Μια ασπιρίνη την ημέρα το γιατρό...δεν κάνει πέρα!
Έχει σχεδόν επικρατήσει η αντίληψη, πως η καθημερινή λήψη μιας ασπιρίνης, μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό απέναντι στις περισσότερες ασθένειες. Είναι όμως πράγματι έτσι; Μάλλον όχι...
Έχει σχεδόν επικρατήσει η αντίληψη, πως η καθημερινή λήψη μιας ασπιρίνης, μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό απέναντι στις περισσότερες ασθένειες. Είναι όμως πράγματι έτσι; Μάλλον όχι...
Πολλές φορές, η λαϊκή σοφία αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για όσους αναζητούν «καταφύγιο» από την πληθώρα πληροφοριών. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση, που ορισμένες κοινές και ιδιαίτερα διαδεδομένες αντιλήψεις, έχουν λανθασμένα επικρατήσει μέσα στο πέρασμα του χρόνου και βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας;
Λύση για όλα η ασπιρίνη;
Μια τέτοια «θεωρία συνομωσίας» είναι και η διαδεδομένη αντίληψη, πως η καθημερινή λήψη μιας ασπιρίνης, από έναν υγιή οργανισμό, τον βοηθά να «θωρακιστεί» απέναντι στις περισσότερες ιώσεις και να προλάβει σοβαρότερες ασθένειες.
Έτσι, ακολουθώντας αυτή την όχι επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπαιρναν καθημερινά και επί σειρά ετών μια ασπιρίνη προκειμένου να προλάβουν το «κακό». Και σε αρκετές περιπτώσεις το «γιατροσόφι» λειτουργούσε καθώς, όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες, η ψυχολογία και η αυθυποβολή, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση της πορείας της υγείας μας.
Ωφελεί ή βλάπτει η καθημερινή λήψη ασπιρίνης;
Τον μύθο αυτό ήρθε να γκρεμίσει μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, σύμφωνα με τα οποία η καθημερινή λήψη μιας ασπιρίνης όχι μόνο δεν προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες και ιώσεις αλλά ενδέχεται να προκαλέσει και αιμορραγία στο στομάχι!
Μέχρι σήμερα, αρκετοί γιατροί συνιστούσαν σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών τους να παίρνουν μια ασπιρίνη καθημερινά. Συνήθως, οι ασθενείς αυτοί, είχαν προσβληθεί από καρδιακά επεισόδια, έμφραγμα ή ήταν διαβητικοί ή υπερτασικοί. Δεν έχει περάσει άλλωστε ούτε ένας χρόνος από τότε, που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό έντυπο άλλη μελέτη, η οποία και ανέφερε, πως τα υγιή άτομα (άνδρες άνω των 48 ετών και γυναίκες άνω των 57), ωφελούνται από την καθημερινή λήψη μιας ασπιρίνης ως μέσο καταπολέμησης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Και αν αναρωτιέστε, ποιο… δρόμο πρέπει να διαλέξετε, ακόμη και οι ειδικοί δηλώνουν μπερδεμένοι! Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αντικρουόμενα και ως εκ τούτου μόνο ο χρόνος θα δείξει, ποιο είναι λάθος και ποιο σωστό. Ωστόσο, ακολουθώντας το «παν μέτρον άριστον», των προγόνων μας, θεωρούμε, πως το μέτρο και η λογική χρήση όλων των φαρμάκων από έναν υγιή οργανισμό και πάντα μετά από υπόδειξη του γιατρού του, είναι η καλύτερη λύση.