Αποτοξινωθείτε μετά τις εορταστικές... κραιπάλες
Κάθε χρόνο υπόσχεστε ότι είναι η τελευταία φορά που καταβροχθίζετε τα πάντα χωρίς έλεγχο και κάθε Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά γίνεστε ακόμα χειρότεροι. Ακόμη, όμως, υπάρχουν τρόποι να αποτοξινώσετε τον εαυτό σας και να μπείτε με το δεξί στο νέο έτος – τουλάχιστον από διατροφικής άποψης.
Το χοιρινό σας έσπασε τη μύτη, το σουφλέ τυριών επίσης και η γαλοπούλα θα ορκιζόσασταν ότι σας καλούσε να τη δοκιμάσετε. Φυσικά οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα δεν έλειψαν από την εορταστική διατροφή σας, ενώ συνδυάστηκαν και με διαφόρων ειδών τούρτες, πάστες και γλυκά, «για το καλό».
Όσο, όμως, εσείς απολαμβάνατε την πληθώρα γεύσεων, γεμίζατε ταυτόχρονα τον οργανισμό σας με τοξίνες και προκειμένου αυτός να «καθαρίσει» απ’ αυτές δούλευε σε υψηλότερες ταχύτητες – με λίγα λόγια ταλαιπωρήθηκε. Παρ’ όλο που καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τοξίνες, το σώμα μας έχει την ικανότητα να τις αποβάλλει όταν αυτές είναι σε φυσιολογικές ποσότητες – κάτι που, όμως, δεν συμβαίνει όταν για μια εβδομάδα συνεχόμενα τρώμε τα αποφάγια της γαλοπούλας και του χοιρινού και για επιδόρπιο τους κουραμπιέδες που περίσσεψαν με την πλούσια συνοδεία αλκοόλ και αναψυκτικών.
Γιατί χρειαζόμαστε αποτοξίνωση;
Ως γνωστόν, η υπερφόρτωση του οργανισμού με τοξίνες μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, από αύξηση σωματικού βάρους μέχρι πεπτικά και δερματικά προβλήματα, γι’ αυτό καλό είναι μετά από διάφορες τέτοιου είδους κραιπάλες, να του δίνουμε μια ευκαιρία να «καθαρίσει». Αυτό το καταφέρνουμε αποφεύγοντας διάφορες τροφές και επιλέγοντας κάποιες άλλες που ενισχύουν το σύστημα «καθαρισμού» μας και μας βοηθούν να ισορροπήσουμε.
Ακόμη, η αποτοξίνωση επιταχύνει το μεταβολισμό και ταυτόχρονα την αποβολή παλιών τοξινών, έτσι ώστε τα κύτταρα να ανανεώνονται σε σωστούς ρυθμούς, η υγεία μας να προστατεύεται κι εμείς να δείχνουμε νεότεροι.
Παρ’ όλ’ αυτά αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε ή αυτή την περίοδο αισθάνεστε καταβεβλημένοι και ασθενικοί με μειωμένη ενέργεια, θα πρέπει να μεταθέσετε την αποτοξίνωσή σας για αργότερα.
Αποτοξίνωση τώρα!
Αν το ψυγείο σας είναι άδειο και όλα τα χριστουγεννιάτικα τάπερ έχουν αδειάσει, οι πειρασμοί έχουν φύγει πλέον από την κουζίνα σας κι εσείς είστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα. Δείτε τι πρέπει να καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες για να πάρει μπρος το σύστημα… αυτοκαθαρισμού.
Το πρωί: Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι χλιαρό νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες λεμονιού, που κάνει καλό στο πεπτικό. Για πρωινό προτιμήστε ένα φρέσκο φρούτο, όπως ένα μήλο, ένα αχλάδι ή μια μπανάνα και αποφύγετε τα επεξεργασμένα δημητριακά, για να βοηθήσετε το πεπτικό σας. Αν θέλετε, μπορείτε μετά από περίπου 20 λεπτά αφότου φάτε το φρούτο σας, να καταναλώσετε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι ή κινόα.
Δεκατιανό σνακ: Πιείτε ένα χυμό λαχανικών ή αν θέλετε βάλτε λαχανικά στον ατμό και πάρτε το ζουμί τους. Μπορείτε να καταναλώσετε 1 ή 2 ποτήρια και αν θέλετε προσθέστε μερικούς κόκκους αλατιού για γεύση. Το σνακ αυτό θα κατευνάσει την πείνα σας και θα σας κρατήσει ενυδατωμένους μέσα στην ημέρα.
