Οι πιο γλυκές λιχουδιές της Πόλης

lixoudies-politikes
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Αν υπάρχει μία λέξη που να χαρακτηρίζει την Κωνσταντινούπολη, αυτή σίγουρα, είναι η μεγαλοπρέπεια. Γεμάτη από αρχιτεκτονικά σύμβολα όπως η Αγιά Σοφιά, η αδάμαστη καρδιά της Κωνσταντινούπολης πάλλεται με ένταση και λάμψη και σας προσκαλεί σε ένα… γλυκό ταξίδι.

Το πάθος της Κωνσταντινούπολης για τα γλυκά αλλά και οι ιστορικές δημιουργίες μερικών από τα πιο απολαυστικά επιδόρπια του κόσμου, δελεάζουν τους επισκέπτες της να παρακάμψουν το δείπνο και να κατευθυνθούν, χωρίς παρεκκλίσεις, στο τελευταίο πιάτο ενός πλήρους γεύματος, δηλαδή στο γλυκό.Το site του CNN συγκέντρωσε τα πιο διάσημα και νόστιμα γλυκά από αυτό το σταυροδρόμι μαγειρικής και το clickatlife.gr σας τα παρουσιάζει. Απολαύστε τα…

Σαλέπι

Αυτό το ζεστό ποτό είναι η απάντηση της Κωνσταντινούπολης στη σοκολάτα. Η καταγωγή του ξεκινά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το βασικό συστατικό του είναι η ορχιδέα, η οποία χρησιμοποιείται για να κάνει το ζεστό γάλα πιο πηχτό, πριν αυτό πάρει τη γλυκιά γεύση του από τη ζάχαρη και την κανέλα. Συνηθισμένο ποτό για τον χειμώνα, αλλά επίσης, διαθέσιμο και κατά τη διάρκεια όλων των εποχών, το σαλέπι είναι το κατάλληλο ποτό για να ζεσταθείτε καθώς περπατάτε κατά μήκος του Βοσπόρου.Μπορείτε να το βρείτε σε πολλά από τα περίπτερα κοντά στην Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί, αν όμως θέλετε να καθίσετε για να το απολαύσετε, το Saray Muhallebicisi, που βρίσκεται σε πολλά σημεία σε όλη την πόλη, θα σας ετοιμάσει μια ιδιαίτερα νόστιμη κούπα με σαλέπι.

Αμυγδαλωτά και κουφέτα

Η Κωνσταντινούπολη αγαπά τους ξηρούς καρπούς. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αγοράσουν τραγανά αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια στο Παζάρι των Μπαχαρικών, αλλά μπορούν επίσης, να βρουν ξηρούς καρπούς στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε μαγαζιά που σερβίρουν μερικά από τα καλύτερα επιδόρπια. Τα πολίτικα αμυγδαλωτά γίνονται από ένα συνδυασμό καρυδιών και ζάχαρης και αποτελούν σε γενικές γραμμές, συνηθισμένες λιχουδιές στην Πόλη: από το παραδοσιακό αμυγδαλωτό μέχρι αυτά με φουντούκι ή φιστίκι.Η αμυγδαλόπαστα είναι διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη, με πιο συνηθισμένο αυτό της μιας δαγκωματιάς, καθώς και χρωματισμένη ώστε να μοιάζει με λιλιπούτειο φρούτο.

Ζαχαρωμένα φρούτα

Κατασκευασμένα από βρασμένα φρούτα σε σιρόπι ζάχαρης, οι ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών είναι η πιο δημοφιλής μορφή αυτών των λιχουδιών. Ωστόσο, οι Τούρκοι ζαχαροπλάστες έχουν ανεβάσει τη διαδικασία σε νέο επίπεδο, ζαχαροποιώντας σχεδόν τα πάντα, από κεράσια μέχρι ελιές. Η ζαχαροποίηση τείνει να προσδώσει στους καρπούς λαστιχωτή ή σχετικά σκληρή υφή, σε συνδυασμό με την έντονη γλυκύτητα που τους δίνει. Έτσι φροντίστε να απολαύσετε αυτό το έδεσμα σε μικρές ποσότητες. Το ζαχαροπλαστείο- σύμβολο του Hafiz Mustafa, που υπάρχει ως επιχείρηση από το 1864, πουλάει ένα ιδιαίτερα δημιουργικό μείγμα τέτοιων «φρούτων», που περιλαμβάνει κολοκύθι, σύκο, ντομάτα, πορτοκάλι και κάστανα…

Στις όχθες του Βοσπόρου, στην ασιατική πλευρά της πόλης, το φημισμένο εστιατόριο CIYA διαθέτει όχι μόνο μερικά από τα πιο νόστιμα αλμυρά γεύματα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μια ποικιλία από γλασαρισμένα φρούτα με πηχτή κρέμα ή ταχίνι και καρύδι στην κορυφή. Φροντίστε να δοκιμάσετε την κολοκύθα του, η γεύση της θα σας καταπλήξει. Το εστιατόριο διαθέτει επίσης, σπιτικά παγωτά σε εξωτικές γεύσεις που αλλάζουν σε καθημερινή βάση.

Μπακλαβάς

Για το τέλος, αφήσαμε τον μπακλαβά. Οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής βέβαια, χαρακτηρίζουν τον μπακλαβά ως το εθνικό τους γλυκό, όμως οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό το επιδόρπιο, που έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κατασκευασμένο από φύλλο κρούστας και στρωμένο με φιστίκια και μέλι, τα εκατομμύρια τουριστών και οι ντόπιοι έχουν εθιστεί σε αυτή την ανάμειξη φύλλου σφολιάτας με καρύδια. Ενώ ο μπακλαβάς είναι ευρέως διαθέσιμος σε όλη την Κωνσταντινούπολη, ένα μαγαζί που άνοιξε το 1949, κερδίζει σήμερα έναντι όλων των άλλων. Κοντά στην προκυμαία της ευρωπαϊκής πλευράς, ο Karakoy Gulluoglu, πουλά δεκάδες χιλιάδες κομμάτια μπακλαβά την ημέρα στους πιστούς πελάτες, μερικοί από τους οποίους συχνάζουν εκεί για περισσότερα από 50 χρόνια.

Το κατάστημα διαθέτει όχι μόνο την παραδοσιακή συνταγή μπακλαβά, αλλά και παραλλαγές που περιλαμβάνουν φιστίκια και καρύδια, καθώς και κάποιες που γίνονται με σοκολάτα. Αφότου αγοράσετε λίγο μπακλαβά, φροντίστε να μείνετε για λίγο και να τον απολαύσετε σε ένα από τα ψηλά τραπέζια ή σε ένα από τα συνηθισμένα εξωτερικά τραπεζάκια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, παρακολουθήστε τους ντόπιους να απολαμβάνουν τα παραδοσιακά τους γλυκά, άνδρες με κοστούμια να πηγαίνουν στη δουλειά τους, παιδιά να μιλούν τουρκικά και να τραβάνε τις μητέρες τους σχεδόν από τα μανίκια παρακαλώντας τις να τους δώσουν ένα ακόμα κομμάτι.

Πηγή: www.constantinoupoli.com