Συναντήσαμε την Δήμητρα Γαλάνη και την μουσική της παρέα
Λίγο πριν την εμφάνισή τους στη σκηνή του Gazarte οι συντελεστές της μουσικής παράστασης «Chronos» μιλούν στο click@life.
Στις 5 και 6 Ιανουαρίου θα απολαύσουμε ξανά στο Gazarte (Theater Stage) τη μουσική παράσταση «Chronos», δηλαδή τη συνάντηση της Δήμητρας Γαλάνη με ένα κουαρτέτο εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών με κεντρικό άξονα τραγούδια που έχουν γράψει οι μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες.
Ο Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο, ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι, λαούτο και κιθάρα, ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο, ο Χρήστος Ραφαηλίδης στο βιμπράφωνο γίνονται ένα «σώμα» με την Δήμητρα Γαλάνη που είναι η «κορυφαία αυτού του χορού».
Τι θα ακούσουμε στις εμφανίσεις του Ιανουαρίου;
Πέτρος Κλαμπάνης
Θα ακούσουμε τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών καθώς και μερικά παραδοσιακά τραγούδια τα οποία γνωρίζουμε όλοι. Το υλικό αυτό, το οποία ουσιαστικά δουλεύουμε εδώ και 2-3 χρόνια, προέρχεται από διάφορες περιοχές και περιόδους, αλλά το στοιχείο που το ομοιογενοποιεί είναι η γλώσσα και η ελευθερία, που μας δίνει να το διαμορφώσουμε με έναν τρόπο, που να το κάνει ακόμα πιο έγκυρο, σήμερα.
Όπως γνωρίζετε, το περασμένο καλοκαίρι μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δουλειά αυτή σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως την Μικρή Επίδαυρο, το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου και το Σάνη Τζαζ Φέστιβαλ. Ήταν μια εμπειρία, που με έκανε να μάθω πολλά πράγματα για τα συγκεκριμένα κομμάτια, για το ρόλο με τον οποίο λειτουργούν οι διασκευές σε ένα τόσο ισχυρό υλικό καθώς και για το πώς αυτή η διαδικασάα "μιλάει" στον κόσμο.
Θαρρώ πως το ίδιο συνέβη και στους συνεργάτες μου. Έχοντας λοιπόν, στην μνήμη μας αυτήν την πολύτιμη εμπειρία, ξανακαλούμαστε να παρουσιάσουμε το Chronos project στο Gazarte και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχω την αίσθηση πως το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει ευχάριστα όλους.
Πώς πάρθηκε η απόφαση αυτής της μουσικής συνάντησης;
Σπύρος Μάνεσης
Η Δήμητρα συνέλαβε την αρχική ιδέα αρκετό καιρό πριν και προχώρησε στην υλοποίησή της όταν ήρθε σε επαφή με τον Χρήστο και τον Πέτρο και διαισθάνθηκε ότι μπορεί να προσεγγίσει τον ήχο του project. Στη συνέχεια προστεθήκαμε ο Θωμάς κι εγώ και διαμορφώθηκε ένα μουσικό σύνολο (φωνή, βιμπράφωνο, πιάνο, ούτι, κοντραμπάσο) που αφενός, λόγω επιλογής οργάνων είχε τα ηχοχρωματικά χαρακτηριστικά που ζητούσαμε, αφετέρου λόγω ποιότητας των μουσικών είχε τη δυναμική του να προσεγγίσει την αισθητική που ψάχναμε.
Γιατί “Chronos”; Ποιο το νόημα του ονόματος και ποιο το μήνυμά του;
Δήμητρα Γαλάνη
Έχω την αίσθηση ότι η λέξη «Χρόνος» για λαούς σαν και εμάς που έχουν μακράν ιστορία, έχει πρώτα απ’ όλα την έννοια της μνήμης. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό συστατικό της ελληνικής ψυχής, όσο και αν φαίνεται ότι δεν κατέχουμε και τόσο καλά την ιστορία μας. Μπορεί να μην θυμόμαστε τις «καταναγκαστικές» σχολικές λεπτομέρειές της, αλλά, θέλουμε δεν θέλουμε, την «κουβαλάμε» στο DNA μας.
Κάθε φορά λοιπόν που κλείνει ένας κύκλος πραγμάτων και σημαντικών γεγονότων και αναζητάμε τις λύσεις για να κάνουμε το επόμενο βήμα συνειδητότητας, έχουμε την ανάγκη να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις θεμελιώδεις αξίες του παρελθόντος, ώστε σ’ αυτές να στηριχτούμε και να πάρουμε κουράγιο για να κάνουμε αυτό το βήμα που έτσι κι αλλιώς είναι μετέωρο.
Η κλωστή που μας συνδέει με τον πολιτισμό μας σχεδόν 3000 χρόνια είναι η γλώσσα μας. Η Ελληνική. Το τραγούδι, όπως και το θέατρο, ήταν πάντα ένα ιδανικό «σπίτι» αυτής της ποίησης και οι δημιουργοί του (γνωστοί και άγνωστοι) είναι οι φύλακες, οι στρατιώτες, οι μαχητές του, ας μου επιτραπεί να πω.
Με αυτόν τον γνώμονα ξεκίνησε αυτό το ταξίδι. Από τους κορυφαίους συνθέτες μας Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη Ξαρχάκο μέχρι τους παραδοσιακούς ήχους της Ηπείρου, της Θράκης, του Ιονίου και του Αιγαίου.
Από τον λόγο του Κ.Π. Καβάφη, του Νίκου Γκάτσου, του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιώργου Σεφέρη μέχρι τον λαϊκό μας ποιητή Άκη Πάνου και το αιγαιοπελαγίτικο/σμυρναίικο μεγαλείο του «Στο πα και στο Ξαναλέω». Από την εκρηκτικής ευαισθησίας εσωστρέφεια του Καρυωτάκη στο «Βράδυ» με την μαγική μουσική της Λένας Πλάτωνος, στο ανάλαφρο και χαριτωμένο «Χαρικλάκι» του Τούντα από τη Μικρά Ασία.
Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με το Chronos project με την πρόθεση να το ταξιδέψουμε όπου μπορούμε στον κόσμο για να επικοινωνήσουμε την πραγματικότητα μας, που τα τελευταία χρόνια τείνει να «ξεθωριάζει» υπό το βάρος των αριθμών, έτσι όπως τους ορίζει η παγκόσμια απληστία.
Μια επιλογή από αυτό το υλικό, ηχητικό και οπτικό, που μαζεύτηκε στα χέρια μου από αυτή την διετή μας εργασία, εκδίδεται σήμερα σε ένα cd/dvd με γενικό τίτλο CHRONOS PROJECT και είναι από αυτές τις μέρες στη διάθεση του κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και σε όσους έρθουν στις συναυλίες μας. Να σημειώσω εδώ τελειώνοντας ότι ο «νονός» του τίτλου Chronos είναι ο Παρασκευάς Καρασούλος, φίλος καρδιάς και σκέψης πάντα για μένα.
Μια ευχή με ένα τραγούδι για το νέο έτος.
Σπύρος Μάνεσης
«Η καντέντσα της άνοιξης», Λένα Πλάτωνος.
Χρήστος Ραφαηλίδης
Ειρήνη, χαρά, υγεία και δημιουργία για το 2016. Tο τραγούδι είναι από τους Queen, «The Show Must Go On».
5 & 6 Ιανουαρίου: Gazarte (Theater Stage)
9 Ιανουαρίου: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης