Ποιες είναι οι υπερ-τροφές του 2012;
Με τη νέα χρονιά, που πλέον είναι μια ανάσα μακριά, μπορείτε να κάνετε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό σας: να βελτιώσετε τη διατροφή σας και την υγεία σας με 8 νέες υπερ-τροφές που κάνουν θραύση σε διάφορα μέρη του κόσμου, για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Οι πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή μας αποτελεί μια από τις πιο κλασσικές παραινέσεις της υγιεινής διατροφής, που ισχύει όσο και να παλιώσει. Το ίδιο και η κατανάλωση ψαριού 1-2 φορές την εβδομάδα, η προσοχή στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφών, γλυκών κ.λπ.
Μαζί, όμως, με τις παραπάνω διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να ακολουθήσουμε και κάποιες νέες, προσθέτοντας στη διατροφή μας τροφές που οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε διάφορους κινδύνους και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και πιο ποιοτική - είτε αυτό σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου, είτε απαλύνουμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κ.ά.
Οι παρακάτω υπερ-τροφές υπόσχονται να προστατέψουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν την υγεία μας και μάλιστα ετοιμάζονται να γίνουν μέρος νέων διατροφικών τάσεων μέσα στο 2012. Μαζί λοιπόν με τη λίστα των υποσχέσεων που θα φτιάξετε για τη νέα χρονιά, φτιάξτε και μια νέα διατροφική λίστα που θα περιέχει τα παρακάτω.
Φασόλια ατζούκι: τα φασόλια της Ανατολής
Υπάρχουν σε αφθονία στην Ανατολική Ασία και στη χώρα μας μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερο λίπος από όλα τα άλλα όσπρια και παρουσιάζουν επίσης υψηλά επίπεδα καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν την πεπτική διαδικασία και ο ψευδάργυρος προστατεύει το σώμα μας από τις φλεγμονές των αρθρώσεων και διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα.
Μαύρο σκόρδο: γαστρονομικό θαύμα
Το σκούρο χρώμα του οφείλεται στη διαδικασία ζύμωσής του υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, η οποία κρατά για ένα μήνα, κι έχει πιο γλυκιά γεύση από το γνωστό μας σκόρδο - έτσι δεν αφήνει την άσχημη αναπνοή στην οποία μας έχει συνηθίσει. Περιέχει τα διπλάσια αντιοξειδωτικά σε σχέση με το παραδοσιακό σκόρδο, ενώ έχει και υψηλά επίπεδα ενός φυτικού συστατικού (S-Allycysteine ), που έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια νέα, πολύ δυνατή υπερ-τροφή, που θα διαδεχτεί τον άγριο σολομό και τα βατόμουρα, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών του.
Σπιρουλίνα: μας γεμίζει με ενέργεια
Το μπλε-πράσινο φύκι με την περίεργη ονομασία κάνει πάταγο τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να απογειωθεί μέσα στο 2012. Ο λόγος είναι ότι είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, βοηθώντας μας να διατηρούμε την ενέργειά μας και να μην αισθανόμαστε κούραση. Ακόμη, περιέχει περισσότερη βιταμίνη Α από τα καρότα και αποτελεί πλούσια πηγή φυτοχημικών, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της οστεοπόρωσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Στην Ελλάδα, η σπιρουλίνα παράγεται στην περιοχή Θερμά της Νιγρίτας των Σερρών, μέρος που θεωρείται, μάλιστα, ιδανικό για την παραγωγή της.
Κολοκάσι (αγκινάρα της Ιερουσαλήμ): σπάνιο στην Ελλάδα, αλλά ευεργετικό
Το όνομά του είναι παραπλανητικό, αφού δεν είναι ούτε αγκινάρα, ούτε από την Ιερουσαλήμ. Στην πραγματικότητα είναι ένα λαχανικό ρίζας που μαγειρεύεται σχεδόν σαν την πατάτα και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ικαρία και την Κύπρο, όπου το προτιμούν με χοιρινό. Η ποικιλία αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ παρουσιάζει και πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε το αίσθημα κούρασης και να διατηρήσουμε σωστό ρυθμό στο μεταβολισμό μας. Ταυτόχρονα περιέχει προβιοτικές ίνες και είναι πλούσια σε ινουλίνη, η οποία βοηθά την υγεία και κινητικότητα του εντέρου.
Σπόροι κάνναβης: σπόροι υγείας
Μαζί με το σολομό και το λιναρόσπορο, οι σπόροι κάνναβης αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, λιπαρά απαραίτητα για την αντιμετώπιση των φλεγμονών και των πόνων στις αρθρώσεις, για τη βελτίωση του μεταβολισμού και για την καλή υγεία της καρδιάς. Ακόμη, περιέχουν ένα τύπο πρωτεΐνης, ο οποίος περνάει πιο εύκολα από την πεπτική διαδικασία σε σχέση με την πρωτεΐνη που παίρνουμε από το γάλα και τα αβγά. Προσθέστε τους σπόρους ωμούς στη σαλάτα ή κοπανήστε τους στο γουδί και πασπαλίστε τους στα φαγητά ή τα δημητριακά σας. Οι σπόροι κάνναβης συναντώνται επίσης και σε μορφή ελαίου –με γεύση καρυδιού- το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ή στα ντρέσινγκ σαλάτας.
Τριγωνέλλα: και βότανο και μπαχαρικό
Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό, με φύλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βότανο και σπόρους που χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Θεωρείται ότι μπορεί να δράσει βοηθητικά στη μείωση της χοληστερίνης και να βελτιώσει τα συμπτώματα του διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα έχει και τη… γυναικεία του πλευρά, απαλύνοντας τις κράμπες και τους πόνους περιόδου, όπως και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Θα τη βρείτε στα ράφια των καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα.
Βούτυρο ghee: το «καθαρό» βούτυρο
Παρ’ όλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το συγκεκριμένο «καθαρισμένο» βούτυρο που χρησιμοποιείται στην ινδική μαγειρική και σημειώνει αύξηση κατανάλωσης και στην Ελλάδα, θεωρείται ότι βελτιώνει τη μνήμη, την πέψη και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ghee παρασκευάζεται σιγοβράζοντας ανάλατο βούτυρο και παίρνοντας τα στερεά μέρη του γάλακτος που έχουν «καθίσει» στον πάτο του δοχείου – προσέξτε, όμως, να το καταναλώνετε με μέτρο.
Σπόροι Κία: ωφέλιμοι και αντιγηραντικοί
Αν νιώθετε ότι η ενέργειά σας σας εγκαταλείπει, δοκιμάστε αυτούς τους μικροσκοπικούς σκουρόχρωμους σπόρους, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο φλεγμονών, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνουν την πρόωρη γήρανση, μειώνοντας τις βλάβες των ελευθέρων ριζών στην επιδερμίδα. Πασπαλίστε τους σπόρους Κία σε σαλάτες, σος και ντρέσινγκ, προσθέστε τους σε βραστό κρέας ή ζεστάνετέ τους μέχρι να μαλακώσουν και να χρησιμοποιηθούν σαν spread σε σάντουιτς ή σε άλλες συνταγές.