Δέκα δίσκοι κανονικό «χρυσάφι»
Στην δισκοθήκη σας μπορεί να κρύβονται σπάνια και πανάκριβα βινύλια.
Το βινύλιο ήταν το κατεξοχήν μουσικό φορμάτ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν και η μουσική βιομηχανία άρχισε σιγά-σιγά να κάνει τα πρώτα της ψηφιακά βήματα. Στο «μπαμ» που ακολούθησε αρκετοί έσπευσαν να αλλάξαν τα παλιά, σκονισμένα βινύλιά τους για τα νεώτερα, αστραφτερά CD, μέχρι που ήρθαν τα mp3s και έκαναν την όλη ιδέα μιας δισκοθήκης κάπως περιττή, αφού όλα πια χωράνε σε έναν σκληρό δίσκο.
Κάπου εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το βινύλιο άρχισε να κάνει δειλά-δειλά ένα comeback, με τις πωλήσεις κάθε χρόνο να αυξάνονται ενώ των CD όλο και να πέφτουν. Αυτή η στροφή στα βινύλια έχει αυξήσει κατακόρυφα την αξία τους και ίσως χρειαστεί να ρίξετε μια ματιά στη συλλογή των γονιών σας. Ποιος ξέρει, μπορεί να έχετε έναν πραγματικό θησαυρό!
Σε γενικές γραμμές οι πρώτες εκδόσεις κλασικών καλλιτεχνών (όπως οι Beatles και ο Bruce Springsteen) έχουν μεγάλη αξία, ανάλογα βέβαια την κατάσταση του δίσκου και του εξώφυλλου. Εκδόσεις με διαφορετικά εξώφυλλα ή με λάθη, όπως θα δείτε, μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία από όση νομίζετε. Σε περίπτωση που έχετε βρει κάτι που νομίζετε ότι έχει αξία, μπορείτε να ανατρέξετε στο Discogs.com για περισσότερες πληροφορίες.
Bob Dylan – Three Freewheelin' Bob Dylan (1963)
Αυτή είναι η αρχική εκδοχή του δεύτερου δίσκου του Dylan που κυκλοφόρησε το 1963. Η διαφορά με την κανονική, πιο διαδεδομένη έκδοση είναι ότι στο εργοστάσιο παραγωγής χρησιμοποιήθηκαν κατά λάθος παλιές εκτελέσεις τεσσάρων τραγουδιών. Είναι άγνωστος ο αριθμός των αντιτύπων με τις παλαιότερες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν, αλλά μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί στους κύκλους των συλλεκτών μόνο δυο αντίτυπα της stereo έκδοσης και γύρα στα είκοσι της μονοφωνικής. Μια κόπια της στερεοφωνικής έκδοσης πουλήθηκε για $35.000.
The Beatles – The Beatles (White Album) (1968)
Όταν κυκλοφόρησε ο διπλός δίσκος των Beatles το 1968, τα μέλη του συγκροτήματος και οι υπεύθυνοι του studio όπου έγιναν οι ηχογραφήσεις έλαβαν μια παρτίδα αριθμημένων αντίτυπων, με τους σειριακούς αριθμούς να ξεκινούν από το Α000000. Η πρώτη κόπια του δίσκου, την οποία αγόρασε ο Clifford J. Yamasaki της Let It Be Records από έναν υψηλόβαθμο της Capitol Records την δεκαετία του 1970, πουλήθηκε για $35.000 το 2013, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο δίσκος με σειριακό αριθμό A0000023 πουλήθηκε σε δημοπρασία για $13.750.
David Bowie – Diamond Dogs (1974)
Η αρχική έκδοση του δίσκου αποσύρθηκε όταν η δισκογραφική εταιρία του Bowie, η RCA, συνειδητοποίησε ότι φαίνονταν τα γεννητικά όργανα σκύλου στο εξώφυλλο και γρήγορα το επανακυκλοφόρησε, έχοντας κάνει τις απαραίτητες εικαστικές παρεμβάσεις. Ορισμένοι «ξύπνιοι» εργαζόμενοι είχαν την διορατικότητα να κρατήσουν μερικά αντίγραφα της αρχικής έκδοσης, με ένα από αυτά να πωλείται για $3.550 το 2003 μέσω του eBay. Έκτοτε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και ο πρόσφατος θάνατος του Bowie έχει αυξήσει την συλλεκτική αξία των πιο σπάνιων εκδόσεων του.
