«Η πόλη ως εργαστήριο»: Συμμετοχική δράση από την ελληνική αποστολή της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
Η ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας μας καλεί σε μια σειρά από εργαστήρια, συζητήσεις και περφόρμανς που θα λάβουν χώρα στο Ελληνικό περίπτερο στην Βενετία από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουνίου με την ονομασία PeripheRealitie,s αλλά και σε ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού «Η πόλη ως εργαστήριο» την Παρασκευή 10 Ιουνίου στην Αθήνα.
Έχοντας στόχο να συμβάλει στη κεντρική συζήτηση που διοργανώνεται από τον γενικό επιμελητή της φετινής Μπιενάλε, Αλεχάνδρο Αραβένα, στις 11 Ιουνίου, η ελληνική συμμετοχή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θέτει ζητήματα συμμετοχικών εδαφικών και κοινωνικών φαινομένων, δημόσιου χώρου και της ιδιότητας του πολίτη, στην Ελλάδα και στον παγκόσμιο Νότο. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι Al Borde, η Biennale Urbana, το S.O.M.A. και το Università IUAV di Venezia.
Μάλιστα, η ελληνική συμμετοχή του #ThisIsACo-op έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει το αρχιτεκτονικό σχήμα Al Borde Arquitectos collective, σε μια συνέντευξη στον Νίκο Αναστασόπουλο, την Παρασκευή 10/6 στις 11 το πρωί στο Ελληνικό Περίπτερο, -μια μέρα πριν ανέβουν στην σκηνή του Teatro alle Tese, ως επίσημοι καλεσμένοι του Αραβένα, στο πλαίσιο του "Meetings on Architecture - Peripheries" μαζί με τους Mexico Project, BeL Sozietät für Architektur και Assemble.
Η συλλογική διαχείριση της φετινής ελληνικής συμμετοχής του #ThisIsACo-op φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά της με μια σειρά συζητήσεων, συναντήσεων, εργαστηρίων και επινοήσεων προσκαλώντας την κοινωνία αλλά και την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα της Μπιενάλε σε ενεργή συμμετοχή και συνεργασία. Έτσι, εκτός από τα δρώμενα που θα γίνουν στη Βενετία στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής, και η Αθήνα θα φιλοξενήσει ένα events που τοποθετούν στο επίκεντρο το δημόσιο χώρο. Συγκεκριμένα:
Πλατεία Πανταζοπούλου (Πλησίον Σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης), 19.00
Η πόλη ως εργαστήριο
Η ομάδα του Open Architecture Collaborative Αthens (OAC Athens), μέλος του συνεργατικού πειράματος της φετινής Ελληνικής Συμμετοχής στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, σας καλεί να λάβετε μέρος στο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με σκοπό την ανάδειξη και τον σχεδιασμό των σημείων ενδιαφέροντος της γειτονιάς. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου Your city lab, το οποίο παρουσιάζεται στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και στο Διεθνές συνέδριο [AUTONOMA] Towards the Collective City (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, 1 2 Ιουλίου 2016). Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και επισημάνουν τα πολλαπλά αστικά ζητήματα και προτείνουν λύσεις, είτε σημειακά είτε σε διαφορετικές κλίμακες επιτυγχάνοντας την ανάδειξη της εκάστοτε τοπικής ταυτότητας και την προαγωγή της κοινωνικής δικτύωσης.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις θα βρείτε εδώ.
είναι ο επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής. Θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.
Το #ThisIsACo-op (this is a co-operative) απαντά στην πρόκληση της φετινής θεματικής της Μπιενάλε αναδεικνύοντας την σημασία της συνεργατικότητας, την ανθρώπινη σύμπραξη ως ουσιαστική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της πολυδιάστατης καθημερινής κρίσης. Ταυτόχρονα, ερευνά, επεξεργάζεται και εκθέτει τα πολλαπλά μέτωπα της κρίσης: το προσφυγικό, την κρίση πόλης, το δικαίωμα στην στέγη, την κρίση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, ως αλληλένδετα φαινόμενα της στρατηγικής για την απαξίωση του χώρου ως κοινό αγαθό.
To ελληνικό περίπτερο αποτελεί το παλαιότερο pavilion του Giardini στη Μπιενάλε Βενετίας
Το #ThisIsACo-op φιλοξενεί συζητήσεις, συναντήσεις και δρώμενα σε μια αμφιθεατρική κατασκευή η οποία λειτουργεί ως το διαλεκτικό δοχείο υποδοχής και το κατεξοχήν σύμβολο της συμμετοχής και της συλλογικότητας. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιείται ως αναγνωστήριο και χώρος προβολών. Το Ελληνικό Περίπτερο αποτελεί τον φυσικό τόπο συνάντησης αρχιτεκτόνων, συλλόγων, κινημάτων αλλά και όλων των πολιτών με κοινωνικό προβληματισμό από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα που αναζητούν λύσεις στα κοινά μέτωπα που γεννά η κρίση. Γίνεται χώρος ενεργοποίησης των συλλογικών φορέων της αρχιτεκτονικής, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και τόπος διεκδίκησης και συντονισμού των δράσεων προς ένα νέο τρόπο λήψης αποφάσεων για τη θεσμική διαχείριση του χώρου και του πολιτισμού, συμμετοχικά και δημοκρατικά.
Το τρίπτυχο Συνέλευση-Συνέργεια-Συμβίωση περιγράφει τον τρόπο διάρθρωσης των εκδηλώσεων. Επιπλέον, η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει και μια σειρά δράσεων στην πόλη της Βενετίας και σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, οι οποίες θα αναμεταδίδονται στον χώρο του Περιπτέρου. Οι εκδηλώσεις κατανέμονται χρονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης ευθυγραμμιζόμενες με το πρόγραμμα των κεντρικών συναντήσεων της φετινής διοργάνωσης.
Η συλλογική διαχείριση της φετινής ελληνικής συμμετοχής του #ThisIsACo-op φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά της με μια σειρά συζητήσεων, συναντήσεων, εργαστηρίων και επινοήσεων προσκαλώντας την κοινωνία αλλά και την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα της Μπιενάλε σε ενεργή συμμετοχή και συνεργασία.