Πώς να φτιάξετε σούσι σε 9 απλά βήματα

sousi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Κάποιοι το λατρεύουν κι άλλοι λατρεύουν να το… μισούν. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, δεν χρειάζεται να περιμένετε να φάτε σούσι μόνο όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Φτιάξτε το μόνοι σας!

Όσοι είστε εξοικειωμένοι με την ιδέα του ωμού ψαριού, το σούσι πιθανότατα να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις σας. Εκτός από νόστιμο, είναι και ωφέλιμο λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχει κι αν συνοδεύεται με καστανό ρύζι, αυξάνει τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, κάνοντας καλό στο έντερο και τη σιλουέτα σας, ενώ τα φύκια είναι πλούσια σε ιώδιο, απαραίτητο για έναν υγιή θυρεοειδή, χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Με τόση νοστιμιά και οφέλη για τον οργανισμό, γιατί να μην το φτιάχνετε στο σπίτι και να το καταναλώνετε πιο συχνά; Δείτε πώς να φτιάχνετε μόνοι σας maki sushi rolls σε 9 εύκολα βήματα.

Βήμα 1ο: Προμηθευτείτε τα απαραίτητα
Για να φτιάξετε σούσι, θα χρειαστείτε αποξηραμένα φύκια για τύλιγμα, ρύζι για σούσι, λαχανικά, ξίδι ρυζιού και ψάρι. Επιλέξτε 2 τύπους λαχανικών, π.χ. αγγούρια και καρότα και μια καλή επιλογή για ψάρι είναι ο σολομός. Διαλέξτε ένα καλό φιλέτο και μην ξεχνάτε ότι θα φαγωθεί ωμό, γι’ αυτό πρέπει να κάνετε καλή επιλογή.

Βήμα 2ο: Μαγειρέψτε το ρύζι
Βάλτε νερό σε μια λεκάνη, στην οποία θα ρίξετε και το ρύζι. Ξεπλύνετέ το, αδειάστε το νερό και βάλτε καινούργιο πολλές φορές, μέχρι το ρύζι να καθαρίσει και το νερό που θα αδειάσετε να είναι διάφανο. Στη συνέχεια για κάθε 2 κούπες ρύζι, ρίξτε 2,5 κούπες νερό στην κατσαρόλα κι αφού το αφήσετε λίγο μέσα στην κατσαρόλα, ξεκινήστε να το μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη κι αφήστε για 10-15 λεπτά ακόμα.

Βήμα 3ο: Κόψτε τα λαχανικά
Πλύνετε τα λαχανικά και τοποθετήστε τα σε ξύλο κοπής τροφίμων. Κόψτε τα καρότα στη μέση κατά μήκος κι έπειτα συνεχίστε κόβοντας λεπτές λωρίδες. Κάντε το ίδιο και με το αγγούρι.

Βήμα 4ο: Σειρά του ψαριού
Πάρτε το φιλέτο που έχετε αγοράσει και καθαρίστε το από τα περιττά λίπη και τα κόκαλα που μπορεί να έχει κρυμμένα ή προτιμήστε να το αγοράσετε καθαρισμένο, ειδικά τις πρώτες φορές. Και τώρα ξεκινήστε το κόψιμο: κόψτε μακριές λεπτές λωρίδες, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφες.

Βήμα 5ο: Ετοιμάστε το μείγμα για το ρύζι
Προσθέστε σε ένα μπολ περίπου 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ρυζιού και στη συνέχεια βάλτε λίγη ζάχαρη και αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν. Προτιμήστε στην αρχή να βάλετε λίγο ξίδι και τις επόμενες φορές να αυξήσετε ή όχι την ποσότητά του ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Περιχύστε το μείγμα στο ρύζι και ανακατέψτε σαν να το «κόβετε». Αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλο ξίδι ρυζιού για να κάνετε τους κόκκους να ξεχωρίζουν εύκολα μεταξύ τους.

Βήμα 6ο: Ώρα για το φύκι
Πάρτε ένα σουπλά από μπαμπού και καθαρίστε το ή απλώστε επάνω του μεμβράνη. Πάνω της, απλώστε το φύκι και πάνω σε αυτό το ρύζι, φροντίζοντας να μην αφήσετε κενά και να καλύψετε καλά το μεσαίο μέρος του. Στο κέντρο της επιφάνειας του ρυζιού τοποθετήστε μερικές λωρίδες από τα λαχανικά σας και από το σολομό. Περίπου 2-3 από το καθένα.

Βήμα 7ο: Έχετε «γύρισμα»
Ρίξτε στις άκρες λίγο ρύζι ξιδιού ώστε το φύκι να κολλάει καλύτερα κι αρχίστε να το τυλίγετε προσεκτικά. Θα πρέπει να έχει κυλινδρικό σχήμα και να είναι σχετικά «σφιχτό». Αν έχετε αφήσει μεγάλα κενά χωρίς ρύζι στα άκρα, κόψτε τα με ένα μαχαίρι.

Βήμα 8ο: Κόψτε το σωστά
Αφού τυλίξετε το φύκι -και αφαιρέσετε το σουπλά- κρατήστε τον κύλινδρο που έχει σχηματιστεί και κόψτε τον στη μέση. Στη συνέχεια, επαναλάβετε το ίδιο για να το κόψετε σε 4 ίσα, μικρά κομμάτια τα οποία θα τοποθετήσετε παράλληλα με το άλλο. Κάντε το ίδιο με όλα τα rolls που έχετε φτιάξει.

Βήμα 9ο: Σερβίρετε!
Το σούσι είναι πλέον έτοιμο για σερβίρισμα και αν θέλετε μπορείτε να το συνοδέψετε με σάλτσα σόγιας, τζίντζερ και wasabi.