Φακοί επαφής: όλα όσα πρέπει να μάθετε για την σωστή υγιεινή και φύλαξή τους
Μπορεί οι φακοί επαφής να έχουν κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά μας, όμως τόσο η υγιεινή όσο και η φύλαξή τους, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.
Η υγιεινή και η καθαριότητα αποτελούν τη βάση της φροντίδας των φακών σας. Πριν αγγίξετε τους φακούς σας πλύντε και ξεβγάλτε καλά τα χέρια σας. Επίσης προσέξτε να μην έρθουν οι φακοί σας ποτέ σε επαφή με οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο ή με τα νύχια σας.
Για να εξασφαλίσετε διαρκή άνεση με τους φακούς σας πρέπει να τους διατηρείτε πάντα υγρούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να τους φυλάτε πάντα στη θήκη τους με υγρό.
Μακιγιάζ
Το ότι φοράτε φακούς επαφής δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μακιγιαριστείτε.
Υπάρχουν παρ’όλα αυτά μερικά σημεία που θέλουν προσοχή. Να φοράτε πάντα τους φακούς πριν βάλετε το make-up και να τους βγάζετε πριν το αφαιρέσετε.
Χρησιμοποιείτε μάσκαρα που στεγνώνει γρήγορα. Προτιμάτε σκιά σε κρέμα ή σε συμπαγή μορφή. Υγρό eyeliner μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα.
Το μολύβι eyeliner πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Μη βάζετε eyeliner στην εσωτερική άκρη του κάτω βλεφάρου. Προκειμένου να αφαιρέσετε το make-up, είναι πάντα προτιμότερο να χρησιμοποιείτε υδατοδιαλυτά καθαριστικά ή αντίστοιχα προϊόντα που δεν περιέχουν έλαια.
Προϊόντα styling
Προσέξτε να μην έρθει η λακ ή οποιοδήποτε άλλο καλλυντικό σπρέυ σε επαφή με τα μάτια, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ένα στρώμα στην επιφάνεια του φακού που είναι πολύ δύσκολο- αν όχι αδύνατο- να αφαιρεθεί.
Προϊόντα φροντίδας σώματος
Μην πιάνετε τους φακούς επαφής σας άν έχετε ακόμα στα χέρια σας υπόλοιπα από λοσιόν σώματος.
Βερνίκι νυχιών
Σιγουρευτείτε ότι δεν έρχονται σε επαφή με τους φακούς σας οι αναθυμιάσεις από βερνίκια νυχιών.
Χρήσιμες συμβουλές
-Χρησιμοποιείστε μόνον υγρά καθαρισμού φακών επαφής για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιές απ’την επιφάνεια των φακών που έχουν προκληθεί από καλλυντικά.
-Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τους φακούς σας, απευθυνθείτε στον ιατρό σας.
-Αν νιώσετε τα μάτια σας να στεγνώνουν αυξήστε τη συχνότητα των βλεφαρισμών σας έτσι ώστε να αυξήσετε την υγρασία των ματιών και των φακών. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν βλεφαρίζετε αρκετά συχνά, όπως π.χ όταν παρακολουθείτε τηλεόραση.
-Πρέπει να παίρνετε μαζί σας επαρκείς ποσότητες προϊόντων φροντίδας των φακών σας όταν είστε σε ταξίδι ή σε διακοπές.
-Να είστε πολύ προσεκτικοί αν παίρνετε μέρος σε θαλάσσια σπόρ ενώ φοράτε τους φακούς σας.Είναι πάρα πολύ πιθανό το νερό να τους παρασύρει.
-Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για καθαρισμό των φακών γιατί θα καταστραφούν από τα άλατα και τα μέταλλα που περιέχονται στο νερό.
-Μην χρησιμοποείτε κολύρια ή φάρμακα ενώ φοράτε τους φακούς σας χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
-Εάν βρεθείτε σε ξηρό περιβάλλον, όπως κλιματιζόμενοι ή υπερθερμαινόμενοι χώροι, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, είναι πιθανόν να νιώσετε μια ελαφριά ενόχληση.
-Εάν συμβεί κάτι τέτοιο ,θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προκειμένου να σας συστήσει κάποιο υγραντικό διάλυμα.
-Ένα κρυολόγημα μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη συμβατότητα των φακών σας.Το ίδιο μπορέι να συμβεί και σε περίπτωση ορμονικών διαταραχών.Ο ιατρός σας θα πρέπει να σας συμβουλέψει για τη χρήση των φακών σας κάτω από αυτές τις συνθήκες.
-Σε περίπτωση θολής όρασης, φωτοφοβίας ή άλλης αντίδρασης του ματιού, όπως πόνος, κάψιμο, υπερβολική έκκριση δακρύων ή κοκκίνισμα, βγάλτε τους φακούς σας και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Χειρουργού Οφθαλμίατρου, Διευθυντή Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών, Μέλους Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .