My Pharmacy: Στην Ελλάδα υπάρχει καινοτομία και είναι καθήκον όλων μας να την αναδείξουμε

farmakeio1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Για πέμπτη χρονιά το TEDxAthens, που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων καιΤεχνών στις 29 και 30 Νοεμβρίου, έρχεται να «προκαλέσει» καινοτόμες ιδέες. Μία από αυτές είναι αναμφίβολα το «My Pharmacy».

Πρόκειται για μία mobile εφαρμογή, που συμβάλλει στη σωστή διαχείριση των φαρμάκων αλλά και στη δημιουργία ενός δικτύου συλλογής και διανομής φαρμάκων από συμμετέχοντες φορείς (όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία κλπ), στοχεύοντας στη συγκέντρωση και διανομή των φαρμάκων σε άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Οι δημιουργοί του είναι μία ομάδα «δαιμόνιων» μαθητών των εκπαιδευτηρίων "Κωστέα Γείτονα". Μία ομάδα επιχειρηματιών σχεδόν… 18 ετών. Για την εφαρμογή του My Pharmacy το μέλλον της αλλά και τις νέες τους ιδέες μιλούν στο click@Life, δίνοντας σίγουρα άλλη πνοή στην έννοια νεανική επιχειρηματικότητα.

Για πέμπτη χρονιά η TEDxAthens 2013 ( 2013.tedxathens.com ) έρχεται να «προκαλέσει» καινοτόμες ιδέες. Μία από αυτές είναι σίγουρα το «My Pharmacy». Πως προέκυψε η ιδέα;

Όλα ξεκίνησαν με την προτροπή του σχολείου μας «Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα» να συμμετέχουμε στον διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων,  μέσα από το οποίο οι μαθητές κατανοούν βασικές εμπορικές έννοιες και καλλιεργούν την επιχειρηματική τους σκέψη.

Έχοντας λοιπόν ευαισθητοποιηθεί σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο μέσα στο σχολείο μας, παρατηρήσαμε την καθημερινότητα των οικογενειών μας και τις καταναλωτικές συνήθειες του κοινού (μέσω ερωτηματολογίων) και διαπιστώσαμε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι η αναπόφευκτη λήξη των φαρμάκων, αλλά και η δυσκολία στη διαχείριση τους.

Το γεγονός αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα πορίσματα του Υπουργείου Υγείας, από τα όποια προκύπτει ότι 1 δις εκατ. φάρμακα πετιούνται ετησίως στα σκουπίδια επειδή έχουν λήξει. Λαμβάνοντας τα στοιχεία αυτά υπ’ όψιν, σκεφτήκαμε ότι ως μια ομάδα νέων ανθρώπων οφείλουμε να βρούμε μια άμεση και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. ‘Έτσι προέκυψε το «My Pharmacy».

Πώς λειτουργεί για τον καταναλωτή; Ποια τα οφέλη του;

Αφού ο καταναλωτής έχει προμηθευτεί τα φάρμακά του, επιλέγει (μέσω αναζήτησης) από μια λίστα  φαρμάκων του ΕΟΦ, το συγκεκριμένο φάρμακο που θέλει να καταχωρήσει στην εφαρμογή. Παράλληλα, στην ίδια σελίδα, τοποθετεί την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του.

Τέλος, πατώντας το κουμπί «αποθήκευση» το φάρμακο αυτό  καταχωρείται στη λίστα μ’ όλα τα διαθέσιμα φάρμακα καταταγμένα με βάση την προτεραιότητα λήξης τους. Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής θα μπορεί ανά πάσα στιγμή, να βλέπει όλα τα φάρμακα που κατέχει, καθώς και  να γνωρίζει ποιά από αυτά  λήγουν μέσα  στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τη μία πλευρά, το κράτος εκτιμάται ότι χάνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το οικιακό φαρμακείο πετάει το  ¼ των φαρμάκων του, λόγω της αναπόφευκτης λήξης των φαρμάκων. Από την άλλη πλευρά, από έρευνα που διεξήγαμε προκύπτει ότι  περίπου το 70% των φαρμάκων που έχουν λήξει καταλήγουν στα σκουπίδια, χωρίς να ανακυκλώνονται, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στο βιολογικό κύκλο.  Εύλογα, λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι μια διευρυμένη χρήση του «My Pharmacy», μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον.

