Οι τροφές που ευθύνονται για την πρόκληση φλεγμονών στον οργανισμό

oi-trofes-pou-euthunontai-gia-tin-proklisi-flegmonon-ston-organismo

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Τροφές φαινομενικά… αθώες για τον οργανισμό, ευθύνονται συχνά για την εμφάνιση φλεγμονής, μιας κατάστασης που βλάπτει τους υγιείς ιστούς, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, και μπορεί δυνητικά να ενθαρρύνει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Δείτε τα υγιεινά υποκατάστατά τους.

Μαργαρίνη, ζωικά λίπη, άσπρο ψωμί και πλούσια σε αλάτι μίγματα μπαχαρικών… είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στον οργανισμό μας. Οι περισσότεροι τα περιλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση στο τραπέζι μας, φαίνεται όμως να αγνοούμε τις βλαβερές, για τον οργανισμό μας, συνέπειές τους.

Τροφές φαινομενικά… αθώες για τον οργανισμό, ευθύνονται συχνά για την εμφάνιση φλεγμονής, μιας κατάστασης που βλάπτει τους υγιείς ιστούς, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, και μπορεί δυνητικά να ενθαρρύνει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν.

Εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν και είναι πολλές. Επιλέξτε λοιπόν κάποιο από τα υποκατάστατα συγκεκριμένων τροφών και δείτε άμεσα τα οφέλη για τον οργανισμό σας.

Φυτικά έλαια

Δεδομένου ότι η εμφάνιση φλεγμονών μπορεί να σχετίζεται με τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 6 (σε σχέση με την αντίστοιχη πρόσληψη Ωμέγα 3 λιπαρών), που βρίσκονται στο λάδι σόγιας, στο αραβοσιτέλαιο, στο βαμβακέλαιο, στο καλαμποκέλαιο κ.α., μπορείτε να υποκαταστήσετε τις συγκεκριμένες ποικιλίες λαδιού με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες ή με πιο ουδέτερες γεύσεις μπορείτε να επιλέξετε οργανικό λάδι από σπόρους ελαιοκράμβης.

Μαργαρίνη

Λιπαρές τροφές όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο που χρησιμοποιούνται για την επάλειψη των τροφών μας, μπορούν να αυξήσουν τους βιοδείκτες των φλεγμονών στον οργανισμό μας. Καλό είναι συνεπώς να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους. Το «καθαρό» βούτυρο ghee, είναι μια ιδανική εναλλακτική πρόταση. Μπορεί και το εν λόγω κατεργασμένο βούτυρο να περιέχει λιπαρά οξέα ωμέγα 6, αλλά η γεύση του είναι πολύ εντονότερη, συγκριτικά με το κανονικό βούτυρο, οπότε καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα. Η προτεινόμενη ποσότητα, είναι μισή κουταλιά από καθαρό βούτυρο, ανακατεμένο με ελαιόλαδο.

Το συγκεκριμένο «καθαρισμένο» βούτυρο που χρησιμοποιείται στην ινδική μαγειρική και σημειώνει αύξηση κατανάλωσης και στην Ελλάδα, θεωρείται ότι βελτιώνει τη μνήμη, την πέψη και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λιπαρά κρέατα

Ένοχα για την πρόκληση φλεγμονών στον οργανισμό μας, είναι σε μεγάλο βαθμό και τα κορεσμένα ζωικά λίπη. Όπως δείχνουν μάλιστα μελέτες, τα ζωικά λίπη μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τους κίνδυνους χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις ή και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αντί να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ζωικά λίπη όπως τα χάμπουργκερ, τα χοτ ντογκ, το μπέικον κ.ά., προτιμήστε τα ψάρια που είναι πιο θρεπτικά, αλλά και πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Πλήρες γάλα

Για να μειώσουμε την κατανάλωση των κορεσμένων λιπών μπορούμε να καταναλώνουμε άπαχο φρέσκο γάλα ή γάλα με χαμηλά λιπαρά (1%), πάντως όχι σίγουρα το πλήρες γάλα. Όσο για τα δημητριακά, με τα οποία εμπλουτίζουμε το γάλα μας καλό είναι να περιέχουν βρώμη, σόγια, αμύγδαλα κ.ά. θρεπτικές τροφές.

Τυρί κρέμα

Προτιμήστε τα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη τυριά και σίγουρα όχι την κρέμα τυριών. Κατσικίσιο τυρί ή ανθότυρο για το τοστ σας ή την σαλάτα σας ή ακόμη για συνοδευτικό του φαγητού, είναι σε κάθε περίπτωση μια εναλλακτική πρόταση, χαμηλή σε λιπαρά.

Δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης

Μελέτες έδειξαν ότι ένα καθημερινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στον οργανισμό. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μεταξύ άλλων, να περιορίσουμε την κατανάλωση δημητριακών, υψηλών σε περιεκτικότητα ζάχαρης, και να προτιμάμε δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια ακόμη πρόταση είναι τα επιδόρπια βρώμης.

Γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά

Μπορεί τα γιαούρτια με φρούτα ή αρώματα να είναι ιδιαίτερα νόστιμα, αλλά είναι και παχυντικά. Επιλέγουμε γιαούρτια με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το παραδοσιακό ελληνικό. Αν σας φαίνονται άνοστα, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά από αγαύη ή σιρόπι καστανού ρυζιού ή ακόμη, λίγη κανέλλα και ψιλοκομμένα σε κύβους, φρέσκα φρούτα.

Λευκό ψωμί

Όπως συμβαίνει και με τη ζάχαρη, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές. Περιορίζουμε συνεπώς την κατανάλωση του λευκού αλευριού, που αποτελεί το βασικό συστατικό του άσπρου ψωμιού και των ζυμαρικών και προτιμάμε να καταναλώνουμε προϊόντα ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μίγματα μπαχαρικών

Η υψηλότερη περιεκτικότητα νατρίου σε σχέση με το κάλιο, στον οργανισμό μας, ευθύνεται συχνά για την εμφάνιση των φλεγμονών. Για να αποφύγουμε την πρόσληψη νατρίου, ένας τρόπος είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση μιγμάτων που είναι πλούσια σε αλάτι και να χρησιμοποιούμε αντί αυτών φυσικά βότανα, όπως το θυμάρι, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο.