"Great minds eat alike": το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας εγκαινίαζει μια έκθεση που θα μάς ανοίξει την όρεξη

gastronomy-museum-soap-in-your-mouth

Soap in your mouth

ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΜΑΙΟΥ 2016

Το φαγητό είναι ένας παγκόσμιος κώδικας επικοινωνίας, ένα τελετουργικό, μια διαδικασία που προκαλεί όλες τις αισθήσεις μας.

Τι γίνεται όταν το φαγητό εισβάλλει τόσο έντονα στη ζωή και στο μυαλό μας; Και πώς συνδέεται αυτό που βλέπουμε με αυτό που είναι; Πώς παίζουν η συνήθεια με την ψευδαίσθηση και η εικόνα με την ουσία και τη γεύση; Το “Great Minds Eat Alike” δεν είναι ένα ακόμα food blog, #instafood #foodporn. Γνώριμα υλικά συνδυάζονται με αναπάντεχα αντικείμενα και το food styling. Νέες μορφές σύνθεσης, σχημάτων, επιφανειών, ποικιλίες διάφορων μέσων παρουσιάζονται σαν ένα σύνολο μίας προσωπικής και όχι τυποποιημένης συνταγής. Ας μην ξεχνάμε ότι τρώμε πρώτα με τα μάτια μας.

Marble tomatoes

Σε αυτήν την έκθεση παρουσιάζεται μία σειρά από φωτογραφίες και εγκαταστάσεις με επίκεντρο το φαγητό.  Όταν αναφερόμαστε στη λέξη «φαγητό», έχουμε την αίσθηση του πιο οικείου γεγονότος στη καθημερινότητά μας. Εκτεθειμένοι καθημερινά σε αμέτρητες εικόνες και συνταγές, πλέον όλοι έχουμε αποκτήσει άποψη σε σχέση με τη διατροφή.

Η Σοφία Γκααφάρ στέκεται με σεβασμό και προσοχή απέναντι στα υλικά που συνθέτει και τοποθετεί. Και αυτή τη σχέση ψευδαίσθησης, αστείου και φαντασίας φωτογραφίζει. Δεν θα δείτε οδηγίες από μία συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Σκεφτείτε out of the -lunch” στη συγκεκριμένη περίπτωση- box και φανταστείτε πώς θα ήταν αν ανακατεύατε υλικά φαγητού με αντικείμενα, όπως είναι οι βόλοι, τα ξυραφάκια ή μία σαπουνοθήκη. Είμαστε ό,τι τρώμε ή μάλλον ό,τι σκεφτόμαστε.  

Her name was Lola

Η Creative Director και φωτογράφος Σοφία Γκααφάρ θα παρουσιάσει την πρώτη της ατομική έκθεση ''Great Minds Eat Alike'' στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στην Αθήνα το διάστημα 12 Μαΐου με τέλη Ιουνίου 2016.

*Η έκθεση συνοδεύεται από ειδικά διαμορφωμένο μενού στο εστιατόριο του μουσείου.

Fish and chips

Γεννημένη στην Αθήνα, η Σοφία Γκααφάρ μεγάλωσε σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον με Σουδανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Στο Λονδίνο σπούδασε ψυχολογία και διαφήμιση με μεταπτυχιακό στην φωτογραφία μόδας και διαφήμισης. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας στον κλάδο της διαφήμισης, έλαβε μέρος σε μία σειρά από projects για διαφορετικές καμπάνιες. Θεωρεί ότι «Υπάρχει η ανάγκη για καθαρή παρουσίαση και ξεκάθαρα μηνύματα που πρέπει να διατυπώνονται και να σερβίρονται στο κοινό» και χρησιμοποιεί την φωτογραφία ως μέσο για να τα αποτυπώσει.  

Info
Έναρξη Έκθεσης: Πέμπτη 12 Μαΐου

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας
Αγίου Δημητρίου 13
10561, Ψυρρή, Αθήνα
Τηλ: +30 210 32 11 311
[email protected]