Το μεσημέρι: Μια καλή επιλογή μεσημεριανού γεύματος είναι τα λαχανικά στον ατμό (4 φλιτζάνια ωμά λαχανικά σε τουλάχιστον 2 φλιτζάνια νερό). Φροντίστε να «παίξετε» με τα χρώματα και τις υφές των λαχανικών προσθέτοντας διαφορετικά σε κάθε γεύμα, όχι λιγότερα από 4 τη φορά. Προσθέστε τους ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή έλαιο λιναρόσπορου, όπως επίσης και πολύ μικρές ποσότητες σκόρδου, αλατιού και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό, ρίγανη ή μέντα.
Εκτός από λαχανικά στον ατμό, σε ένα άλλο μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να δοκιμάσετε μια απλή σαλάτα λαχανικών, στην οποία θα προσθέσετε μερικούς ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα ή καρύδια) και λίγο ελαιόλαδο. Προτιμήστε σαλάτες με σπανάκι, ρόκα ή μαρούλι και αν θέλετε προσθέστε λίγο μήλο ή πορτοκάλι, δίνοντας έξτρα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες στη σαλάτα σας και ενισχύοντας την αποτοξινωτική της δράση.
Σαν μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να δοκιμάσετε και τα όσπρια, προσθέτοντάς τους λεμόνι για βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης ή ακόμη να φτιάξετε τα λαχανικά σας σούπα, η οποία είναι εύπεπτη και βοηθά το στομάχι. Το ψάρι είναι επίσης μια καλή επιλογή.
Απογευματινό σνακ: Ένα φρούτο ή μια σαλάτα λαχανικών ή ο χυμός μερικών φρούτων ή λαχανικών με τη συνοδεία λίγων ξηρών καρπών μπορούν να σας δυναμώσουν ευεργετώντας σας. Οι ξηροί καρποί, μάλιστα, περιέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο κ.λπ, τα οποία δεν λαμβάνετε από πηγές ζωικής προέλευσης τις ημέρες αποτοξίνωσης.
Το βράδυ: Δοκιμάστε και πάλι όποιο γεύμα ετοιμάσατε το μεσημέρι ή κάντε εναλλαγές. Αν π.χ. φάγατε ψάρι το μεσημέρι, φάτε λίγη σούπα λαχανικών το βράδυ κ.ο.κ.
Extra tips για την αποτοξίνωσή σας
-Επιλέξτε μια αποτοξινωτική διατροφή που δεν σας δυσκολεύει να την ακολουθήσετε, έτσι ώστε να τη διατηρήσετε για το διάστημα που χρειάζεται. Γι’ αυτό το λόγο μπορείτε να κάνετε αλλαγές στα γεύματα, μένοντας πάντα μέσα στα… αποτοξινωτικά όρια.
-Αποφύγετε γι' αυτό το διάστημα τον καφέ, έτσι ώστε να μην σας επηρεάσει αρνητικά η καφεΐνη με πονοκεφάλους κ.ο.κ.
-Τα γαλακτοκομικά και τα αβγά θα πρέπει να λείψουν από το πρόγραμμά σας για το διάστημα της αποτοξίνωσης.
-Προτιμήστε τις οργανικές τροφές και βάλτε φίλτρο νερού στη βρύση σας, φροντίζοντας να πίνετε πολύ νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της αποτοξίνωσης.
-Αποφύγετε το κάπνισμα και τα μέρη με καπνό και αερίζετε τακτικά το σπίτι σας.
-Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα και βελτιώστε τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου σας.
-Θα πρέπει μία με δύο φορές την ημέρα να επισκέπτεστε την τουαλέτα για το διάστημα αυτό. Αν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, πίνετε 1 με 2 φλιτζάνια καθαρτικό τσάι τις επόμενες ημέρες.
-Τα βότανα είναι επίσης σημαντικά για την αποτοξίνωσή μας, καθώς πολλά απ’ αυτά βοηθούν στην αναγέννηση των κατεστραμμένων κυττάρων. Δοκιμάστε τριγονέλα, γαϊδουράγκαθο, πικραλίδα κ.λπ.
-Αν είναι εντός των δυνατοτήτων σας, προτιμήστε να περάσετε όλη την πρώτη μέρα της αποτοξίνωσης μόνο με χυμούς φρούτων και λαχανικών, για να λάβετε επαρκή ποσότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία θα σας τονώσουν και θα διώξουν τις τοξίνες.
-Μόλις παρέλθουν οι ημέρες της αποτοξίνωσης, μπείτε ξανά σταδιακά στο διατροφικό σας πρόγραμμα και αποφύγετε τις υπερβολές. Επίσης προσπαθήστε να διατηρείτε γενικότερα μια ισορροπία στη διατροφή σας για να μην αντιμετωπίζετε πεπτικά ή άλλου είδους προβλήματα.