Μιλήσαμε με τα κορίτσια του F.A.C.E. λίγο πριν την αναχώρησή τους για τη Βενετία και το Contemporary Venice

face
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Πέντε νεαρά κορίτσια από την Αθήνα ταξιδεύουν στη Μέκκα της σύγχρονης τέχνης για να παρουσιάσουν το πρώτο τους συλλογικό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Το click@life σάς συστήνει την Εύα, τη Χριστιάνα, την Παυλίνα, την Ελένη και τη Νατάσα.

Αν έπρεπε να οπτικοποιήσουμε την σχέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό στερέωμα της Αθήνας των τελευταίων ετών, τότε σίγουρα, η πιο ιδανική αναπαράσταση θα γινόταν με τη βοήθεια μιας παλάντζας: όσο πιο βαθιά βουτάμε στην κρίση, τόσο πιο πολύ ανθίζει η τέχνη που ξεκινά από τα «κάτω». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι λέξεις αυτοδιαχείριση και συνέργεια κυριαρχούν στον μανιφεστοειδή καλλιτεχνικό διάλογο που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρίσκεται συνεχώς και αδιαλείπτως στον πυρήνα της δημόσιας σφαίρας.

Αποτέλεσμα αυτού του γόνιμου διαλόγου είναι η ανάδυση ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων που με όρεξη, όραμα και ενθουσιασμό παραμερίζουν το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας και μιζέριας που διέπει τη χώρα και «βγαίνουν μπροστά», προάγοντας την αυτο-έκφραση και ελεύθερη δημιουργία. Μια τέτοια ομάδα είναι και το F.A.C.E. (Foundation of Arts and Contemporary Events). Απαρτιζόμενο από πέντε νεαρά κορίτσια που βρέθηκαν στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη στιγμή, το F.A.C.E. δημιουργήθηκε με σκοπό να γίνει η πλατφόρμα που θα συγκεράσει ετερόκλητες μορφές τέχνης με στόχο την ανάδειξη ενός καλλιτέχνη-νομά που δρα πέρα από τα στεγανά της παγκοσμιοποιηνένης κοινωνίας.

Πρόσφατα, τα πέντε κορίτσια ήρθαν αντιμέτωπα με μια απροσδόκητη διάκριση, καθώς επιλέχθηκαν από τον οργανισμό .itsliquid και το International ArtExpo για να να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους 'The city of desire - Fedora', στα πλαίσια της έκθεσης Contemporary Venice – Architectures of Identities. Το πρώτο τους καλλιτεχνικό «παιδί» είναι ένα πειραματικό video art πρότζεκτ, το οποίο και θα φιλοξενηθεί στο Palazzo Ca' Zanardi από τις 20 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου, δίνοντας λίγο από άρωμα Ελλάδας στην ιταλική πόλη. Λίγες μέρες πριν την αναχώρησή τους για τη Βενετία, εμείς συναντήσαμε την πεντάδα του F.A.C.E. και τα είπαμε ένα χεράκι.

Πείτε μας λίγα λόγια για το F.A.C.E. Πώς ακριβώς λειτουργεί και ποιος ο στόχος του;

Το F.A.C.E. προάγει διαφορετικές μορφές τέχνης, όπως τον σύγχρονο χορό σε συνδυασμό με παραστατικές και ψηφιακές μορφές τέχνης. Στόχος του είναι η αποδόμηση της ατομικότητας και η ομαδική καλλιτεχνική δημιουργία, με σκοπό την εξερεύνηση νέων καλλιτεχνικών δομών. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας, όπου θα υπάρχει αλληλεπίδραση καλλιτεχνών και κοινού.

Πώς προέκυψε η ιδέα και γιατί τώρα, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο; Οι δυσκολίες, που μπορεί να αντιμετωπίσετε δε σας τρόμαξαν;

Βρεθήκαμε σε μια περίοδο, όπου η καθε μία είχε ολοκληρώσει ένα μέρος των καλλιτεχνικών της σπουδών. Μέσα απο κοινές δραστηριότητες, ανακαλύψαμε την κοινή μας ανάγκη για δημιουργία και έκφραση. Έτσι, μέσα από πολλές συζητήσεις δομήσαμε τον Οκτώβριο του 2015 το F.A.C.E. έχοντας κοινό όραμα και στόχο. Για την ακρίβεια, θεωρήσαμε ότι αυτή τη δεδομένη χρονική  στιγμή, το καλλιτεχνικό προσκήνιο χρειάζεται νέες συλλογικές προσπάθειες και ιδέες.

Still από το 'City of desire – FEDORA‘ (2015)

Στο mission statement του F.A.C.E., αναφέρετε ότι δίνετε τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη-νομά να γίνει δημιουργός και όχι προϊόν της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Πώς μπορεί κανείς να επιτύχει κάτι τέτοιο;

Η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία θέλει τον άνθρωπο να δρά ατομικά, γεγονός το οποίο έχει επηρεάσει και τον καλλιτέχνη ως οντότητα. Το F.A.C.E. έχει ως πυρήνα την συλλογική και ομαδική προσέγγιση των πραγμάτων οριοθετώντας τον ‘καλλιτέχνη-νομά’. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια ‘συνταγή’ επιτυχίας καθώς και εμείς ακόμα βρισκόμαστε σε ένα ερευνητικό και πειραματικό στάδιο προσέγγισης.

Τί θα παρουσιάσετε στη Βενετία και από που εμπνευστήκατε για το συγκεκριμένο πρότζεκτ; 

Το εργό μας ‘City of desire – FEDORA ‘ (2015) είναι ένα in a collaboration project το οποίο ξεκίνησε από ένα καλλιτεχνικό κάλεσμα του Ιταλικού μορφωτικού Ινστιτούτου της Ελλάδας με θεματική το βιβλίο του συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο ’Αόρατες Πόλεις. Εμείς αποδομήσαμε την σουρεαλιστική περιγραφή της πόλης FEDORA μέσα από ένα αμάλγαμα αρχέτυπων μορφών και κίνησης σε βίντεο εγκατάσταση, μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκε live performance. Μέσα από το κάλεσμα του οργανισμού International ArtExpo σε συνεργασία με το ItsLiquid Group και τον χώρο Ca’ Zanardi μάς δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγίσουμε το έργο από την οπτική του Video Art για την έκθεση ‘Contemporary Venice – Architecture of Identities’.

Still από το 'City of desire – FEDORA‘ (2015)

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο Contemporary Venice και τι ευελπιστείτε να επιτύχετε μέσα από αυτήν;

Καταρχάς να πούμε πως αισθανόμαστε πολύ χαρούμενες για την επιλογή και τη συμμετοχή μας. Η επιλογή έγινε μέσα από κάλεσμα καλλιτεχνών πριν κάποιους μήνες. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση θέλουμε να κερδίσουμε νέες εμπειρίες, να γνωρίσουμε άλλους νέους καλλιτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης και να ακούσουμε feedback και κριτικές για το έργο μας από ανθρώπους του χώρου ώστε να μπορέσουμε να εξελιχθούμε. Τα έργα μας τα έχουμε στείλει και σε άλλα φεστιβάλ και εκθέσεις, ένα φεστιβάλ εκ των οποίων είναι στην Πορτογαλία, απο όπου περιμένουμε άμεσα απάντηση. Σίγουρα και μόνο από τη διαδικασία του καλέσματος μαθαίνουμε πολλά πράγματα για το πώς να παρουσιάζουμε τα έργα μας ως art project proposals. Είμαστε θετικές και ενθουσιώδεις και για τις επομένες δουλειές και πρότζεκτς που έχουμε in progress.

Τελευταία και λόγω της κρίσης, γίνεται λόγος στη σημασία της συνέργειας μεταξύ ανθρώπων και θεσμών, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την τέχνη. Τί πιστεύετε γι αυτό; Είναι το F.A.C.E. προϊόν αυτής της άποψης; 

Θεωρούμε ότι όταν υπάρχει δημιουργία, και αυτό αφορά όλους τους τομείς, είναι θεμιτό να προσεγγίζουμε τη τέχνη από διαφορετικές εναλλακτικές οπτικές. Μέσα από ειλικρίνεια και θετική σκέψη, εμείς προσπαθούμε να συνδυάσουμε όλες τις διαφορετικές και ετερόκλητες ταυτότητες της ομάδας. Άλλωστε αυτός ήταν και είναι ο σκοπός του F.A.C.E. Ίσως εδώ ταιριάζει να χρησιμοποιήσουμε το απόφθεγμα του Rateb Rayyes:

“You may have the right idea to work on,
you may have the right time to start,
you may have the right resources to boost,
BUT unless you have the right people, you'll never succeed...”

Από αριστερά: Εύα Φελούκα, Παυλίνα Γεωργίτση, Χριστιάνα Φελούκα, Νατάσα Ηλιοπούλου, Ελένη Χάμου

Πώς βλέπετε την καλλιτεχνική σκηνή στην Αθήνα; Θεωρείτε πως αυτή η στροφή προς την performative και βιωματική τέχνη έχει θετικό πρόσημο για το F.A.C.E.;

Πιστεύουμε ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει συνεχής εξέλιξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Εν μέσω μιας κρίσης, η ανθρώπινη ύπαρξη, βάση πολλών ψυχολογικών και σοσιολογικοπολιτικών θεωριών, έχει την ανάγκη για δημιουργία και κατ’ επέκταση για τέχνη. Τώρα σχετικά με την εισαγωγή της performative και βιωματικής τέχνης, αυτά είναι βασικά στοιχείο της ομάδας μας. Σίγουρα το γεγονός ότι έχει γίνει πιο έντονο στο ελληνικό καλλιτεχνικό matrix, δεν μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Τι σχέδια κάνετε σχέδια για το μέλλον;

Τα έργα μας είναι διαδραστικά με αναπόσπαστο στοιχείο τη βιωματική εμπειρία. Ως ομάδα, έχουμε πολλή όρεξη και ανάγκη για να εξερευνήσουμε τη συνειδητή και ασυνείδητη πραγματικότητα. Στους μακροπρόθεσμους στόχους μας, ανήκει και η πραγμάτωση μιας καλλιτεχνικής πλατφόρμας με έντονη δραστηριότητα στον χώρο της τέχνης.

Πού ονειρεύεστε να παρουσιάσετε τα πρότζεκτς σας;

Οπουδήποτε το έργο μας μπορεί να υιοθετηθεί, προάγοντας μια in-situ διάδραση. 

To F.A.C.E. απαρτίζουν οι:
Παυλίνα Γεωργίτση -  Visual artist
Νατάσα Ηλιοπούλου  -  Ιστορικός τέχνης & curator
Εύα Φελούκα- Χορεύτρια & Performer
Χριστιάνα Φελούκα - Χορεύτρια & Performer
Ελένη Xάμου - Visual artist

Δείτε εδώ το City of desire – FEDORA (2015)  


Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]