Πάσχα τέλος: τι πρέπει να φάμε τώρα;

pasxa-telos-ti-prepei-na-fame-tora

ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

H Ανάσταση, η Λαμπρή και η Δευτέρα του Πάσχα, εκτός από ευχάριστες αναμνήσεις, μας άφησαν και άλλα… δωράκια, που εντοπίζονται κυρίως στην κοιλιακή χώρα και καταγράφονται με ακρίβεια στην οθόνη της ζυγαριάς μας. Μπορούμε, όμως, να τα ξεφορτωθούμε και να αποτοξινωθούμε με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.

Στοιχηματίζουμε ότι δεν είναι λίγοι εκεί έξω αυτοί που τις τελευταίες μέρες κατανάλωσαν αρνί και κατσίκι ακόμη και για… πρωινό και τα κοκορέτσια αποτέλεσαν σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Όσο, όμως, κι αν ευχαριστηθήκατε όλες αυτές τις λιπαρές τροφές και κρέατα που γέμισαν το τραπέζι σας, η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός σας δούλεψε υπερωρίες για να καταφέρει να διαχειριστεί τις τοξίνες με τις οποίες τον βομβαρδίσατε.

Ειδικά όσοι τις προηγούμενες ημέρες ακολουθήσατε τα πρότυπα νηστείας της Σαρακοστής και στη συνέχεια το ρίξατε 3 ημέρες συνεχόμενα στα λιπαρά και τα κρέατα, καταλαβαίνετε ότι δεν απέχετε πολύ από το να αρχίσετε να φουσκώνετε, να αισθάνεστε στομαχικές ή πεπτικές διαταραχές, ακόμη και κούραση, από τη διαταραχή της ισορροπίας και την… πλημμύρα τοξινών που εισήλθαν με κάθε μπουκιά αρνιού, κοκορετσιού κ.ο.κ.

Επειδή σε αυτή τη φάση, λοιπόν, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να αποβάλλει τις τοξίνες που περάσαμε σε αυτόν κι επειδή αν συνεχίσουμε ανέμελοι να τρώμε τα… αποφάγια ο οργανισμός μας δεν θα «καθαρίσει» ποτέ και τα κιλά θα συσσωρεύονται, είναι μια καλή στιγμή να αφήσετε κάτω το πιρούνι και το μαχαίρι που ετοιμάζονται να κόψουν ξανά λίγο αρνί και να ακολουθήσετε μια διατροφή που θα σας ανανεώσει έσω και έξω.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι με μια καλή αποτοξίνωση όχι μόνο θα διώξετε τις τοξίνες και θα γλιτώσετε μακροπρόθεσμα από πλήθος ασθενειών, αλλά ταυτόχρονα τα κύτταρα θα ανανεωθούν στο ρυθμό που πρέπει, ο μεταβολισμός θα ισορροπήσει, το στομάχι θα ηρεμήσει και η ζυγαριά θα γίνει και πάλι πιο… ευγενική μαζί μας.

Ξεκινήστε με χυμούς φρούτων

Κι όταν λέμε χυμούς, δεν εννοούμε αυτούς του εμπορίου, αλλά φυσικούς χυμούς φρούτων, οι οποίοι αν και δεν διατηρούν τις φυτικές ίνες των ολόκληρων φρούτων και είναι πιο πλούσιοι σε σάκχαρα και θερμίδες από το φρούτο τους, δεν παύουν να είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Ειδικά αυτή την εποχή, τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα προκειμένου να καταπολεμήσουν τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες που μετά τη διατροφή των τελευταίων ημερών, θα κάνουν… πάρτι. Η βιταμίνη C, το βήτα-καροτένιο και το σελήνιο είναι μερικές μόνο από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούμε να βρούμε στους φυσικούς χυμούς φρούτων.

«Καθαρίστε» με νερό

Ίσως από τα πιο απαραίτητα «συστατικά» της αποτοξίνωσης, το νερό – ειδικά το φιλτραρισμένο και απαλλαγμένο από τα διάφορα σωματίδια- είναι απαραίτητο τόσο για την ενυδάτωση του οργανισμού, όσο και για τον καθαρισμό του από τις τοξίνες, την καλύτερη κινητικότητα των οργάνων, ενώ αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα, συν του ότι μας βοηθάει να χορταίνουμε πιο εύκολα, χωρίς θερμίδες. Ακόμη καλύτερη λύση στην περίπτωση αποτοξίνωσης, είναι το χλιαρό νερό με μια φέτα λεμονιού και λίγες σταγόνες του.

