Τσικνοπέμπτη: πώς να τη βγάλετε... καθαρή

tsiknopempti-pos-na-ti-bgalete-kathari

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η πολυπόθητη μέρα του χρόνου έφτασε και τίποτα δεν μπορεί να σας «κόψει» την όρεξη. Υπάρχουν, όμως, απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το φαγητό σας, επιβαρύνοντας λιγότερο την υγεία σας.

Πριν δυο μέρες «βουτηχτήκατε» μέσα στις σοκολάτες ζώντας τον έρωτά σας με το ταίρι σας και τώρα έχετε κάθε δικαιολογία του κόσμου να ξεσφίξετε κι άλλο τη ζώνη σας και να κάνετε «μακροβούτια» στα ψητά, αφού το επιβάλλει η μέρα, Τσικνοπέμπτη γαρ.

Χωρίς να θέλουμε να σας το χαλάσουμε, αν είστε τόσο παραδοσιακός τύπος που δεν παραλείπετε να τιμάτε και το έθιμο της Τσικνοπέμπτης κάθε χρόνο, πρέπει να ξέρετε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος αυτή τη μέρα αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής - μια από τις τελευταίες ευκαιρίες, δηλαδή, να ξεδώσουν όσοι πρόκειται στη συνέχεια να νηστέψουν, ανάμεσα σε λόφους από παϊδάκια, χοιρομέρια και δε συμμαζεύεται. Αν λοιπόν δεν είστε ανάμεσα σε αυτούς, δεν έχετε κανένα λόγο να φάτε κρέας σαν να είναι η τελευταία σας μέρα πάνω στη γη.

Από την άλλη πάλι, κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει την… τσίκνα για την οποία αδημονούσατε τόσο καιρό. Μπορείτε, όμως, να ελέγξετε την κατανάλωσή σας με διάφορα τρικ, χωρίς να στερηθείτε γεύση.

Προσοχή στο κρέας

-Είτε ψήσετε στο σπίτι, είτε βγείτε έξω για φαγητό, προτιμήστε κρέατα που είναι όσο το δυνατόν λιγότερο λιπαρά και θερμιδογόνα. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε παϊδάκια κοτόπουλου αντί για παϊδάκια αρνιού, λαμβάνοντας τουλάχιστον 200 θερμίδες λιγότερες για την ίδια μερίδα. Αν επιμένετε στα αρνίσια παϊδάκια, θυμηθείτε ότι αυτά που προέρχονται από μέρη κοντά στο λαιμό του ζώου είναι και τα πιο λιπαρά και αποφύγετέ τα.

-Αν ψήσετε λουκάνικα, αγοράστε αυτά που αποτελούνται κυρίως από χοιρινό ή επιλέξτε λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Ένα λουκάνικο έχει περίπου 300 θερμίδες και 15 γραμμάρια λίπους, πολλά από τα οποία γλιτώνετε με τις παραπάνω εναλλακτικές επιλογές. Ακόμη, ψάξτε για λουκάνικα τα οποία έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο κι αν φάτε έξω ρωτήστε το σερβιτόρο πληροφορίες για τον τύπο του λουκάνικου που προσφέρουν πριν τα παραγγείλετε.

-Τα κοκορέτσια και το αρνί είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Συγκεκριμένα, μια μερίδα κοκορέτσι περιέχει περίπου 300 θερμίδες και 150 mg χοληστερίνη, ενώ τα 100 γραμμάρια αρνιού μας «αφήνουν» δώρο 15 γραμμάρια λίπους και περίπου 300 θερμίδες στην καλύτερη περίπτωση. Μήπως είναι καλύτερα να προτιμήσετε μια άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα, η οποία αποδίδει λιγότερες από 200 θερμίδες και περίπου 6 γραμμάρια λίπους;

-Γενικά, σε όλα σας τα κρέατα, είτε ψήσετε μόνοι σας, είτε φάτε έξω, προτιμήστε να αφαιρέσετε το ορατό λίπος και την πέτσα, γλιτώνοντας τον οργανισμό σας από έξτρα λιπαρά και θερμίδες.

