Γιατί νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι;

giati-niothete-diarkos-kourasmenoi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Παρασκευή σήμερα και εσείς κυριολεκτικά… σέρνεστε. Αλλά και Δευτέρα να ήταν και να είχατε ξεκουραστεί αρκετά το σαββατοκύριακο πάλι έτσι θα νιώθατε. Μα, γιατί νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι ακόμη και μετά από πολλές ώρες ύπνου;

Η ώρα μέχρι να σχολάσετε σας φαίνεται ατελείωτη. Και παρά τις προσκλήσεις για βραδινή έξοδο με φίλους (Παρασκευή γαρ), εσείς το μόνο που σκέφτεστε είναι ο αναπαυτικός καναπές σας και το αφράτο κρεβάτι σας. Μήπως γεράσατε πρόωρα; Μάλλον όχι, αφού το «φαινόμενο» της χρόνιας κόπωσης παρατηρείται σε πολλούς νέους και υγιείς ανθρώπους. Τότε, τι φταίει;

Μπορεί να σας συμβαίνει εδώ και μία εβδομάδα ή να ζείτε με αυτή εδώ και μισό χρόνο! Η χρόνια κούραση που δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους που άλλοτε καταφεύγουν σε ποικίλες ιατρικές εξετάσεις για να ανακαλύψουν που οφείλεται και άλλοτε μαθαίνουν να ζουν υπομονετικά μαζί της…

Ποια είναι τα συμπτώματα;

-Κούραση μετά από μια σχετικά επίπονη δραστηριότητα (π.χ. καθαρισμός σπιτιού), η οποία όμως δεν υποχωρεί μετά από 1-2 μέρες.

-Πυρετός που συνήθως μεταφράζεται σε δέκατα που δεν λένε να μας εγκαταλείψουν.

-Μυϊκοί πόνοι αλλά και πόνοι στις αρθρώσεις.

-Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες

-Συμπτώματα συναχιού (π.χ. «μπουκωμένη» μύτη, βήχας, μάτια που «τρέχουν» κ.α.)

-Πόνος στα αυτιά

-Φαρυγγίτιδα

-Διόγκωση λεμφαδένων στο λαιμό ή στις μασχάλες και πόνος

-Αδυναμία συγκέντρωσης και μόνιμη κούραση παρά τις αρκετές ώρες ξεκούρασης και ύπνου.

Πώς εκδηλώνεται;

Το σύνδρομο χρόνιας κούρασης μπορεί να προσβάλει έναν μέχρι πρότινος ιδιαίτερα δραστήριο άνθρωπο και να ξεκινήσει με την εκδήλωση ενός κρυώματος. Συνήθως επειδή τα συμπτώματα διαρκούν πολλές ημέρες, ο ασθενής ξεκινά ιατρικό έλεγχο που όμως σπάνια δείχνει κάποιο παθολογικό εύρημα. Συνήθως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν τόσο εύκολα, ενώ ο ασθενής παραμένει ικανός στο να συνεχίζει τις καθημερινές επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος για να αποκλείσετε κάθε ενδεχόμενο. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερωθεί για την κατάστασή του αλλά και να καταφύγει στην λήψη ορισμένων φαρμάκων που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την κατάστασή του. Πιο συγκεκριμένα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο, τον πυρετό και τους μυϊκούς πόνους. Η ρινίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσυμφορητικά ενώ σε περιπτώσεις κατάθλιψης ή άγχους θα πρέπει να αναζητείται ιατρική βοήθεια ή να γίνεται χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών πάντα με την χορήγηση ιατρικής συνταγής.

Τέλος, πρακτικές και δοκιμασμένες συνταγές όπως η αποφυγή της καφεϊνης, των γευμάτων που εμπεριέχουν «βαριά» καρυκεύματα και του αλκοόλ καθώς και η συχνή άσκηση μπορούν να διευκολύνουν τον ύπνο και να βελτιώσουν την φυσική κατάσταση και άρα την αντοχή στην αυξημένη κόπωση.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]