως, το σκίτσο του Jullien χρησιμοποιήθηκε και σε δημόσιες διαδηλώσεις συμπαράστασης, ως στάμπα σε μπλούζες, ακόμα και σε πόστερ. Ο Jullien ανέφερε στο CNN ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια και πολύ άμεση, αλλά δεν είχε μπορούσε ο ίδιος να αισθανθεί περήφανος ή χαρούμενος, αφού η περίσταση ήταν ιδιαίτερα άσχημη. Αλλά στην ουσία ο ίδιος ήταν πολύ ικανοποιημένος που οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν το σκίτσο του για να εκφραστούν σε όλο τον κόσμο.
Το ιδιαίτερο με τα σκίτσα και τα έργα Τέχνης γενικότερα, είναι ότι ο καθένας το εισπράττει με διαφορετικό τρόπο. Στο σκίτσο του Jullien, πολλοί είδαν τον Πύργο του Άιφελ ως σταυρό, αλλά αυτό δεν ήταν η αρχική πρόθεση του καλλιτέχνη. Αυτό που θέλησε να εκφράσει ο Jullien ήταν ένα σύμβολο ειρήνης κι ενότητας, κάτι θετικό, αντί για θυμό και αγανάκτηση. Η ελπίδα είναι το κύριο μήνυμα που βρίσκεται πίσω από το έργο του αυτό.