Γυναικεία ακράτεια ούρων: μια ασθένεια ταμπού
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες 3 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας ούρων.
Μάλιστα, η ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, και όχι μόνο στις μεγάλες, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή κοινωνική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας. Η αναφορά στο πρόβλημα δημιουργεί συνήθως αμηχανία σε πολλές γυναίκες, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να το συζητήσουν ακόμα και με τον γιατρό τους.
Έτσι, βάζουν εμπόδια στη ζωή τους, περιορίζοντας ή και αποφεύγοντας συχνά δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής (όπως η διασκέδαση, η άσκηση, τα ταξίδια, η σεξουαλική δραστηριότητα κ.ά.) και οδηγούνται σε απομόνωση και πιθανόν σε καταθλιπτικά φαινόμενα.
Με ποια μορφή εμφανίζεται η ακράτεια ούρων ;
Υπάρχουν τέσσερις γνωστές μορφές ακράτειας ούρων που συνήθως παρουσιάζονται στις γυναίκες:
- Ακράτεια ούρων από προσπάθεια που απλώς εμφανίζεται όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά μας, όπως με τον βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα, το σήκωμα βάρους, τη σωματική άσκηση. Είναι η συχνότερη μορφή που απαντά κυρίως σε νεότερες γυναίκες.
– Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου, που είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση η οποία ακολουθείται από απώλεια ούρων.
– Μικτού τύπου, όπου συνυπάρχουν και οι δύο προηγούμενες μορφές ακράτειας.
– Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση.
Ποια είναι τα αίτια της ακράτειας ;
Συχνές αιτίες της ακράτειας είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες του πυελικού εδάφους ή τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν η κύηση και ο τοκετός, ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και η παχυσαρκία ή επίσης νευρολογικές παθήσεις ή τραύματα, όπως π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ.
Ηλικία
Παχυσαρκία
Πολυτοκία
Εμμηνόπαυση (έλλειψη οιστρογόνων)
Χειρουργικές επεμβάσεις στην ελάσσονα πύελο
Πρόπτωση των οργάνων της πυέλου (κυστεοκήλη, ορθοκήλη)
Ακτινοθεραπεία
Νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον)
Κάπνισμα, δυσκοιλιότητα
Φάρμακα (ηρεμιστικά, υπνωτικά, νευρολογικά, αντιυπερτασικά)
Η διάγνωση του προβλήματος θα ξεκινήσει από τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού και μιας σωστής κλινικής εξέτασης. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις και ένας ουροδυναμικός έλεγχος (τοποθέτηση ενός μικρού καθετήρα στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος μετράει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας). Τέλος η συμπλήρωση ενός ημερολογίου ούρησης από την ασθενή, συχνά προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες που βοηθούν στη διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος.
Ουροδυναμική μελέτη
Ποια είναι η θεραπεία της ακράτειας ;
Ανάλογα με το είδος της ακράτειας επιλέγεται και η κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.
Ακράτεια από προσπάθεια
- Γυμναστική των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel) και επανεκπαίδευση της κύστης
- Φαρμακευτική θεραπεία
– Χειρουργική θεραπεία: τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης
Ακράτεια από έπειξη
- Θεραπείες συμπεριφοράς
– Φαρμακευτική θεραπεία
– Χειρουργική επέμβαση
Ακράτεια από υπερπλήρωση
– Τακτική κένωση της κύστης
– Φαρμακευτική θεραπεία
– Χειρουργική θεραπεία (ουρηθρόλυση)
Παρότι οι συντηρητικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές σε ένα ποσοστό γυναικών, χρειάζεται συνεχής συντηρητική αγωγή για την επίτευξη μακροχρόνιων αποτελεσμάτων.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η λύση που συνιστάται για μόνιμα αποτελέσματα. Σήμερα, μια καινούργια, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος είναι η τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης.
Η επέμβαση για την τοποθέτηση της ταινίας είναι απλή και σύντομη. Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 750.000 γυναίκες σε όλον τον κόσμο, με μεγάλη επιτυχία. Είναι η λύση που συνιστάται περισσότερο από τους γιατρούς για το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας της. Πάνω από 90% των γυναικών που αντιμετωπίστηκαν με την τοποθέτηση ταινίας, δεν έχουν πια ακράτεια ή αναφέρουν πολύ μικρότερη διαρροή. Ελάχιστες ασθενείς εμφάνισαν επιπλοκές.
Από τον Ιωάννη Μπουζαλά, Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του www.iator.gr