Sex Pistols – God Save The Queen/No Feelings 7” (1977)
Αν και το punk rock συγκρότημα του Λονδίνου είναι συνυφασμένο με την Virgin Records του Richard Branson, για ένα μικρό διάστημα της βραχύβιας καριέρας τους υπέγραψαν συμβόλαιο με το A&M Records. Η άστατη και απρόβλεπτη συμπεριφορά του Johnny Rotten και της παρέας του όμως έκανε την δισκογραφική να το ξανασκεφτεί και αποφάσισε να ακυρώσει το συμβόλαιο μόλις έξι μέρες μετά. Εντωμεταξύ, η Α&Μ είχε τυπώσει 25.000 αντίτυπα του κλασσικού single, τα οποία αποφάσισε να καταστρέψει. Στα 39 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, έχουν εμφανιστεί 9 αντίτυπα της έκδοσης που δεν μπήκε ποτέ στα δισκάδικα, με το πιο φθηνό να πωλείται για $8.600. Ποιος ξέρει, όλο και κάποιο αντίγραφο μπορεί να είναι ξεχασμένο σε ένα ράφι!
Hank Mobley – Blue Note 1568 (1957)
Συχνά είναι οι μικρές διαφορές που δίνουν μεγάλη αξία στα βινύλια, όπως είναι και η περίπτωση του συγκεκριμένου jazz δίσκου που κυκλοφόρησε το 1957. Εικάζεται ότι περίπου 300 με 1.000 αντίτυπα έχουν ετικέτες όπου η διεύθυνση της εταιρείας αναγράφεται ως «47 West 63rd New York 23» αντί για «47 West 63rd NYC». Αυτή η μικρή διαφορά είχε ως αποτέλεσμα ένα από αυτά τα αντίτυπα να πωληθεί για πάνω από $10.000 στο eBay.
The Beatles – Please Please Me (1963)
Οι Beatles κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο τον Μάρτιο του 1963 και μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας βγήκαν αρκετές εκδόσεις για να καλύψουν την ζήτηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι συλλέκτες διακρίνουν τις διαφορετικές εκδόσεις από τις ετικέτες στο βινύλιο. Η πιο σπάνια έκδοση έχει μαύρη ετικέτα με χρυσά γράμματα, με την μονοφωνική έκδοση να έχει αξία μερικές εκατοντάδες δολάρια και η στερεοφωνική γύρω στις $4.000.
The Beatles – Yesterday and Today (1966)
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η Capitol Records δεν ήταν ευχαριστημένη με το μακάβριο εξώφυλλο που επέλεξαν αρχικά οι Beatles και πλήρωσε $250.000 για να αποσύρει τα 750.000 από την αγορά και να αλλάξει τα εξώφυλλα με κάτι πιο εύπεπτο. Όπως στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, ορισμένα από τα αρχικά αντίτυπα «χάθηκαν κάπου στη διαδρομή» και τώρα πωλούνται για πάνω από $35.000 το καθένα.
Bruce Springsteen – Spirit in the Night 7” (1973)
Πρόκειται για το πρώτο single που έβγαλε ο Boss με την Columbia Records, το οποίο σύμφωνα με τον συλλέκτη John Marshall του moneymusic.com έχει αξία γύρω στα $5.000. Προς το παρόν δεν έχει πωληθεί κανένα μέσω του Discogs, οπότε μένει να φανεί εάν θα πέσει μέσα στην εκτίμησή του.
The Rolling Stones – Street Fighting Man / No Expectation (1968)
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Bonhams, ένα αντίτυπο αυτού του single των αγέρωχων Rolling Stones με το πρωτότυπο εξώφυλλο πωλήθηκε για περίπου $17.000. Στο εξώφυλλο αυτό υπάρχει μια φωτογραφία της αστυνομικής βίας από τις αναταραχές στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο το ίδιο έτος. Η εταιρία των Stones το θεώρησε προκλητικό και το απέσυρε. Εικάζεται ότι 8 με 10 αντίγραφα υπάρχουν πλέον στον κόσμο, σύμφωνα πάλι με το Bonhams.
Nirvana – Bleach (επανέκδοση) (1992)
Ο πρώτος δίσκος των Nirvana κυκλοφόρησε αρχικά από την Sup Pop το 1989 σε 1.000 αντίτυπα, τα οποία ανάλογα με την κατάστασή τους «φεύγουν» για μερικές εκατοντάδες δολάρια, αλλά μια επανέκδοση του 1992 φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη αξία. Η συγκεκριμένη επανέκδοση σε κόκκινο με άσπρο βινύλιο είχε δώρο ένα 7” σε μπλε χρώμα με δυο bonus τραγούδια και βγήκε σε 500 αντίτυπα, με αξία γύρω στα $1.500 το καθένα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