Μαγειρικές συμβουλές για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

mageirikes-sumboules-gia-mia-isorropimeni-kai-ugieini-diatrofi

ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Με το να χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες μεθόδους και σκεύη μαγειρέματος, να αντικαθιστάτε το λίπος με υγιή υποκατάστατα και να προσθέτετε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως στις συνταγές σας, το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσετε πιο θρεπτικά και ισορροπημένα για την υγεία σας γεύματα,.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι αν θέλετε να χάσετε το περιττό βάρος, να αυξήσετε την ενέργειά σας και να ξέρετε τι τρώτε, ο καλύτερος τρόπος είναι το μαγείρεμα στο σπίτι. Σιγά σιγά και όσο αποκτάτε εμπειρία, θα αρχίσετε να απομακρύνεστε από τις κλασικές συνταγές και θα ξεκινάτε να δημιουργείτε καινούργια πιάτα.

Προσπαθήστε επίσης να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκα κι όχι επεξεργασμένα προϊόντα και αποφύγετε τη ζάχαρη, το αλάτι και ό,τι έχει συντηρητικά.

Παρακάτω, σας δίνουμε μερικές συμβουλές που θα αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές για το μαγείρεμα και τη διατροφή σας και ελπίζουμε να βοηθήσουν αυτούς που σήμερα μαγειρεύουν στο σπίτι και να ενθαρρύνουν και άλλους να το ξεκινήσουν.

Το μαγείρεμα δεν είναι αγγαρεία. Μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη ασχολία και παράλληλα να προσφέρει οφέλη στην υγεία σας και να αποδειχθεί «σωτήριο» για την… τσέπη σας!

1. Χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά, ξίδι, σάλτσα και μουστάρδα, αντί για λίπος και αλάτι. Η σάλτσα και η μουστάρδα έχουν ήδη αλάτι, οπότε δε χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερο. Εάν αγοράσετε μείγματα καρυκευμάτων, προτιμήστε κάποιο χωρίς αλάτι και να θυμάστε ότι οι εταιρείες συσκευασμένων προϊόντων, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη γεύση των προϊόντων τους και συνηθίζουν να προσθέτουν ζάχαρη, αλάτι και λίπος σε αυτά.

2. Εάν μαγειρεύετε για 2, μαγειρέψετε καλύτερα για 4 και καταψύξτε το υπόλοιπο φαγητό για μέρες που δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε κάτι. Μπορείτε επίσης να κρατάτε ό,τι περισσεύει από το φαγητό σας και να το διατηρείτε στο ψυγείο χρησιμοποιώντας το συνδυαστικά με κάτι άλλο για την επόμενη μέρα.

3. Μην αγχώνεστε για το αν ακολουθείτε τις συνταγές κατά γράμμα. Μπορείτε να αντικαθιστάτε το βούτυρο με το λάδι, για πιο υγιεινό μαγείρεμα ή και άλλα προϊόντα με πιο υγιεινές επιλογές που τους μοιάζουν, όπως για παράδειγμα το λευκό ψωμί με το πολύσπορο, τη λευκή ζάχαρη με την ακατέργαστη, τα γλυκά με φρούτα, το πλήρες γάλα με το γάλα χωρίς λιπαρά κ.ά.

4. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και προτιμήστε τα κατεψυγμένα αντί αυτών. Εάν πρέπει να αγοράσετε κάτι σε κονσέρβα, αναζητήστε την επιλογή «χωρίς αλάτι». Επίσης να διαβάζετε τις ετικέτες και στα κατεψυγμένα προϊόντα, καθώς ορισμένα είδη έχουν προσθήκη σάλτσας. Αν δεν βρίσκετε κονσέρβες ντομάτας ή πολτού χωρίς αλάτι, φροντίστε να μην προσθέσετε πολύ ακόμη στο φαγητό όταν το μαγειρεύετε.

5. Οι κονσέρβες ντομάτας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση στα φαγητά σας. Αν μαγειρεύετε όσπρια ή δημητριακά όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, το κεχρί, οι φακές κ.τ.λ., χρησιμοποιήστε τις ντομάτες ως μέρος του νερού που χρειάζονται για να βράσουν. Οι τροφές θα απορροφήσουν τους χυμούς της ντομάτας και θα νοστιμίσουν το φαγητό σας.

6. Για τις σούπες βελουτέ, παραλείψτε την κρέμα γάλακτος και τα παχιά τυριά και αντικαταστήστε τα με πολτοποιημένα λαχανικά ή συμπυκνωμένο γάλα.

7. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο μαγειρικό σκεύος για κάθε φαγητό, ώστε να μην ταλαιπωρείστε και κάνετε το μαγείρεμα δυσκολότερο ή λιγότερο υγιεινό. Αν δεν θέλετε να τσιγαρίσετε με λάδι τη μπριζόλα σας, φροντίστε π.χ. να έχετε ένα αντικολλητικό σκεύος ώστε να μην κολλήσει.

8. Μια μικρή ποσότητα ενός γευστικού τυριού, μπορεί να προσθέσει πολλή γεύση. Λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί με δυνατή γεύση, μπορεί πραγματικά να «απογειώσει» το φαγητό σας.

9. Για υγιεινό μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε έναν ατμομάγειρα ή ακόμη και το φούρνο μικροκυμάτων, που μαγειρεύουν γρήγορα και δεν αφήνουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών να χάνονται. Προσθέστε στα λαχανικά σας, πιπέρι, κύμινο, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη και αποξηραμένα βότανα, για ένα γρήγορο, υγιεινό και γευστικό γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά.

10. Τα μη αντικολλητικά σκεύη, απαιτούν λίγο έως καθόλου λάδι για να μαγειρέψετε σε αυτά. Χρησιμοποιήστε υγρά όπως ο ζωμός κότας ή λαχανικών, το ξύδι, το κρασί, ο χυμός λεμονιού ή το νερό, αντί για βούτυρο ή λάδι. Κρατήστε το υγιεινό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή άλλα υγιεινά έλαια για τις σαλάτες σας, ώστε να μην τα «καταστρέφετε» κατά το μαγείρεμα.

Με το να χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες μεθόδους και σκεύη μαγειρέματος, να αντικαθιστάτε το λίπος με υγιή υποκατάστατα και να προσθέτετε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως στις συνταγές σας, το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσετε πιο θρεπτικά και ισορροπημένα για την υγεία σας γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να καταπολεμήσουν ή να βοηθήσουν την αποφυγή ασθενειών όπως ο καρκίνος και να παρέχουν περισσότερη ενέργεια στην καθημερινή ζωή σας.