Η όψη τους ίσως να μην είναι και η καλύτερη, η διατροφική τους αξία, όμως, είναι μεγάλη και σημαντική.
Τα σκόρδα είναι άσπρα, τα μακαρόνια και το ρύζι επίσης και οι φακές καφέ; Μπορεί, αλλά ήρθε η ώρα να γνωρίσετε και τον… μαύρο τους εαυτό, που είναι πολύ ευεργετικός για την υγεία σας.
Ας αφήσουμε, λοιπόν, για λίγο τα πράσινα κι ας βάλουμε λίγο… μαύρο στη διατροφή μας.
Μαύρο σουσάμι: Έχει εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60% και είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Βάλτε το στη διατροφή σας ξεκινώντας από τις σαλάτες και το ψωμί και απολαύστε τα οφέλη του.
Μαύρες φακές: Το μαύρο τους χρώμα οφείλεται στις ανθοκυανίνες, τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στα κεράσια, τα μύρτιλα και τα δαμάσκηνα και η ευεργετική τους δράση εντοπίζεται στην τόνωση της μνήμης και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Μοιάζουν με χαβιάρι στην όψη και είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες, (12 γραμ. πρωτεΐνης και 9 γραμ. φυτικών ινών σε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές) κρατώντας σας γεμάτους ενέργεια και χορτάτους.
Μαύρο ρύζι: Το καστανό ρύζι σίγουρα είναι καλό για την υγεία σας, το μαύρο, όμως, είναι ακόμη καλύτερο. Ο λόγος είναι ότι περιέχει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης Ε, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, συν του ότι οι ανθοκυανίνες του ξεπερνούν αυτές των μύρτιλων σύμφωνα με έρευνα του Γεωργικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα.
Μαύρα ζυμαρικά: Διαφέρουν από τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς όταν εδώ λέμε «μαύρα», εννοούμε τον πιο σκούρο τόνο μαύρου που έχετε συναντήσει σε τροφή. Το χρώμα αυτό δημιουργείται με μελάνι από καλαμάρι ή σουπιά, το οποίο χρησιμοποιείται στα κανονικά ζυμαρικά και τα… σκοτεινιάζει. Το μελάνι αυτό, όμως, είναι πλούσιο σε γλουταμάτη, αμινοξύ που σχετίζεται με το μεταβολισμό, τη μνήμη, την αντίληψη και τη μάθηση.
Μαύρα μανιτάρια: Ξεπεράστε για λίγο το κλασικό, άσπρο μανιτάρι και το portobello και προτιμήστε άλλα είδη, πιο… σκουρόχρωμα, όπως το σιτάκι, τη μαύρη τρομπέτα και άλλα παρόμοια μαύρου χρώματος. Ένα συστατικό σε αυτό το είδος των μανιταριών ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό, ενώ είναι και πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.
www.wikipedia.com Μαύρο σκόρδο: Ίσως μοιάζει λίγο τρομακτικό μέχρι να το συνηθίσετε, αυτή η σκουρόχρωμη βερσιόν του σκόρδου, όμως, έχει στην πραγματικότητα τις διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών από το συνηθισμένο σκόρδο, ενώ η γεύση του είναι γλυκιά και θυμίζει μελάσα. Το μαύρο του χρώμα προκύπτει μετά από ζύμωση, όπου τα σάκχαρα και τα αμινοξέα του παράγουν την ουσία που του δίνει το μαύρο χρώμα, ενώ πρέπει να ξέρετε ότι μπορείτε να το φάτε άφοβα χωρίς να έχετε άγχος για… δυσάρεστες οσμές.