Όλη η σύγχρονη αθηναϊκή αρχιτεκτονική μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες

upper Angel.K
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Ο φωτογράφος Άγγελος Κωνσταντινίδης μάς μυεί στην αιχμηρότητα και τη γεωμετρία της σύγχρονης αθηναϊκής αρχιτεκτονικής. Πού; Στο Booze από τις 11 Μαρτίου.

Το BOOZE εγκαινιάζει την έκθεσης φωτογραφίας του Άγγελου Κωνσταντινίδη με τίτλο “UPPER” Contemporary Architecture in Athens. Χρησιμοποιώντας την τεχνική Long Exposure (μεγάλος χρόνος έκθεσης με κλειστό διάφραγμα) και έχοντας ως σημείο αναφοράς έργα με οπτικό ερέθισμα το συσχετισμό παραμέτρων όπως γωνίες, γραμμές, ύψη, επιφάνειες, υλικά κ.ά., η έκθεση λειτουργεί ως θεματική frame by frame εγκατάσταση. Κάτι σαν συνεχές μονοπλάνο σε κοινή θέα.

Στην έκθεση θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε εικόνες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο που κατά βάση κυριαρχούν στο αθηναϊκό μητροπολιτικό τοπίο, σε χρόνους, διαδρομές και πεδία. Εικόνες που θα αντικρύσουμε, αρκεί να υψώσουμε λίγο το βλέμμα μας προς τον ουρανό.

Angel.K

O φωτογράφος επιλέγει ως θέματά του καινούργιες, απαστράπτουσες κατασκευές, γοητεύεται από την αιχμηρότητα της γεωμετρίας τους, από την αδρότητα ή τη στιλπνότητα των υλικών τους. Οργανώνοντας τα κάδρα του με βάση ισχυρούς κατακόρυφους ή διαγώνιους άξονες και δουλεύοντας με έντονα κοντράστ, χαμηλές οπτικές γωνίες που δημιουργούν προοπτικές παραμορφώσεις και υποφωτίζοντας συχνά το θέμα του, ο φωτογράφος επιμένει ιδιαίτερα στην αποτύπωση της υφής των επιδερμίδων και των μεταμορφώσεων που προκαλεί σ’ αυτές το φως και οι αντανακλάσεις του.

Angel.K

Ο Κωνσταντινίδης δεν κάνει αρχιτεκτονική φωτογραφία με την κλασική σημασία του όρου. Η δουλειά του, ενταγμένη στο ευρύτερο διεθνές ρεύμα της αστικής καλλιτεχνικής φωτογραφίας, δεν επιχειρεί να περιγράψει το κτίσμα, δεν ενδιαφέρεται να αναδείξει τις αρχιτεκτονικές του αρετές, τις αναλογίες του, την ένταξή του στο περιβάλλον – η πόλη στις φωτογραφίες του είναι ουσιαστικά απούσα. Η φωτογραφική του τεχνική, αντίθετα, ομογενοποιεί το αρχιτεκτονικό αντικείμενο, δημιουργώντας ουσιαστικά μια σειρά παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Γνωστά κτίρια του αθηναϊκού αστικού τοπίου, ιδωμένα μέσα από το φακό του, αποτελούν μέρη της ίδιας γραμμικής σεκάνς εικόνων, στοιχεία της ίδιας δραματικής τοιχογραφίας, στην οποία η βαρειά υλικότητα του κτίσματος αντιπαρατίθεται στην ευμετάβλητη ροϊκότητα των νεφών. 

Angel.K
O Άγγελος Κωνσταντινίδης σπάνια στρέφει το βλέμμα του στο οικείο και το γραφικό. Αδιαφορώντας για το ρομαντικό παρελθόν της πόλης, προτιμά να φωτογραφίζει το ανησυχητικό της μέλλον.

Την επιμέλεια και το σχεδιασμό της έκθεσης έχει κάνει ο Θοδωρής Κορέλης.

O Άγγελος Κωνσταντινίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ασχολείται με την φωτογραφία τα τελευταία 4 χρόνια. Mαθήτευσε κοντά στη βραβευμένη Ελληνίδα αρχιτέκτονα και φωτογράφο Julia Anna Gospodarou,ειδικευμένη στην αστική καλλιτεχνική φωτογραφία. Έχει 3 ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό του και συμμετοχή στο φεστιβάλ Contrast και Fringe. Είναι μέλος στο ''Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας''και της φωτογραφικής λέσχης ''Σαν φως''. Συνεργάζεται με το Photo.gr. Σε ειδική έκδοση του περιοδικού Camerapixo τιμήθηκε με τo βραβείο συντακτών για 2 συνεχόμενες χρονιές. Επιλογή φωτογραφίας του έγινε και για εξώφυλλο του ειδικού τεύχους Fine Art 2 του Camerapixo.

Angel.K

Δείτε εδώ το trailer της έκθεσης. 

Info 

Photography Exhibition “UPPER” Contemporary Architecture in Athens by ANGELOS KONSTANTINIDIS
Εγκαίνια: 11/3 | Ώρα: 20:30
Διάρκεια: 11/3 – 29/ 3/ 2016
Ώρες κοινού: 11:00 - 21:30
[email protected]