Το ρόφημα αυτό, ειδικά κάθε πρωί, βοηθά στην απαλλαγή από τις τοξίνες, διεγείρει τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι και μας αναζωογονεί μέσα κι έξω. Δώστε μόνο προσοχή στο λεμόνι αν έχετε πρόβλημα υπότασης, καθώς ως γνωστόν μπορεί να «ρίξει» τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Ρίξτε το στα φρούτα και τα λαχανικά

Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αποτελούν το Α και το Ω της αποτοξίνωσης. Πλούσια σε φυτικές ίνες, θα μπορέσουν να ηρεμήσουν το πεπτικό μας, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση… εκτάκτου ανάγκης μετά τις πασχαλινές κραιπάλες, ενώ οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους αποτελούν σημαντικά όπλα για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Αυξήστε, λοιπόν, τις σαλάτες και δοκιμάστε τα φρούτα σαν επιδόρπιο, απέχοντας από γλυκίσματα γεμάτα λιπαρά. Και το καλύτερο; Οι θερμίδες τους είναι ελάχιστες, βοηθώντας στην απώλεια βάρος των περιττών κιλών που «κολυμπάνε» στην περιοχή της κοιλιάς.

Δοκιμάστε λίγο χυμό... σκόρδου

Αν είστε οπαδοί της εναλλακτικής ιατρικής, τότε η παρακάτω συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Σύμφωνα με τον ειδικό Δρ. Χάρις Ασέρο, ο οποίος ασχολείται με την εναλλακτική ιατρική, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να «καθαρίσουμε» εκ των έσω από τις τοξίνες και τα νεκρά κύτταρα μετά από διατροφικές κραιπάλες και ο χυμός σκόρδου είναι ένας από αυτούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να βοηθήσει στο να αποβληθεί το πλεόνασμα χοληστερόλης από τον οργανισμό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος. Η αλισίνη του (αντιβακτηριδιακή ένωση), η βήτα καροτίνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη C του σκόρδου είναι απαραίτητα συστατικά γι’ αυτήν την περίοδο κι αν δεν αντέχετε το χυμό του (ο οποίος παρασκευάζεται με λίγο σκόρδο, γκρέιπφρουτ και λίγο μέλι), απλώς προσθέστε το στις σαλάτες σας. Προσέξτε μόνο, σε περιπτώσεις υπότασης να μην το παρακάνετε, καθώς μπορεί να ρίξει την πίεση προκαλώντας σας αδυναμία.

Βάλτε λίγο ξίδι στο γεύμα σας

Μια κουταλιά της σούπας ξίδι σε οποιοδήποτε γεύμα σας ή στη σαλάτα σας μπορεί να τιθασεύσει τη μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Αυτό μας βοηθά στο να μην πεινάσουμε ξανά σύντομα, αφού η ραγδαία αύξηση φέρνει και ραγδαία πτώση του σακχάρου, κάτι που οδηγεί σε έντονο αίσθημα πείνας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συν τοις άλλοις το ξίδι, έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε οξεϊκό οξύ, συμβάλλει στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης σωματικού λίπους και στο αδυνάτισμα, ενώ ιδίως το βαλσάμικο ξίδι είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά.

Προσθέστε μπαχαρικά στα γεύματά σας

Σε περίπτωση που το παρακάνατε με το πασχαλινό τραπέζι και φάγατε σαν να μην υπάρχει αύριο, τα μπαχαρικά ίσως αποτελέσουν τη λύση στο πρόβλημά σας. Σύμφωνα με μικρή μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 2 κουταλιές της σούπας μπαχαρικά στο γεύμα τους (ρίγανη, δενδρολίβανο, κανέλα, μαύρο πιπέρι, πάπρικα, κουρκούμη κ.ά) παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα στα τριγλυκερίδια και στα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών μετά από ένα λιπαρό και θερμιδογόνο γεύμα, σε σχέση με όσους δεν επέλεγαν τα μπαχαρικά στη διατροφή τους.

Η γνώμη των ερευνητών είναι ότι τα μπαχαρικά επιβραδύνουν την απορρόφηση του λίπους που καταναλώνουμε με το γεύμα μας, ενώ τα αντιοξειδωτικά τους βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που παράγονται με την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

«Όχι» στα τηγανητά, «ναι» στον ατμό

Τα ψητά και τα τηγανητά είναι πρωταγωνιστές στη διατροφή σας όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, οπότε τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να απαλλάξετε τον εαυτό σας από τα τηγανητά λάδια και τροφές, προτιμώντας τα πάντα για λίγες μέρες στον ατμό.

Καλό θα ήταν να μείνετε μακριά και από το κρέας για λίγο, αλλά αν παρ’ όλ’ αυτά αποφασίσετε να φάτε λίγο κοτόπουλο, δοκιμάστε το στον ατμό, όπως επίσης και τα λαχανικά σας, τα οποία με αυτό τον τρόπο διατηρούν καλύτερα τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τη βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους.

Μην ξεχνάτε την ολική άλεση

Σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, τα προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, καστανό ρύζι κ.ά.) ευεργετούν τον οργανισμό λόγω των πλούσιων φυτικών ινών τους και της ιδιότητάς τους να μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα, εμπλουτίζοντάς μας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή οι φυτικές τους ίνες μπορεί να δεσμεύσουν ανόργανα στοιχεία όπως το σίδηρο, αν παρουσιάζετε έλλειψη σιδήρου, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση φυτικών ινών. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση έλλειψης ασβεστίου, μαγνησίου κ.ο.κ.