Ο ρόλος των συνοδευτικών

-Ξέρουμε ότι το σκέτο κρέας δεν… πάει κάτω και ο καλύτερος τρόπος να το συνοδεύσετε είναι με πράσινη σαλάτα, αποφεύγοντας σος και μαγιονέζες. Αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε λίγη μουστάρδα για το κρέας σας, η οποία περιέχει μόλις 5 θερμίδες στο 1 κουταλάκι και παρασκευάζεται από σπόρους σιναπιού, χωρίς να περιλαμβάνει λιπαρά. Μπορείτε να… παρεκτραπείτε με λίγες πατάτες, κατά προτίμηση φούρνου αν τρώτε έξω, έτσι ώστε να γλιτώσετε από το χιλιο-τηγανισμένο κακής ποιότητας λάδι και λίγο καστανό ρύζι.

-Προτιμήστε το αγνό, παραδοσιακό τζατζίκι από τις ρώσικες και άλλες παρεμφερείς σαλάτες, το οποίο έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα περιέχει και σκόρδο που ρίχνει την πίεση που ενδεχομένως να ‘χει φτάσει στα ύψη στη θέα όλων αυτών των εδεσμάτων.

-Αποφύγετε τις γεμιστές με τυρί, ζαμπόν, μπέικον και κρέμα γάλακτος πατάτες. Μπορεί να είναι γευστικές, αλλά ανεβάζουν τη χοληστερίνη και το βάρος και μόνο που υπάρχουν στο τραπέζι και μας… κοιτάνε.

-Προτιμήστε τα ορεκτικά σας να έχουν βάση τα λαχανικά, να μην περιέχουν πάλι κρέας (θα φάτε σε λίγο, υπομονή) και να μην είναι «πνιγμένα» στο λάδι, δίνοντάς σας αφορμή να εξαφανίσετε μισό κιλό ψωμί μέσα σε 2 λεπτά, βουτώντας το στο λάδι.

Έξτρα συμβουλές που θα κρατήσουν το γεύμα μέσα στα όρια

-Κλασσική και δοκιμασμένη συνταγή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το νερό. Πιείτε αρκετό πριν καταφτάσουν τα κρέατα, έτσι ώστε να μειώσετε το αίσθημα της πείνας και να αποφύγετε το συχνό φαινόμενο «πέφτω με τα μούτρα μόλις έρθει το φαγητό».

-Δείξτε προτίμηση στις σαλάτες αντί για τα ορεκτικά τύπου τυροκροκέτες, λουκανικάκια τυλιγμένα με μπέικον κ.ο.κ. Θα τιθασεύσουν την πείνα σας με υγιεινό τρόπο, δεν θα σας φορτώσουν με τα λιπαρά και τις θερμίδες των παραπάνω και θα αφήσουν χώρο για το κρέας που πρόκειται να έρθει.

-Αποφύγετε να βουτάτε ό,τι ψωμί βρεθεί μπροστά σας σε ό,τι ίχνος λαδιού υπάρχει στο τραπέζι. Γενικά, μπορείτε να περάσετε καλά σε ένα τέτοιο τραπέζι και χωρίς ψωμί. Αν πάλι επιμένετε, προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης και μην ξεπεράσετε τη μία φέτα.

-Μην προσθέσετε έξτρα αλάτι στις τροφές. Όλες έχουν ήδη πλεόνασμα νατρίου και η δική σας προσθήκη απλώς θα είναι υπερβολή. Αν ψήσετε και μαγειρέψετε μόνοι σας, κρατήστε και πάλι το αλάτι υπό έλεγχο. Το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε προσπαθήστε να μειώσετε από τη σαλάτα, τις πατάτες κ.ο.κ.

-Το κρασί και η μπίρα προφανώς δεν γίνεται να λείπουν από ένα τέτοιο γεύμα. Ένα ποτηράκι σίγουρα μπορεί να κάνει καλό, να σας κάνει να απολαύσετε το γεύμα σας και να φάτε λιγότερο, προσοχή, όμως, στην υπερβολή: το μεγάλο ποτήρι μπίρας μπορεί να φτάνει και τις 150 θερμίδες, ενώ ένα ποτηράκι κρασιού τις 100 ή και λιγότερο, ανάλογα με το είδος του. Σύμφωνα με έρευνες ένα ποτήρι λευκό κρασί ή μπίρα πριν το φαγητό φαίνεται να «κόβει» την όρεξη, ενώ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, δεν μοιάζει να έχει τις ίδιες επιδράσεις. Παρ’ όλ’ αυτά το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιά λόγω των πολυφαινολών του, κάτι που μάλλον χρειάζεστε μετά από ένα γεύμα-εχθρό της.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