Πόσο τέχνη χωράει σε ένα κόσμημα; Η απάντηση στην γκαλερί Ευρυπίδη
Στα κοσμήματα της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, τα υλικά, παλιά και γνώριμα, «ξανασυστήνονται», λαμβάνοντας νέα υπόσταση.
«Ο κόσμος είναι ένας. Αρκεί να τον ανακαλύψουμε», υποστηρίζει η Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου και μας καλεί να γίνουμε συνοδοιπόροι στις αναζητήσεις της στον χώρο του εικαστικού κοσμήματος, με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας της δουλειάς, που φιλοξενείται από το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στο art shop της Γκαλερί Ευριπίδη.
Ιστορίες και διδάγματα ζωής, είτε από τα προσωπικά της βιώματα, είτε από εμπειρίες ανθρώπων από το κοντινό της περιβάλλον, αποτελούν τον οδηγό της σε αυτήν την «περιπέτεια» του μυαλού και της καρδιάς, που μετουσιώνεται σε κόσμημα.
Η Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου έχει εργαστεί στις εφαρμοσμένες τέχνες και τη γραφιστική, ενώ στο κόσμημα είναι αυτοδίδακτη. Μέσα από τα έργα της εκφράζει την αγάπη, τον πόνο αλλά και την ελπίδα για ζωή. «Τα κοσμήματά μου είναι μια ολόκληρη περιπέτεια του μυαλού και της ψυχής. Αποτέλεσμα διαρκούς αναζήτησης σε ξεχασμένα σεντούκια, υπαίθριες αγορές και παζάρια ανά τον κόσμο», σημειώνει η ίδια.
Πρόκειται για μια επίμονη άσκηση του βλέμματος μέχρι να εντοπίσει εκείνο το αντικείμενο, εκείνο το υλικό, που θα αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα δημιουργία. Καταφέρνει και δίνει πνοή σε υλικά που έχουν περάσει στη λήθη ή την αχρησία, σε αντικείμενα που οι υπόλοιποι θεωρούν πως έχει κλείσει ο κύκλος ζωής τους. Τα προσεγγίζει με στοργή και τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για μια νέα ζωή, μέσα από τις δημιουργίες της, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού σε Ελλάδα και Κύπρο.
Τα κοσμήματα της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου είναι μοναδικά, δεν αναπαράγονται και διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
- Κοσμήματα-Τάματα σχεδιασμένα από τον Τάσο Μαντζαβίνο
Η δύναμη της προσευχής γίνεται δύναμη ψυχής και κλείνεται μέσα στα κοσμήματα-φυλαχτά της Χριστίνας Αθανασούλα-Μαντζαβίνου. Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση, που αποτελείται από 13 μοναδικά κοσμήματα, που έχουν φιλοτεχνηθεί από την ίδια, πάνω σε πάνινα τάματα, σχεδιασμένα από τον σύζυγό της και καταξιωμένο ζωγράφο Τάσο Μαντζαβίνο και κεντημένα από την Σταυρούλα Μαντζούκη. - Έθνικ
Εμπνευσμένα από τα ταξίδια και τις αναζητήσεις της στις αγορές και τα παζάρια του κόσμου, με έμφαση στις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα κάθε λαού και τόπου. Από τη Λευκορωσία και το Μαρόκο μέχρι τη μακρινή Κίνα και την Ινδία. - Αφρικανικά
Με στοιχεία από τις εικαστικές παραδόσεις της Υποσαχάριας Αφρικής και την επιλεκτική αφαιρετικότητα της αφρικανικής τέχνης. Κοσμήματα με κύρια υλικά το ξύλο και το κόκκαλο, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η σημασία του καθενός είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. - Παραδοσιακά
Με έντονες επιρροές από τους αργυροχρυσοχόους των Ιωαννίνων, αλλά και από την παράδοση της Μικράς Ασίας, η Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου παντρεύει το χθες με το σήμερα, ενσωματώνοντας στα κοσμήματά της φιλιγκρί μεταλλικά στοιχεία και υφάσματα από παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά. Με νοσταλγική διάθεση δίνει σύγχρονη εικαστική προσέγγιση στο παραδοσιακό ελληνικό κόσμημα, δημιουργώντας μοναδικά κομψοτεχνήματα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες, σπούδασε γραφιστική και φωτογραφία και επιμελήθηκε εικονογραφήσεις περιοδικών, κινηματογραφικές αφίσες, καθώς και λογότυπα εταιρειών. Το 2003 άρχισε δειλά-δειλά τους πρώτους της πειραματισμούς στο κόσμημα, που ξεκίνησαν ως ένα είδος «αυτοθεραπείας» στην προσπάθειά της να ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως εξομολογείται, στην αρχή ήταν μια καθαρά προσωπική υπόθεση, καθώς τις δημιουργίες της τις κρατούσε φυλαγμένες μέσα σε κουτιά, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, μέχρι την στιγμή που συγγενείς και φίλοι την παρότρυναν να κάνει το επόμενο βήμα και να δείξει την δουλειά της. Έτσι ξεκίνησε ένα εικαστικό ταξίδι που κρατά μέχρι σήμερα και προσφέρει κάθε φορά νέες συγκινήσεις τόσο στην ίδια όσο και στο κοινό, που παραμένει πιστό στις δημιουργίες της.
Το 2014 παρουσίασε τα κοσμήματά της στην Γκαλερί Σκουφά στην Αθήνα και το 2016 συμμετείχε στην έκθεση εικαστικού κοσμήματος «Νew Territories» στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να γνωρίσει ξένους πολιτισμούς και να ανακαλύψει καινούργια υλικά για τα κοσμήματά της.
Aπό 18 Μαρτίου 2017
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 - 20.30
Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά
Evripides Art Gallery
Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, 106 73
Τηλ: 210 36 15 249, 210 36 15 909
Ε: [email protected]