Παράλληλα μέσω της λειτουργίας «Share My Pharmacy» δημιουργείται ένα δίκτυο συλλογής και διανομής φαρμάκων από συμμετέχοντες φορείς (όπως φιλανθρωπικά ιδρύματα, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία κλπ). Έτσι επιδιώκουμε τη συγκέντρωση ενός ικανού αριθμού φαρμάκων μηνιαίως,  για να προσφέρονται σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινωνικό σύνολο στην ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τέλος, το «My Pharmacy» μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρόνου και τη δυνατότητα προγραμματισμού των αγορών.

Ένα προσωπικό «ψηφιακό» φαρμακείο λύνει σίγουρα τα χέρια. Βλέπετε ανταπόκριση από το κοινό;

Από τους χρήστες της εφαρμογής και γενικότερα τον κόσμο που ενημερώνεται για αυτή, ακούμε πολύ καλά σχόλια, τόσο για την ίδια την εφαρμογή, όσο και για την ανάπτυξη του δικτύου συλλογής φαρμάκων, μιας πρωτοβουλίας που όλοι πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που ζούμε.

Το γεγονός αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με πάθος και αποφασιστικότητα στη βελτίωση της εφαρμογής. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα δρομολογούμε την εξέλιξή της βάση των αξιολογήσεων των χρηστών και των λειτουργιών που θέλουμε να προσθέσουμε.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η εφαρμογή λειτουργεί σε δοκιμαστική μορφή και για αυτό διατίθεται μόνο στα appstore. https://itunes.apple.com/us/app/my-pharmacy/id663320992?mt=8

Η φετινή TEDxAthens τιτλοφορείται «Αχαρτογράφητα νερά». Η κρίση είναι ευκαιρία για νέες ιδέες;

Πιστεύουμε ότι η καινοτομία στην Ελλάδα αφθονεί, αλλά είναι καθήκον όλων μας να την αναδείξουμε. Σε μια περίοδο που πλέουμε σε «Αχαρτογράφητα Νερά» ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να αναδείξει ικανότητες και καινοτόμες ιδέες που θα ξεχωρίσουν και θα τον καθοδηγήσουν σε νέους δρόμους γεμάτους προκλήσεις και  κινδύνους ενδεχομένως, που όμως θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Είναι η στιγμή που οφείλουμε να στραφούμε προς τα έξω, να αναδείξουμε εξίσου τις ατομικές αλλά και τις δυνατότητες μας ως χώρα. Η σημερινή αβεβαιότητα είναι ίσως η ευκαιρία μας, συνολικά ως κοινωνία, να αναθεωρήσουμε στερεότυπα του παρελθόντος, να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να μην επαναπαυόμαστε σε αυτά που έχουμε, να δημιουργήσουμε νέες ιδέες και να μεριμνήσουμε για το συλλογικό συμφέρον.

Σε πάρα πολύ νεαρή ηλικία, ούτε καν 18, καταφέρατε να ταράξετε τα νερά της επιχειρηματικότητας με μία πρωτότυπη εφαρμογή, το «My Pharmacy». Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να υλοποιήσετε αυτήν την ιδέα;

Αποτέλεσε πρόκληση για εμάς το ότι κληθήκαμε να αναπτύξουμε εξολοκλήρου μια καινοτόμα υπηρεσία, μη έχοντας να βασιστούμε σε ήδη υπάρχοντα θεμέλια. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, καθώς δεν φανταζόμασταν ότι θα φτάσουμε ως εδώ. Η σημαντικότερη ίσως δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν να βρούμε τους κατάλληλους προγραμματιστές, που θα μας βοηθούσαν στην ανάπτυξη της εφαρμογής, καθώς θέλαμε ένα  υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα.

Άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν να βρούμε τη λίστα των φαρμάκων αλλά και να έρθουμε σε επαφή με τους φορείς που αποτέλεσαν εντέλει σημεία συλλογής φαρμάκων. Βέβαια στην όλη προσπάθειά μας είχαμε δύο πολύ δυνατά όπλα, την ομάδα μας που απαρτίζεται από 20 μαθητές και μαθήτριες καθένας από τους οποίους ανέλαβε το δικό του πόστο  λειτουργώντας  συλλογικά και συμπληρωματικά, αλλά και το σχολείο μας - χωρίς την αμέριστη υποστήριξή του οποίου, το «My Pharmacy» μπορούσε  να είχε μείνει απλά μία σπουδαία ιδέα.

Πόσο εξελίξιμο είναι το «My Pharmacy»; Μέχρι που μπορεί να φτάσει;

Το «My Pharmacy» ωφελεί τόσο το χρήστη όσο και τους ανθρώπους που χρήζουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα, η χρήση της εφαρμογής κρίνεται αναγκαία και στα σημεία συλλογής φαρμάκων, τα όποια είναι συνήθως πολύ-ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία, καθώς δε διαθέτουν ένα αντίστοιχο λογισμικό για να ταξινομούν και να ειδοποιούνται για τη λήξη των φάρμακων που παραλαμβάνουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αναζητούν τα φάρμακα ένα-ένα και πολλά από αυτά να καταλήγουν στα σκουπίδια. Μελλοντικά έχουμε ως στόχο τη δυνατότητα άμεσης αλληλεπίδρασης των σημείων συλλογής φαρμάκων, αλλά και του σημείου συλλογής με αυτό των χρηστών, οι οποίοι αντίστοιχα θα γνωρίζουν πού υπάρχει έλλειψη ή πλεόνασμα και από πού μπορούν να προμηθευτούν το φάρμακο που αναζητούν.

Όραμα μας είναι να επεκτείνουμε το δίκτυο συλλογής φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, θέτοντας τις κατάλληλες βάσεις λειτουργίας του «My Pharmacy». Άλλωστε το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δεν υπάρχει μια αντίστοιχη υπηρεσία στο εξωτερικό.

Άλλαξε κάτι στην καθημερινότητά σας μετά το «My Pharmacy»;

Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε από όλη τη δράση και τις επαφές που είχαμε με ανθρώπους στο χώρο του φαρμάκου και των επιχειρήσεων, οι δεξιότητες που αναπτύξαμε, καθώς και η πρόκληση να υλοποιήσουμε μια καινοτόμο ιδέα σίγουρα άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα.

Έπειτα από τη μία διάκριση και την κατάκτηση του «Coca-Cola Social Responsible Business Award» τι άλλο να περιμένουμε από σας στο μέλλον;

Ήταν η πρώτη διάκριση της Ελλάδας στον συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και αυτό μας έκανε ιδιαίτερα περήφανους. Το γεγονός ότι καταφέραμε να κατακτήσουμε αυτό το βραβείο ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να μας συμβεί σε αυτή τη φάση. Η διάκριση αυτή ήρθε ως επιβράβευση συμβάλλοντας παράλληλα στη διάδοσή του και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι.   

Όμως, μεγαλύτερη σημασία έχει το ότι καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα υπάρχει και μπορεί να προσφέρει πολλές διακρίσεις και πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με τη σχεδίαση και ανάπτυξη μιας βελτιωμένης μορφής του «My Pharmacy», αναζητώντας χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό. Παράλληλα θέλουμε να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη και άλλων καινοτόμων ιδεών, ενώ ήδη δουλεύουμε κάποιες από αυτές.

Άλλα παιδιά της ηλικίας σας ήδη σκέφτονται να μετακομίσουν για σπουδές ή δουλειά σε κάποια άλλη χώρα, κυρίως λόγω κρίσης. Εσείς, με το background την επιτυχίας του «My Pharmacy», βλέπετε το μέλλον σας στην Ελλάδα ή κάπου αλλού;

Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και παράλληλα με τις σπουδές μας να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών ως επιχειρηματικές δραστηριότητες ή τη σύσταση μιας startup επιχείρησης.  Οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν κατά χιλιάδες θα έπρεπε να αξιοποιούνται από την χώρα μας.

Οφείλουμε να κάνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ανοικτό σε αυτούς, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ποικίλες δεξιότητες και οι καινοτόμες ιδέες τους.   

Σόφη Ζιώγου

[email protected]