Τα 6 φαγητά-«γιατρικά» του hangover
Μαζί με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τη γαλοπούλα, πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων είναι και το αλκοόλ, το οποίο πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο. Αν, όμως, δεν τα καταφέρετε, υπάρχουν τρόποι που θα σας φέρουν και πάλι «στα ίσια» σας.
Την τελευταία φορά που ξυπνήσατε με hangover είχατε ορκιστεί ότι δεν θα ξαναβάλετε στάλα αλκοόλ στο στόμα σας, αρκεί να σας περνούσε ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Σύμφωνα με άτυπες «έρευνες», όμως, η παραπάνω υπόσχεση είναι ίσως αυτή που έχει γίνει από σχεδόν όλο τον ενήλικο πληθυσμό του πλανήτη και δεν έχει τηρηθεί ποτέ από κανέναν. Και τώρα πάλι τα ίδια: το κεφάλι είναι «βαρύ», το σώμα σέρνεται, ο κάθε ήχος (ακόμη και το πέταγμα της μύγας) σας «τρυπάει» τον εγκέφαλο, το στομάχι σας είναι σε αναταραχή κι εσείς ορκίζεστε ότι δεν πρόκειται να ξαναπιείτε ποτέ. Για ογδοηκοστή φορά.
Το κακό είναι, όμως, ότι τα πάρτι και τα ρεβεγιόν αυτή την περίοδο δεν έχουν σταματημό και το πιο πιθανό είναι κάποια από τις επόμενες ημέρες να παρασυρθείτε και πάλι. Αυτή τη φορά, όμως, μπορείτε να δοκιμάσετε 5 διαφορετικές συνταγές για τη θεραπεία του… hangover (μία τη φορά) και να αισθανθείτε καλύτερα σε χρόνο ρεκόρ. Πριν από αυτό, όμως, ας σταθούμε σε κάτι βασικό: τι είναι το hangover;
Η γη γυρίζει…
Αν το έχετε παρακάνει έστω και μία φορά στη ζωή σας (δηλαδή είστε ο μοναδικός άνθρωπος που τήρησε τον παραπάνω όρκο και είστε ήδη γραμμένος στο βιβλίο Guinness), τότε γνωρίζετε καλά περί τίνος πρόκειται: αισθάνεστε χάλια. Αν, όμως, ψάχνετε για έναν πιο επιστημονικό ορισμό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το περιγράφουν ως μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονο πονοκέφαλο, τρέμουλο, ναυτία, διάρροια και αίσθημα κούρασης που συνδυάζεται με μειωμένη επαγγελματική και γνωστική απόδοση και φυσικά συμβαίνει μετά την υπερβάλλουσα κατανάλωση αλκοόλ.
Η αφυδάτωση, οι τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ, οι ορμονικές αλλαγές και τα ακανόνιστα σήματα που στέλνουν τα κύτταρα είναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις που προκαλούν τα παραπάνω και μπορεί να ωθήσουν πολλούς σε μειωμένη παραγωγικότητα, άδεια από τη δουλειά, αποχή από δραστηριότητες κ.ο.κ.
Με τις σωστές τροφές, όμως, ο οργανισμός μπορεί να ισορροπήσει γρηγορότερα και να μπει ξανά στο ρυθμό του. Δείτε, λοιπόν, τι μπορείτε να δοκιμάσετε την επόμενη, δύσκολη μέρα.
Κοτόσουπα με νούντλς: Όλοι ξέρουμε ότι μια σούπα είναι ό,τι πρέπει όταν έχουμε γρίπη και στην περίπτωση του hangover, όμως, μπορεί να κάνει θαύματα. Πρώτα απ’ όλα μας ενυδατώνει, κάτι που χρειάζεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ -το οποίο μας αφυδατώνει. Το δεύτερο σημαντικό που μας προσφέρει η κοτόσουπα είναι το αλάτι, το οποίο αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε με την αφυδάτωση και μας είναι απαραίτητοι για τις λειτουργίες του σώματός μας. Αν δεν σας αρέσει η σούπα, δοκιμάστε ένα αθλητικό ποτό που σας παρέχει νάτριο και κάλιο.
Σολομός: Περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο, όπως βιταμίνη Β6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η Β6 συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στο να καταπραΰνει τα συμπτώματα του hangover, ενώ τα ωμέγα-3 βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Αν, μάλιστα, συνδυάσετε το σολομό και με καστανό ρύζι, θα μπορέσετε να αυξήσετε και το σάκχαρο του αίματος, καθώς όταν αυτό είναι χαμηλό, αισθάνεστε χειρότερα. Δοκιμάστε να τα συνδυάσετε και φέρτε ξανά τη… γη κάτω από τα πόδια σας.
Φρούτα: Η φρουκτόζη, το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, πιστεύεται ότι βοηθά τον οργανισμό να «καθαρίσει» γρήγορα το αλκοόλ και παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει, στην πραγματικότητα τα φρούτα όντως κάνουν τους περισσότερους να αισθάνονται καλύτερα την επόμενη, δύσκολη μέρα. Εν κατακλείδι, αν διαπιστώσετε ότι ένα μήλο ή μερικά μύρτιλλα σας βοηθούν, βάλτε τα στη λίστα με τα γιατροσόφια του hangover.
Τζίντζερ: Η ναυτία αποτελεί ένα από τα πιο έντονα συμπτώματα του hangover και αν το έχετε, απλώς θέλετε να το διώξετε. Γνωστό και ως πιπερόριζα, το τζίντζερ αποτελεί τη… μαγική ρίζα που μπορεί να απαλύνει τη στομαχική καταπόνηση μετά τη μέθη και σύμφωνα με αρκετές μελέτες μειώνει το στομαχικό πόνο και τη ναυτία που σας συνοδεύουν με το που ανοίξετε τα μάτια σας, μετά από ένα «άστατο» βράδυ. Δοκιμάστε το μέσα σε φαγητό, σε μπισκότα ή ακόμη και στο ρόφημά σας.
Υγρά χωρίς καφεΐνη: Ξυπνώντας με το κεφάλι βαρύ, το μόνο που πιθανόν να σκέφτεστε είναι να πιείτε μια… γαβάθα καφέ μήπως και καταφέρετε να ξυπνήσετε, στην πραγματικότητα, όμως, πρέπει να αποφύγετε όλα τα ροφήματα με καφεΐνη για τουλάχιστον 24 ώρες και να προτιμήσετε το νερό και τα ντεκαφεϊνέ ροφήματα ή αυτά που δεν περιέχουν καθόλου καφεΐνη. Ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης – σας θυμίζει κάτι;
Τροφές με φυλλικό οξύ: Μελέτη του 2002 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Nutrition και βασίστηκε σε πειράματα σε ζώα, έδειξε ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει σημαντικά την απορρόφηση φυλλικού οξέος από το έντερο. Εν προκειμένω, η πρόσληψη φυλλικού οξέος δεν είναι αποδεδειγμένο ότι θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά αποτελεί ένα καλό βήμα για να μειώσετε τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό και την υγεία σας. Δοκιμάστε τα ενισχυμένα με φυλλικό οξύ δημητριακά για καλύτερα αποτελέσματα και αν χρειαστεί, πάρτε μια πολυβιταμίνη που να το περιέχει, πάντα αφότου συμβουλευτείτε το γιατρό σας.