Μπορεί το πλυντήριο να μας...αρρωστήσει;

mporei-to-pluntirio-na-masarrostisei

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η οικολογική μας συνείδηση να επιτάσει πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες, όμως η ιατρική φαίνεται πως έχει αντίθετη γνώμη, καθώς οι επιστήμονες αναφέρουν πως έτσι, τα μικρόβια που κρύβονται στα ρούχα δεν εξολοθρεύονται.

Μπορεί το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες να εξαφανίζει τους δύσκολους λεκέδες, καθαρίζονται, όμως, τα ρούχα μας πραγματικά; Είναι οπωσδήποτε ένα καίριο ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Στην προσπάθειά μας να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον, αλλά και να προστατεύσουμε την ποιότητα των ρούχων μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλυσίματος.

Όμως αυτό μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας. Αν σκεφτούμε ότι, σε κάθε φορτίο με ρούχα περιέχονται 100 εκατομμύρια e.Coli, τότε τα πράγματα γίνονται αρκετά ανησυχητικά.

Πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι καθαρά μόνο οπτικά, αλλά και να μην είναι φορείς μικροβίων!

Οι ανησυχίες αυτές προέρχονται από τα συμπέρασματα πολλών γερμανικών μελετών( Παν/μιακό Νοσοκομείο Βόννης, Παν/μιακό Νοσοκομείο Ανόβερου), που έδειξαν ότι τα ρούχα που είχαν πλυθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (δηλαδή στους 30°C) ήταν γεμάτα με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, στο οποίο οφείλονταν μολύνσεις στο ουροποιητικό, δερματικές μολύνσεις ακόμα και πνευμονία.

Επίσης, μύκητες όπως η Candida albicans, αλλά και ο Aspergillus, που ενέχονται στην αιτιοπαθογέννηση πολλών περιστατικών άσθματος, διατηρούν τις αποικίες τους στα ρούχα, όταν αυτά δεν πλένονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 60 °C.

Candida albicans και Aspergillus

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι νικούν αυτές τις ασθένειες τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν μόλις πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή (αγωγή κορτιζόνης, λήψη ανοσοπρυθμοστικών φαρμάκων λόγω ρευματοπάθειας ή κάποιας άλλης αυτοάνοσης νόσου).

Ιδιαίτερης φροντίδας πρέπει να τυγχάνουν άτομα, που ζουν σε γηροκομεία και άλλους κοινόβιους χώρους. Οικογένειες, που φιλοξενούν κατοικίδια στο σπίτι τους και μοιράζονται με αυτά το κρεβάτι τους, θα πρέπει να γνωρίζουν, πως το φορτίο των παραπάνω μολυσματικών παραγόντων, είναι ιδιαίτερο υψηλό, επομένως θα πρέπει και η υγιεινή να είναι ανάλογη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι οι θερμοκρασίες πλύσης ρούχων σε πλυντήριο, δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τους 60 βαθμούς, ασχέτως του είδους απορρυπαντικού, που θα χρησιμοποιήσουμε, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Του Θεόδωρου Τσιάκου, Ειδικού Παθολόγου-Λοιμωξιολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μιων Βιέννης, Diploma of Tropical Medicine and Hygiene DTM&H London, U.K. Kαθηγητή Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Παν/μιου Αθηνών και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .