4 μουσεία που αναδεικνύουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Ελλάδας
Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 4 εναλλακτικά μουσεία (σε Αθήνα και επικράτεια) που θα σας ταξιδέψουν στην απαράμιλλου κάλλους φύση και την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της γεωμορφολογίας, του κλίματος και της γεωγραφικής της θέσης στη συμβολή των τριών ηπείρων. Σε σχέση με την έκτασή της, στην Ελλάδα συναντάμε μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Συναντάμε επίσης υψηλό ποσοστό ενδημικών ειδών, φυτών και ζώων, καθώς και ορισμένα σπάνια, που απειλούνται με εξαφάνιση.
Το γεγονός αυτό τράβηξε το ενδιαφέρον του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή, οι οποίοι το 1964 ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Ν.Π.Ι.Δ.) ως εργαστήριο έρευνας και δράσης. Πρωταρχικό στόχο του μουσείου αποτελεί η εθνική ετοιμότητα για την προστασία του πολύτιμου φυσικού πλούτου της χώρας και τη συνείδηση των νέων για ένα νέο κώδικα αξιών, η ισόρροπη συνύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπου και η ανάδειξη της απαράμιλλης ομορφιάς του ελληνικού χώρου.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το μοναδικό στον κόσμο απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα περιλαμβάνει πολλά είδη κωνοφόρων μεταξύ των οποίων και απολιθωμένοι πρόγονοι της Σεκόιας, που αγγίζει σε ύψος τα 4 μέτρα. Το κτίριο του Μουσείου με λιθοδομή από γκρίζα λάβα, στεγάζει μόνιμες εκθέσεις των ευρημάτων των ανασκαφών στο Απολιθωμένο Δάσος και της γεω-ιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου. Στο Μουσείο φιλοξενούνται σπάνια απολιθώματα, τμήματα κορμών, φύλλων και καρπών καθώς και ζώων από την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών
Βασιδιομύκητες, ασκομύκητες και λοιποί μύκητες παρουσιάζονται στον εκπληκτικό αυτό χώρο, μέσα σε προσομοιώσεις του φυσικού τους περιβάλλοντος, σε διοράματα υγροτόπων και δασών. Τα ίδια τα μανιτάρια που εκτίθενται αποτελούν γλυπτά κατασκευασμένα με έναν μοναδικό τρόπο. Στο Μουσείο, που συστεγάζεται με το Ζωολογικό Μουσείο αποτελώντας έναν ενιαίο χώρο 1100 τ.μ., μπορείτε να δείτε όλα τα είδη των μανιταριών: παράσιτα, που επιβιώνουν εις βάρος άλλων οργανισμών∙ σαπρόφυτα, που τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη∙ αλλά και άλλα, πιο ‘χαριτωμένα’ είδη, που δημιουργούν αρμονικές συμβιωτικές σχέσεις αλληλοβοήθειας (μυκόρριζα), φτιάχνοντας αξιοζήλευτες κοινότητες.
Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας
Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας καλύπτει το σημαντικό κενό που υπήρχε στον τομέα της πληροφόρησης πάνω στο φυσικό περιβάλλον -και όχι μόνο- της Ζακύνθου. Σκοπός του είναι να προσφέρει στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους του νησιού την ευκαιρία για βαθύτερη γνωριμία με τη φυσική κληρονομιά του και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής των νέων ανθρώπων. Έχοντας λάβει εξαιρετικές κριτικές από ξένους επιστήμονες, το μουσείο είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.
Επιμέλεια: Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]