Μαθαίνουμε να γράφουμε σενάρια με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

suggrafi-senariou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο σεναριογράφος-συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζει τη Θεωρία της Δραματικής Αφήγησης σε ένα Σεμινάριο συνολικής διάρκειας 30 ωρών.

Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει τόσο τις βασικές όσο και τις ειδικές θεωρητικές αρχές της δραματικής αφήγησης με σημείο εκκίνησης τον Αριστοτέλη και κατάληξη τις προσεγγίσεις των σύγχρονων γκουρού της σεναριογραφίας, όπως, για παράδειγμα, ο Robert McKee

Απώτερος στόχος είναι να εξεταστεί το πώς περνάει κανείς από τη θεωρία στην πράξη, το ίδιο, δηλαδή, το γράψιμο. Καθώς ένα σημαντικό μέρος του μαθήματος βασίζεται στην ανάλυση των σεναρίων γνωστών και καλών ταινιών, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν, αν μη τι άλλο, να «βλέπουν» τις ταινίες με ένα πιο απαιτητικό, σχεδόν επαγγελματικό, μάτι. Το Σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή εξοικείωση με την κινηματογραφική γλώσσα, αλλά αγαπούν το σινεμά και φιλοδοξούν να αποκτήσουν πιο «έμπειρο» βλέμμα, όσο και σε νέους κινηματογραφιστές που θα ήθελαν να εμβαθύνουν στα μυστικά του σεναρίου και της δραματικής αφήγησης.

Δείτε παλαιότερη συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου 


Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Τεχνολόγος Μηχανικός, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο, παρακολουθώντας σεμινάρια πάνω στο σύστημα Στανισλάβσκι, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Αρχικά, εργάστηκε ως καλλιτεχνικός συντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά και την τηλεόραση. Από το 1992 ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο και την πεζογραφία. Έχει γράψει σενάρια για αρκετές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και για τηλεοπτικές σειρές. Το 1996 απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για τους Απόντες του Νίκου Γραμματικού. Το 2000 απέσπασε το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό σεναρίου που διοργάνωσαν η Προοπτική και το περιοδικό Αθηνόραμα για τις Ώρες κοινής ησυχίας.

Έχει διδάξει επί αρκετά χρόνια σενάριο σε ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου, σε σεμινάρια και εργαστήρια σεναρίου, αλλά και στο νεοσύστατο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Στη λογοτεχνία έκανε την εμφάνισή του με μία συλλογή διηγημάτων, για την οποία διακρίθηκε με το βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, και τέσσερα μυθιστορήματα. Από αυτά, η «Αγιογραφία» συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των υποψήφιων για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του 2003. Το προτελευταίο του βιβλίο, «Τα παιδιά του Κάιν», (2011, εκδ. Μεταίχμιο) τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος από το ‘Ιδρυμα Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2016 κυκλοφόρησε η συλλογή μικροσκοπικών αυτοβιογραφικών ιστοριών «Γραφικός Χαρακτήρας» (εκδ. Μεταίχμιο).

Info
Μνησικλέους 12, Πλάκα

Τη Δευτέρα 30-01-2017 στις 20.30 θα γίνει συνάντηση γνωριμίας με τους ενδιαφερόμενους. Το Σεμινάριο θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα στις 20.30, από τις 06-02-2017. Για συμμετοχές και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο mail: [email protected]