15 μυστικά κουζίνας που πρέπει να ξέρετε
Από δημιουργικές λύσεις για περισσευούμενο φαγητό, μέχρι γευστικές «επιδιορθώσεις», όλα είναι εδώ συγκεντρωμένα για να τα συμβουλεύεστε και να κερδίζετε χρόνο και χρήμα.
Παρατείνετε τη φρεσκάδα των λαχανικών
Καλύψτε τον πάτο των συρταριών του ψυγείου σας με χαρτί κουζίνας, το οποίο θα απορροφήσει την έξτρα υγρασία που κάνει τα λαχανικά να σαπίσουν.
Διατηρήστε τη σαμπάνια και το αφρώδες κρασί
Μην πετάξετε τη σαμπάνια ή το αφρώδες κρασί επειδή έχει χάσει τις φυσαλίδες του. Μπορείτε να τις αποκαταστήσετε ρίχνοντας μέσα 1-2 σταφίδες. Τα φυσικά τους σάκχαρα κάνουν… θαύματα.
Αν δεν είστε βέβαιοι για το πόσο φρέσκα είναι τα αβγά που έχετε στο ψυγείο σας, γεμίστε ένα ποτήρι νερό και βυθίστε τα. Τα φρέσκα βουλιάζουν, ενώ τα παλιά επιπλέουν. Δείτε περισσότερα εδώ.
Μην σπαταλάτε τα λεμόνια
Αν χρειάζεστε μόνο μερικές σταγόνες χυμού λεμονιού για το φαγητό σας, αποφύγετε να κόβετε το λεμόνι σας στη μέση, καθώς έτσι στεγνώνει γρήγορα. Προτιμήστε να το τρυπήσετε με ένα μεταλικό σουβλάκι και να πάρετε την ποσότητα που επιθυμείτε.
Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα των βοτάνων σας μέχρι και ένα μήνα, αποθηκεύστε τα σε δέσμες, πλυμένα και σφραγισμένα σε πλαστικές σακούλες στο ψυγείο. Όταν τα χρειαστείτε, θα είναι πιο εύκολο να τα κόψετε και θα ξεπαγώσουν άμεσα μόλις μπουν στη κατσαρόλα ή το τηγάνι.
Εμποδίστε τα σκουλήκια από τις τροφές
Με ένα φύλλο δάφνης στο δοχείο με το αλεύρι, τα ζυμαρικά ή το ρύζι θα καταφέρετε να γλιτώσετε από αυτό τον μπελά.
Μην αφήνετε το τυρί να «στεγνώσει»
Απλώστε του βούτυρο ή μαργαρίνη στις πλευρές που έχει κοπεί, έτσι ώστε να σφραγίσετε την υγρασία του.
Όταν τα ραπανάκια, το σέλερι ή τα καρότα χάσουν την τραγανή υφή τους, βάλτε τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, μαζί με μια φέτα ωμής πατάτας. Θα ξαναζωντανέψουν αμέσως.
«Καθαρίστε» το μέλι
Το μέλι είναι η μόνη τροφή που δεν χαλάει ποτέ, γι’ αυτό μην το πετάξετε αν δείτε να αποκτά κρυστάλλους ή να γίνεται θαμπό. Αν το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια φωτιά για 30 δευτερόλεπτα, θα γίνει και πάλι όπως πριν.
Προφυλάξτε την καστανή ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη συχνά σκληραίνει και γίνεται δύσκολο να τη χρησιμοποιήσετε. Για να τη διατηρήσετε απαλή και μαλακή, βάλτε τη στο ψυγείο. Αν έχει ήδη σκληρύνει, μαλακώστε τη σφραγίζοντάς τη σε μια σακούλα με μια φέτα φρέσκου ψωμιού ή μήλου ή βάζοντάς τη στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 30 δευτερόλεπτα.
Φτιάξατε την αχνιστή σούπα που λιγουρεύεστε όλη μέρα για να ζεσταθείτε, αλλά σας βγήκε αλμυρή; Δοκιμάστε να της προσθέσετε κομμάτια ωμής πατάτας ή μήλου για να απορροφήσουν το αλάτι. Σιγοβράστε για 10 λεπτά κι έπειτα αφαιρέστε τα. Αν η σούπα σας παραμένει αλμυρή, πασπαλίστε της λίγη ζάχαρη. Αν κι αυτό δεν πετύχει, δοκιμάστε λίγο μηλίτη και τέλος αραιώστε με νερό ή ζωμό χωρίς αλάτι.
Αφαιρέστε τα λιπαρά από τη σούπα σας
Αν θέλετε να μειώσετε το λίπος της σούπας σας, υπάρχουν 2 τρόποι. Αν έχετε χρόνο, βάλτε τη στο ψυγείο, αφήστε τη 30 λεπτά, αφαιρέστε το λίπος από την επιφάνειά της και ξαναζεστάνετε. Αν δεν έχετε τόσο χρόνο, προσθέστε της παγάκια και αφαιρέστε τα όταν δείτε το λίπος να «κολλάει» επάνω τους. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε ένα φύλλο μαρουλιού για να απορροφήσει το έξτρα λάδι.
Αν ζεσταίνοντας το γάλα σας στο φούρνο, «αρπάξει» λίγο, προσθέστε του λίγο αλάτι, το οποίο θα πάρει την περίεργη μυρωδιά και γεύση.
«Νικήστε» το σκληρό κρέας
Μαρινάρετε τα σκληρά κομμάτια κρέατος σε τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω: μπίρα, ξίδι, χυμό εσπεριδοειδών, παπάγιας, ντομάτας ή ανανά. Τα υγρά αυτά περιέχουν ένζυμα ή οξέα που θα το μαλακώσουν. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε το κρέας σας πιο μαλακό, χαράσσοντας απαλά την επιφάνειά του –για καλύτερα αποτελέσματα, κόψτε αντίθετα από τις ίνες του.
Κάντε τους χυμούς σας πιο πλούσιους
Πριν στύψετε τα εσπεριδοειδή σας, ρολάρετέ τα μπροστά και πίσω στον πάγκο της κουζίνας σας, έτσι ώστε να απελευθερώσουν καλύτερα τα υγρά τους από το εσωτερικό.