Αντώνης Χατζημωυσής: «Πρέπει να επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά να σεβόμαστε τη σιωπή»

xatzimousis-2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η σειρά διαλέξεων για ενήλικες με θέμα «Φιλοσοφία των συναισθημάτων» φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με εισηγητή τον Αντώνη Χατζημωυσή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Το clickatlife.gr μίλησε μαζί του για το σεμινάριο, για τα συναισθήματα και για τον ρόλο τους στη ζωή των ανθρώπων.

Η σειρά σεμιναρίων που παρουσιάζετε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει θέμα τη «Φιλοσοφία των Συναισθημάτων». Πείτε μας δυο λόγια για αυτή τη θεματική.

Τα συναισθήματα θεωρούνται κάποιες φορές ως κάτι αρνητικό ή παράλογο. Σκοπός μου είναι να δείξω ότι τα συναισθήματα έχουν τους δικούς τους λόγους κι ότι η φιλοσοφία είναι ίσως η καλύτερη μέθοδος κατανόησης αυτών των λόγων, καθώς εστιάζει στη σημασία των συναισθημάτων, στον τρόπο, δηλαδή, που τα συναισθήματα νοηματοδοτούν τη ζωή μας.

Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες που θα αναλύσετε;

Θα μιλήσουμε για τη φύση των συναισθημάτων, για τη σχέση τους με τις πράξεις και τις επιθυμίες μας, και για την δυνατότητα γνώσης του τι πραγματικά αισθανόμαστε, με ιδιαίτερη έμφαση σε καίρια θυμικά φαινόμενα όπως η ζήλεια, η αιδώς, η ενοχή, η μελαγχολία κι η αγάπη.

Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στη ζωή των ανθρώπων;

Τα συναισθήματα, τα πάθη, κι οι θετικές ή αρνητικές διαθέσεις μας, διαποτίζουν τον καθημερινό μας βίο. Θα ήταν δύσκολο να συλλάβουμε μια ανθρώπινη ύπαρξη δίχως συναισθηματικές εμπειρίες. Ο ρόλος του κάθε συναισθήματος είναι διαφορετικός, μοιράζονται όμως όλα έναν ιδιαίτερο ψυχικό τόπο, μεταξύ της καθαρής σκέψης και της σωματικής δράσης.

 Πόσο δύσκολο είναι να αποκρυπτογραφήσεις τα συναισθήματα, τα δικά μας αλλά και των άλλων;

Κάποια συναισθήματα μάς επιτρέπουν να δούμε καθαρά πώς είναι οι άλλοι άνθρωποι, ενίοτε όμως μας οδηγούν σε μια εσφαλμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Συχνά μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τα ίδια τα συναισθήματά μας. Το πώς νιώθουμε, βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από το τί σκεφτόμαστε εμείς για τον εαυτό μας, αλλά κι από το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Στις διαλέξεις θα εξηγήσω γιατί το είδος της γνώσης που αφορά τα συναισθήματα δεν αποτελεί μια αμιγώς θεωρητική υπόθεση, αλλά εμπλέκει τις πράξεις και τις βαθύτερες πεποιθήσεις μας.

Πόσο σημαντικό είναι να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου;

Είναι πολύ σημαντικό – αν γίνεται με έλλογο τρόπο.

Πώς εκφράζονται τα συναισθήματα στην τέχνη;

Η τέχνη αποτελεί έναν από τους κυριότερους τρόπους παρουσίασης των ψυχικών βιωμάτων. Ένα καλό έργο τέχνης όμως δεν περιορίζεται στην έκφραση: επιδιώκει την επικοινωνία. Λεπτομέρειες για την λειτουργία των συναισθημάτων στην μουσική και τη λογοτεχνία θα δοθούν στην καταληκτική συνάντηση.

Στη 2η συνάντηση θα αναλύσετε τη γνώση του συναισθήματος και τα φιλοσοφικά ζητήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι «ο έρως είναι τυφλός». Είναι τυφλός τελικά;

Ο ίδιος ο έρωτας δεν είναι τυφλός, ενίοτε όμως τυφλώνει τον εραστή, όταν λειτουργεί ως κάτοπτρο που παραμορφώνει, όχι το είδωλο του αγαπημένου προσώπου, αλλά την εικόνα που σχηματίζει ο εραστής για τον εαυτό του.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον σε σχέση με τη διαχείριση των συναισθημάτων του;

Όπως και σε άλλα καίρια ζητήματα, όταν μας απασχολούν τα συναισθήματα, είτε τα δικά μας είτε των άλλων, θα πρέπει να επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά να σεβόμαστε τη σιωπή.

Βάλια Κανελλοπούλου