«Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα - Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες» σε μια συνάντηση κορυφής στην γκαλερί The Pulse
Η παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 8μμ παρουσία της Ακαδημαϊκού ποιήτριας και του πολυβραβευμένου χαράκτη.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης επέλεξε και εικονογράφησε με την τέχνη της χαλκογραφίας 7 ποιήματα της σπουδαίας Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά από το βιβλίο Εύρετρα. Τα ποιήματα παρουσιάζονται με τη γραμματοσειρά Bodoni, ανασχεδιασμένη από τον ίδιο τον χαράκτη. Το λεύκωμα εκδίδεται σε 25 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τα οποία μόνο τα 20 θα διατεθούν στο κοινό.
Όπως χαρακτηριστικά εκφράζει ο γνωστός Ιστορικός Τέχνης Μανώλης Μαυρομάττης στον πρόλογο του συλλεκτικού λευκώματος: Το χαρακτικό έργο του Τ. Κατσουλίδη «είναι ο έπαινος που αντιστοιχεί στην αναζήτηση του καλλιτέχνη να εκμαιεύσει το φως μιας εσωτερικότητας, σκοτεινής από το πυκνό μελάνωμα της χάλκινης χαραγμένης πλάκας και να την εξαναγκάσει να λάμψει, να βρει διάχυτη στο έξω φως ως πηγή».
Ο λυρισμός των στίχων γίνεται έμπνευση στο μυαλό του καλλιτέχνη και τον οδηγεί στη δημιουργία αυτόφωτων, μαγικών εικόνων οι οποίες συνυπάρχουν με τις λέξεις. Ο συγκερασμός του λόγου και της εικόνας “ταξιδεύει” τον θεατή σε μαγικά τοπία και ψυχικές διαδρομές του σώματος και του νου. Καθημερινές εικόνες συνευρίσκονται με μυστηριακά τοπία. Η κληρονομιά των Αρχαίων Ελλήνων η γη του Κεραμεικού συνδιαλέγεται με την Αρκτική και την αγάπη στο ψύχος.
Οι οικουμενικές αξίες συνευρίσκονται μέσω της αλληλεπίδρασης λόγου και εικόνας και της μαγικής τους συνύπαρξης. Στο σπάνιο συλλεκτικό λεύκωμα του χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη η χάραξη περιγράφει την κύρια συνθήκη του λόγου μέσα από την αντίθεση του άσπρου με το μαύρο, του πυκνώματος του μελανιού με το κενό. «Ας κρυφτεί ο ήλιος, η μέρα θέλει σήμερα λιτά να ξοδευτεί», αναγράφεται στο ποίημα «Μονοήμερη μέρα» της Κικής Δημούλα. Και ο Τάκης Κατσουλίδης κρύβει τον ήλιο και το νόημα του πίσω από τη δυναμική της χαρακτικής και της φόρμας. Στο υπέροχο λεύκωμα του καλλιτέχνη η κάθε λέξη αποκτά ένα νέο εικαστικό νόημα, κι έτσι λόγος και εικόνα συνυπάρχουν στο απέραντο διαφανές βάθος του ‘όλου’.
Πρόκειται για το έβδομο λεύκωμα τέχνης το οποίο εκπονεί ο Τάκης Κατσουλίδης. (Παλλατινή, Ρίτσος, Τίτος Πατρίκιος κ.α)
Ο Τάκης Κατσουλίδης γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. με καθηγητές τους M. Cami kai E.Clairin. Παράλληλα ειδικεύθηκε στην τέχνη του βιβλίου στη Σχολή Α.Τ.Ο (Δοξιάδη). Το 1978 εξελέγη καθηγητής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ της Αθήνας. Στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων των ΤΕΙ σχεδίασε δύο νέα ελληνικά αλφάβητα για τη φωτοστοιχειοθεσία (AGFA) «Απολλωνία» και «Κατσουλίδης». Στη συνέχεια μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει συνολικά δέκα ελληνικά αλφάβητα.
Έχει παρουσιάσει 25 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε σε πολλές Μπιενάλε και Διεθνείς εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στην Αθήνα στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Στη Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. Στην Πινακοθήκη Ρόδου, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Μουσείο Χαρακτικής Ν. Γρηγοράκη. Στο Παρίσι στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Cabinet des Estampes) και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2003 ιδρύθηκε από το Δήμο Μεσσήνης «Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη» με 200 χαρακτικά έργα και 20 ζωγραφικά που χάρισε στον Δήμο ο καλλιτέχνης.
Μεταξύ των βραβείων και των διακρίσεων που έχει λάβει, είναι το Πρώτο Βραβείο Χαρακτικής στην Πανελλαδική Έκθεση Νέων (1961), Δύο βραβεία Λιθογραφίας στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι (1964-1965), το Μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Ζωγραφικής της Οστάνδης (1976), Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου (2008), Βραβείο ΕΒΓΕ από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας για την προσφορά του στις Γραφικές Τέχνες και στη Τυπογραφία (2010).
Στις εκδόσεις του καλλιτέχνη συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία «Το Σχέδιο του Γράμματος» εκδόσεις Καστανιώτη (1992) πρωτόγνωρο βιβλίο για γραφίστες και σχεδιασμό γραμμάτων, «Ο παπα-Μιχάλης» από τις εκδόσεις Λιβάνη, (2001) για το οποίο απέσπασε το Βραβείο Βιογραφίας και «Το Τραίνο» εκδόσεις Σ.Ζαχαρόπουλος, βιογραφία του ιδίου (2006).
Info
Παρουσίαση λευκώματος : Τρίτη 22 Ioυνίου, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης : 22 -25 Ιουνίου 2016
Ώρες λειτουργείας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00-20:00, Τετάρτη, Σάββατο: 11:00-15:00
The Pulse Kolonaki IKE
Χάρητος 8, Κολωνάκι, 10675
Τ. 2107243982
E: [email protected]