Πώς θα καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος;
Πριν βρεθεί κάποιος και σας πει ότι η αναπνοή σας είναι δυσάρεστη, βεβαιωθείτε ότι το στόμα σας μοσχομυρίζει, μαθαίνοντας τα πάντα για τις αιτίες που προκαλούν τη δυσοσμία του στόματος και ακολουθώντας τις οδηγίες για δροσερή αναπνοή.
Η κακοσμία του στόματος είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Η απόδειξη βρίσκεται στα περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται κάθε χρόνο στην Αμερική για προϊόντα που αφορούν στην καταπολέμησή της.
Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, μπορεί επίσης να είναι σημαντικές. Σε πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κακή αναπνοή τους έκανε να διστάζουν ακόμη και να μιλήσουν σε άλλα άτομα, ενώ το 12,6% απάντησε ότι αποφεύγει γενικότερα τους άλλους.
Ακόμη κι αν εσείς δεν αντιμετωπίζετε σοβαρή δυσοσμία του στόματος, αλλά περιστασιακά προβλήματα, θα πρέπει κάτι να κάνετε γι’ αυτό, δεδομένου μάλιστα του ότι το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από επίμονη, άσχημη αναπνοή.
Ποιες είναι οι αιτίες και το πιο σημαντικό, τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτήν; Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά ορισμένες από τις συνήθεις λύσεις που επιλέγονται, κάνουν την αναπνοή μας χειρότερη.
Οι αιτίες της δυσοσμίας του στόματος
Μικρόβια: Μπορεί να νομίζουμε ότι τα δύσοσμα τρόφιμα είναι συχνά η αιτία για την κακή αναπνοή, αλλά στην πραγματικότητα, τα μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα μας, προκαλούν το 90- 95% της κακής αναπνοής. Όταν τα μικρόβια αναμειγνύονται με σωματίδια πρωτεΐνης, δημιουργούνται προβλήματα: υπολείμματα τροφών, σάλιο και αίμα, όταν δεν απομακρύνονται, μετατρέπονται σε θειώδεις ουσίες, προκαλώντας τη δυσάρεστη οσμή.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχουμε άσχημη αναπνοή το πρωί; Ένας λόγος είναι ότι, όταν κοιμόμαστε, παράγουμε λιγότερο σάλιο από ό, τι όταν είμαστε ξύπνιοι, το οποίο λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας που εξουδετερώνει και απομακρύνει τα βακτήρια. Με λιγότερο σάλιο, το στόμα είναι ξηρό και αυξάνεται η στάθμη των οξέων, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να παράγουν μια άσχημη μυρωδιά. Αυτός είναι και ο λόγος για την άσχημη αναπνοή όταν πίνετε τον καφέ σας, η οποία δεν προέρχεται από τον ίδιο τον καφέ, αλλά από τα οξέα στο στόμα μας, σε συνδυασμό με τον καφέ.
Τρόφιμα: Ορισμένα τρόφιμα παράγουν μια άσχημη μυρωδιά –π.χ. το σκόρδο και τα κρεμμύδια, αλλά και άλλα πικάντικα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, τα συστατικά της έντονης μυρωδιάς του σκόρδου, αποτελούν κάτι που ονομάζεται σουλφίδιο μεθυλίου, το οποίο δε μπορεί να χωνευτεί και περνά μέσα από τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και το δέρμα, όπου και αποβάλλεται. Επομένως, το δέρμα σας θα μυρίζει περίπου όπως το σκόρδο. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί, αλλά σε μερικούς ανθρώπους, αυτή η μυρωδιά μπορεί να διαρκέσει για μέρες.
Ξηρό στόμα: Μπορεί να μην είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε με τον όμορφο γυμναστή του γυμναστηρίου σας, μετά την προπόνησή σας. Η άσκηση στεγνώνει το στόμα και μπορεί να προκαλέσει πραγματικά αποκρουστική αναπνοή.
Όταν το στόμα δεν είναι ενυδατωμένο, μπορεί να έχετε κακή αναπνοή και όταν έχετε συνεχώς ξηρό στόμα , πάσχετε από ξηροστομία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλά φάρμακα, όπως αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, ακόμη και αντιαλλεργικά.
Υγεία: Άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα, όπως αυτά του ήπατος ή των νεφρών και διαβήτη, τείνουν επίσης να έχουν κακή αναπνοή. Η συσσώρευση «αποβλήτων» στο αίμα οδηγεί σε μια μεταλλική γεύση στο στόμα, που παράγει την οσμή. Καταστάσεις όπως η παλινδρόμηση των στομαχικών οξέων οδηγεί τα οξέα του στομάχου στο να παλινδρομούν πίσω προς τον οισοφάγο και να αναμειγνύονται με βακτηρίδια και άλλα ένζυμα που προκαλούν την κακή αναπνοή.
Ένας κοινός μύθος είναι ότι το στομάχι προκαλεί την κακή αναπνοή. Αν δεν έχετε όμως κάποιο πρόβλημα υγείας, η ροή αέρα ανάμεσα στο στομάχι και το στόμα σας δεν είναι σταθερή.
Πώς να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ, μπορεί να κάνουν την κακή αναπνοή, χειρότερη. Ουσιαστικά βελτιώνουν την αναπνοή για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μετά από λίγο, το αλκοόλ στεγνώνει το στόμα πολύ.
Επιπλέον, το αυστραλιανό περιοδικό The Australian Dental Journal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι τα στοματικά διαλύματα με οινόπνευμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος.
Τα στοματικά διαλύματα, τα οποία ισχυρίζονται ότι σκοτώνουν σχεδόν το 100% των μικροβίων του στόματος, δε λένε ότι αυτά τα μικρόβια αναγεννιούνται γρήγορα -μέσα σε 30 έως 60 λεπτά σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις – προκαλώντας βέβαια κακή αναπνοή . Στην πραγματικότητα, το 2008, το Better Business Bureau κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένα στοματικό διάλυμα δε μπορεί να προσφέρει φρέσκια αναπνοή για περισσότερο από μία ώρα, με εξαίρεση κάποια διαλύματα χωρίς οινόπνευμα.
Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν πλύσεις με διάφανα και όχι με χρωματιστά διαλύματα.
Ένας άλλος, πιο φυσικός τρόπος για καθαρή αναπνοή, είναι το μάσημα φρέσκων βοτάνων, όπως ο μαϊντανός, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, που βοηθούν επίσης να αποτρέψετε τις δυσάρεστες οσμές μετά από ένα «βαρύ» γεύμα. Εκτός από το ευχάριστο άρωμά τους, η χλωροφύλλη στα φύλλα βοηθά στην εξουδετέρωση της έντονης μυρωδιάς. Μπορείτε επίσης να πίνετε περισσότερο νερό για να κρατάτε την αναπνοή σας ενυδατωμένη.
Παραδόξως, η κατανάλωση τυριών όπως η μοτσαρέλα, μπορεί να αποτρέψει την κακή αναπνοή, καθώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην εξουδετέρωση της οξύτητας.
Και μια ακόμη μέθοδος καταπολέμησης της κακής αναπνοής: η ξυλιτόλη. Πρόκειται για ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που βρίσκεται σε πολλά οδοντιατρικά προϊόντα και τσίχλες, κρατά μακριά τα βακτήρια και βοηθά τη ροή του σάλιου
Και φυσικά μην ξεχνάτε το βασικότερο, τη στοματική υγιεινή. Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, η χρήση οδοντικού νήματος και η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο για να απομακρύνετε την πλάκα, βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων, τα οποία προκαλούν την κακή αναπνοή.