“Το νερό να γίνεις” στον Ιανό
Οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Οδυσσέα Ιωάννου με τίτλο “Το νερό να γίνεις” στον Ιανό.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Φοίβος Δεληβοριάς, τραγουδοποιός, ο Ευθύμης Φιλίππου σεναριογράφος και ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Δάφνη Λαμπρόγιαννη.
Το βιβλίο
Η δεύτερη –μετά τα Κέρματα του 2004– σούμα κειμένων και νομίζω και η τελευταία. Κείμενα γραμμένα ως επί το πλείστον την τελευταία εξαετία, με λίγες εξαιρέσεις παλαιότερων δημοσιεύσεων. Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Protagon, Η Αυγή, Δίφωνο, Μετρό. Επέλεξα 140 από τα περίπου 350. Τα ξαναδιάβασα σαν να χαζεύω φωτογραφίες. Έγιναν τόσο πολλά τα τελευταία χρόνια! Το κάταγμα της κρίσης άφησε ραγίσματα σε όλους. Και επαναπροσδιορισμούς και πατέντες επιβίωσης και αναθεωρήσεις στη σκέψη, ακόμη και στον αξιακό κώδικα. Κλονίστηκαν οι βασικές αρχές, οι όμορφα διατυπωμένες από όλους μας στις θεωρητικές κουβέντες και στα τραγούδια μας. Ήρθαμε φάτσα με μια καινούρια πραγματικότητα. Και πάντα, το μισό δίκιο το έχουμε εμείς και το άλλο μισό η πραγματικότητα… Το στοίχημα που παίχτηκε, πέρα από το πρωτεύον –δυστυχώς–, την επιβίωση απέναντι στη βίαιη εφόρμηση της φτώχειας, ήταν να μη λοιδορήσουμε το όνειρο. Να μην αμφισβητήσουμε το «ανέφικτο». Να μην πετάξουμε λευκή πετσέτα μπροστά στον ωμό ρεαλισμό που έχει τρόπους να σε πείθει πως είναι μονόδρομος. Δε μας χαρακτηρίζουν οι μάχες που κερδίζουμε αλλά εκείνες που επιλέγουμε να δώσουμε. Όμως, από την άλλη, μας έβαλε και στις διαστάσεις μας. Δεν μπορείς να αγνοείς μονίμως τις δυνατότητες και τον ρεαλισμό. Είπαμε, η πραγματικότητα έχει το μισό δίκιο. Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή αποτυπωμάτων. Ενίοτε αντιφατικών, αν τα κρίνεις όλα μαζί σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όμως όλα τους έχουν το πάθος της στιγμής που γράφτηκαν. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει και κείμενα τα οποία δε θα τα έγραφα έτσι σήμερα. Αλλά τι νόημα έχει να μπεις μέσα σε παλιές φωτογραφίες και να αλλάξεις την έκφρασή σου; Είναι χωρισμένο σε πέντε θεματικές ενότητες και ακολουθούν –μέσα στην κάθε ενότητα– τη χρονολογική σειρά δημοσίευσής τους. Με το σκάσιμο της κρίσης, «έσκασε» στο φως και η Σοφία μας. Τώρα, περπατάει στα έξι. Τι άλλο σημάδι πως όλα είναι δρόμος και η μία ζωή ακολουθεί έναν θάνατο; Καλή ανάγνωση και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με στήριξαν τόσα χρόνια με την αγάπη, το ενδιαφέρον και την κριτική τους. Οδυσσέας Ιωάννου
Ο συγγραφέας
Ο Οδυσσέας Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Πέρασε από σχολείο, πανεπιστήμιο, ωδείο, στρατό, για να καταλήξει στο ραδιόφωνο, κάνοντας καθημερινή εκπομπή επί 22 χρόνια, κάθε απόγευμα 6-8, στον 902 Αριστερά στα fm και στον ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2, του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 2000 έως το 2010. Γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1986 (Μουσική, Ένα, VOX, Ήχος, Μετρό, Μελωδία –ως αρχισυντάκτης–, Δίφωνο, Ριζοσπάστης, Αυγή, protagon, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία). Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία: Ζει το κορίτσι του fruit punch? (συλλογή διηγημάτων, Κέδρος 1999), Κέρματα (κείμενα και χρονογραφήματα, δημοσιευμένα στο περιοδικό Μετρό και στην Καθημερινή της Κυριακής, Ιανός 2004), Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος - μία αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις (Εκδόσεις Πατάκη 2011), Δημήτρης Μητροπάνος - Χωρίς επίλογο (Minos-EΜΙ 2012). Το 2014 έγραψε τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «9:05», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, στην οποία συμμετείχε και επί σκηνής δίπλα στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και στον Χρήστο Θηβαίο. Έχει γράψει στίχους σε περίπου διακόσια τραγούδια, κυκλοφορώντας οχτώ προσωπικούς δίσκους, καθώς και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συνεργαζόμενος με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές από το 1992 μέχρι σήμερα.