Κάθε πάθηση θέλει το... βότανό της
Αποχαιρετήστε τον ενοχλητικό πονοκέφαλο με τη βοήθεια της λεβάντας
Λυκίσκος, στελλάρια, γεντιανή, ταραξάκο… Ήρθε η ώρα να πάψουν να είναι άγνωστες λέξεις και να μπουν στις ζωές μας ως αυτό που είναι: θεραπευτικά βότανα που μπορούν να δράσουν προληπτικά ή και να αντιμετωπίσουν διάφορες παθήσεις που μας ταλαιπωρούν.
Μπορεί τα αναλγητικά, τα αντιβιοτικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα πάσης φύσεως φάρμακα να μας είναι απαραίτητα σε ορισμένες παθήσεις και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η «μητέρα-φύση» όμως, σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να έχει το πάνω χέρι, αν της δίναμε την ευκαιρία.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που η ημικρανία είναι έτοιμη να… χτυπήσει, αντί να κατευθυνθείτε προς το φαρμακείο του σπιτιού, αλλάξτε κατεύθυνση προς κουζίνα μεριά και αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας να δοκιμάσει μια διαφορετική θεραπεία για τον πονοκέφαλο, τη δυσκοιλιότητα, την αϋπνία κ.λπ., χωρίς να «κατεβάζει» τις ασπιρίνες και τα φάρμακα, το ένα μετά το άλλο.
(Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, όμως, είναι ότι αν αντιμετωπίζετε κάποια από τις παρακάτω παθήσεις σε χρόνια βάση, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Όπως, επίσης και αν δοκιμάσετε κάτι από τα παρακάτω για αρκετό διάστημα, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν.)
Πονοκέφαλος: τέλος με λεβάντα
Το σίγουρο είναι ότι ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και συνήθως οφείλεται σε καταστάσεις άγχους που μπορεί να περνάμε καθημερινά, στον αυχένα ο οποίος καταπονείται από την κακή στάση του σώματος στο γραφείο, σε κουρασμένα από τον υπολογιστή μάτια, σε πρόβλημα στα δόντια, στις λιγοστές ώρες ύπνου και την κακή ποιότητα αυτού κ.ο.κ. Αντιμετωπίστε τον φυσικά: Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τη ρίζα του προβλήματος, έτσι ώστε να περάσει και ο πονοκέφαλος. Μέχρι να το καταφέρετε, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας σε λίγο ελαιόλαδο και να κάνετε με το μείγμα μασάζ στους κροτάφους. Εναλλακτικά, φτιάξτε ένα ρόφημα με δενδρολίβανο, το οποίο έχει αναλγητική δράση και θα σας ανακουφίσει.
Δυσπεψία: πιείτε λάιμ στην… υγειά της
Το έντερο πάλλεται, αισθάνεστε δυσφορία, καούρα, φούσκωμα, πράγμα που σημαίνει ότι το πεπτικό σας… βασανίζεται. Πολλές φορές αυτό οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση τροφών ή σε κακούς συνδυασμούς αυτών με πολλές επεξεργασμένες τροφές. Αλλάζοντας τις συνήθειες κατανάλωσης φαγητού, λοιπόν, μπορούμε να απαλλαγούμε από το πρόβλημα και να αυξήσουμε την έκκριση πεπτικών υγρών, προκειμένου να γίνει σωστά η πέψη. Αντιμετωπίστε τη φυσικά: Αναμείξτε δύο κουταλιές χυμού λάιμ και τζίντζερ μαζί με λίγο μέλι, μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το μετά από κάθε βαρύ γεύμα. Εναλλακτικά, πολύ καλό χωνευτικό είναι επίσης και το ταραξάκο: βράστε 2-3 μικρές κουταλιές από τη ρίζα του σε νερό, 2-3 φορές την ημέρα.
Δυσκοιλιότητα: θα περάσει μέχρι να πείτε «κύμινο»
Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα προκαλείται από τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες, πολλές φορές ένοχος μπορεί να είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ψυχολογικοί παράγοντες, άγχος κ.ο.κ. Αντιμετωπίστε τη φυσικά: Η στελλάρια βοηθά στην καταπολέμηση των αερίων, ανακουφίζει τις κράμπες στο έντερο και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Πίνετε 3 κούπες από το αφέψημά της για καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, το κύμινο φημίζεται για τη ρύθμιση της λειτουργίας του στομάχου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε ρίζα γεντιανής, η οποία έχει καθαρτική δράση και ταυτόχρονα βοηθά στην πέψη.
Αϋπνία: συναντηθείτε επιτέλους με το Μορφέα
Η «πάλη» με τα σεντόνια το βράδυ είναι ίσως από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις και μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες λόγους, όπως άγχος, υπερένταση, κατάθλιψη, βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο κ.ο.κ. Η αϋπνία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη της επόμενης ημέρας, καθώς οι λιγοστές ώρες ύπνου μας καθιστούν κουρασμένους, μη παραγωγικούς και με κακή διάθεση. Αντιμετωπίστε τη φυσικά: Φτιάξτε ένα μείγμα με τα εξής βότανα: χαμομήλι, λυκίσκος και πασιφλώρα και αφήστε τις καταπραϋντικές τους ικανότητες να σας αποκοιμίσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ρόφημα με χαμομήλι και βαλεριάνα.
Βήχας: απαλλαγείτε από αυτόν μια και καλή
Όσο ενοχλητικός κι αν είναι, ο βήχας είναι ουσιαστικά ένας αμυντικός οργανισμός που μας βοηθάει να αποβάλλουμε διάφορους βλαβερούς μικροοργανισμούς που έχουν εισέλθει σε αυτόν. Πρόκειται, δηλαδή, για την αντίδραση του οργανισμού σε διάφορες ερεθιστικές ουσίες. Αν σας συμβαίνει σχετικά συχνά, υπάρχουν τρόποι να γλιτώσετε από τις αμήχανες στιγμές που σας πιάνει ξαφνικός βήχας στο γραφείο και περιμένουν όλοι να τελειώσετε για να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Αντιμετωπίστε τον φυσικά: Το θυμάρι κατευνάζει τον ισχυρό βήχα και βοηθάει στα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έχει και αντιμικροβιακή δράση. Προτιμήστε το με αλταία και βήχιο. Εναλλακτικά, ένα ρόφημα από αποξηραμένη ρίγανη, μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στο εν λόγω πρόβλημα.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