Θέμα μόρφωσης και εισοδήματος οι καρδιοπάθειες;
Έχετε τελειώσει το Λύκειο και αμείβεστε με τον βασικό μισθό; Τότε, είστε επιρρεπής σε καρδιοπάθειες, όπως αποκαλύπτει έρευνα του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Αντίθετα, αν είστε πτυχιούχος Πανεπιστημίου και αν η τσέπη σας «αντέχει», τότε μάλλον τη γλυτώσατε…
Μπορεί το αποτέλεσμα των Πανελλαδικών εξετάσεων που δώσατε κάποτε, να καθορίσει μελλοντικά την πορεία της υγείας σας; Και όμως ναι, απαντούν οι επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως τόσο το μορφωτικό όσο και το οικονομικό μας επίπεδο, αποκαλύπτουν πολλά για την κατάσταση της υγείας μας.
Μια πρωτοποριακή έρευνα
Σύμφωνα με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, επιστημονική έρευνα, σε λανθασμένη διάγνωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας και ακολούθως σε χορήγηση ανεπαρκούς θεραπείας μπορεί να οδηγηθούν οι γιατροί που αγνοούν τη σημασία του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των ασθενών τους.
Η έρευνα αυτή, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, υπό τον καθηγητή Κέβιν Φισκέλα, και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο καρδιολογικό περιοδικό "American Heart Journal".
Σημειώνεται πως, το χαμηλό εισόδημα και η έλλειψη μόρφωσης, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, μάλιστα σχεδόν τον διπλασιάζουν, σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών, σε σχέση με τα πιο πλούσια και μορφωμένα άτομα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αν συμπεριληφθούν αυτοί οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες κατά τη διάγνωση, τότε αυξάνεται κατά 15% περίπου, ο αριθμός των ασθενών που κρίνεται, ότι πρέπει να κάνουν θεραπεία με φάρμακα κατά της χοληστερίνης, να πάρουν ασπιρίνη, να κάνουν αλλαγές στη διατροφή, σωματική άσκηση κλπ.
Καρδιά με προτιμήσεις…
Η καρδιά κάνει διακρίσεις τελικά, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως το αυξημένο χρόνιο στρες λόγω χαμηλού εισοδήματος, η διαβίωση σε ένα λιγότερο υγιεινό περιβάλλον και η μικρότερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, οδηγούν σε αυξημένα περιστατικά καρδιοπάθειας σε μη εύπορους ανθρώπους.
Επίσης, το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, οδηγεί τα άτομα στην πλήρη επίγνωση της λειτουργίας της υγείας τους και στον τακτικό έλεγχο, σε αντίθεση με τα άτομα με χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης, που δεν υποβάλλονται σε τακτικά τσεκ απ και δε δίνουν προτεραιότητα στον τομέα της υγείας.