Γλυπτά «ευρήματα από το μέλλον» δια χειρός Άρη Κατσιλάκη στην ALMA Gallery

aris-katsilakis
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η εξέλιξη της έρευνας και της πρακτικής του Κατσιλάκη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το πεδίο της σύγχρονης γλυπτικής στην Ελλάδα και προϊδεάζει για ακόμη πιο τολμηρές «μεταμορφώσεις» στο μέλλον.

Ξεκινώντας με σπουδές Μαρμαρογλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου και συνεχίζοντας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Θόδωρο Παπαγιάννη, ο Άρης Κατσιλάκης έχει επιδείξει μία τολμηρή και επίμονη ενασχόληση με την απόδοση του όγκου στον χώρο. Αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει, όπως δηλώνει κι ο ίδιος, είναι η εκκίνηση από οπτικά ερεθίσματα της φύσης και του κόσμου γύρω του, τα οποία όμως στη συνέχεια μεταμορφώνονται ολοκληρωτικά, μέχρι που στην τελική τους αποτύπωση δε θυμίζουν πλέον σχεδόν τίποτα από την εικόνα της αρχικής τους προέλευσης. Κι αν η μετάλλαξη είναι μία διεργασία εξαιρετικά συνήθης στον χώρο της γλυπτικής, ειδικά από τότε που η μίμηση και η νατουραλιστική απόδοση της παραχώρησαν τη θέση τους, η αφοσίωση του Κατσιλάκη να την ενσαρκώνει μέσα από τόσα διαφορετικά υλικά είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη: από το πλέον σκληρό πρωταρχικό υλικό, το μάρμαρο, πέρασε με ευκολία σε χρησιμοποιημένες ύλες όπως χαρτόνια, εφημερίδες, σπάγκους, ακατέργαστο μαλλί αλλά και ευτελή υλικά για να καταλήξει τα τελευταία χρόνια στον λευκό πηλό. 

Νέες αφίξεις στον χώρο της γεύσης, κριτικές εστιατορίων και όλα τα γαστρονομικά νέα

Με αναφορές στην Arte Povera αρχικά και σε ένα οριακό αμάλγαμα νέο-μπαρόκ και μινιμαλισμού έπειτα, οι γλυπτικές φόρμες του Κατσιλάκη μπορούν εύστοχα να χαρακτηριστούν ως «ευρήματα από το μέλλον». Ένα παράδοξο τις προσδιορίζει έτσι ευθύς εξαρχής: προέρχονται σαφώς από την φύση και τα έμβια όντα γύρω μας αλλά δεν μπορούν να ταυτιστούν με κανένα συγκεκριμένα˙ προσομοιάζουν απολιθώματα οργανισμών που συνήθως ανακαλύπτονται από αρχαιολόγους και επιστήμονες και εκτίθενται σε γυάλινες προθήκες προσφέροντας γνώση του παρελθόντος, αλλά τα πλάσματα που συγκροτεί προοικονομούν μελλοντικές μεταλλάξεις. Συνεπώς ούτε οι μορφοπλαστικές αναφορές αλλά ούτε και η χρονική τους οριοθέτηση μπορεί να προσδιοριστεί με ευκολία. Η απροσδιοριστία αυτή προκαλεί στον θεατή που βιώνει τις γλυπτικές συνθέσεις στον χώρο γύρω του μία ιδιαίτερη μίξη συναισθημάτων η οποία παραμένει μετέωρη μεταξύ της αισθητικής απόλαυσης και του φόβου μπροστά στο ανοίκειο. [...]

Απόσπασμα της Ανθής Αργυρίους, Θεωρητικού Τέχνης - Επιμελήτριας

Info
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 23 Μαρτίου, 19:30
Διάρκεια Έκθεσης: 23 Μαρτίου - 29 Απριλίου 2017
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά, Τετάρτη & Σάββατο: 12:00-16:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 12:00-20:00

ALMA Contemporary Art Gallery
Υψηλάντου 24, Αθήνα
Τηλ.: 2114003160