Οινοποιία «Σεμέλη»: καλή πρώτη ύλη και πρωτοπορία, για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών

oinopoiia-semeli-kali-proti-uli-kai-protoporia-gia-tin-paragogi-eklekton-krasion

ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Περίπατος σε έναν αμπελότοπο σημαίνει απόδραση από τη καθημερινότητα. Και όλοι στη «Σεμέλη», έχοντας ζήσει και οι ίδιοι την εμπειρία αυτή, την μοιράζονται με τους φίλους του κρασιού και τους λάτρεις της φύσης.

Με στόχο τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας, ιδρύθηκε το 1979, στην περιοχή της Σταμάτας, στους πρόποδες του Πεντελικού όρους, η εταιρία «Σεμέλη», παράγοντας ποιοτικό κρασί σε περιορισμένες ποσότητες, με ποικιλίες αλλά και μεθόδους καλλιέργειας καινοτόμες για την εποχή.

Στη συνέχεια, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση αμπελώνων στην Πελοπόννησο, σε Νεμέα και Μαντινεία και στην κατασκευή ενός νέου, εντυπωσιακού οινοποιείου στη Νεμέα. Στο νέο αυτό οινοποιείο άρχισε η παραγωγή μίας σειράς κρασιών υψηλών προδιαγραφών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες της Πελοποννήσου.

Μέσω της φιλικής προς το περιβάλλον εργασίας που γίνεται στο αμπέλι και του ιδιαίτερου τρόπου που οι άνθρωποι της εταιρείας μεταχειρίζονται τα σταφύλια, επιτυγχάνεται η παραγωγή εκλεκτών οίνων, ελληνικών και διεθνών ποικιλιών.

Σήμερα τα οινοποιεία παράγουν συνολικά 700.000 φιάλες το χρόνο, τα οποία διακινούνται εντός Ελλάδας και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ενώ το κελάρι της εταιρείας κοσμούν 11 ετικέτες, που κάνουν έκδηλη τη φιλοσοφία της.

1.Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου και ποια είναι τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά στοιχεία του;

Η οινοποιία Σεμέλη, ιδρύθηκε το 1979 παράγοντας ποιοτικό κρασί σε περιορισμένες ποσότητες. Το 1999 ξεκίνησε η κατασκευή του Domaine Helios, ενός από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία της Ευρώπης, σε μία από τις ψηλότερες πλαγιές στο Κούτσι της Νεμέας. Στο οινοποιείο αυτό εγκαινιάστηκε ένα πρωτοποριακό σύστημα παραλαβής σταφυλιού και τροφοδοσίας των δεξαμενών το οποίο επέτρεπε τον διαχωρισμό της πρώτης ύλης ανάλογα με την προέλευση, την ωριμότητα ή την ποιότητά της, σε 24 διαφορετικούς οινοποιητές. Η υψηλή τεχνολογία επέτρεψε την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων χωρίς να χάνεται όμως η ποιότητα και οι λεπτομέρειες της οινοποιητικής τέχνης.

2. Που βρίσκονται οι αμπελώνες και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;

Οι αμπελώνες βρίσκονται στην Κορινθία (Νεμέα), Αρκαδία (Μαντινεία) και Αττική (Πεντελικό Όρος). Το υψόμετρο, η κλίση του εδάφους και τα συστατικά του, καθώς και το μικροκλίμα, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του κάθε κρασιού. Συγκεκριμένα, οι αμπελώνες της Νεμέας όπου καλλιεργείται η ποικιλία Αγιωργίτικο, βρίσκονται στην περιοχή Κούτσι (550-600 μέτρα), όπου οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές προς όφελος της ποιότητας. Επίσης, τα ασβεστώδη επικλινή εδάφη και ο βαρύς χειμώνας σε συνδυασμό με τις δροσερές καλοκαιρινές νύχτες, βοηθούν στην αργή και πολύ καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Στη Μαντινεία, όπου το υψόμετρο φτάνει τα 650 μέτρα, το κλίμα είναι ηπειρωτικό και τα εδάφη αργιλώδη. Σημαντικός παράγοντας εδώ, είναι οι μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας στη διάρκεια του καλοκαιριού (έως και 20 βαθμοί), γεγονός που εκτός από την αργή ωρίμανση, βοηθά τόσο στην ανάπτυξη του αρωματικού δυναμικού, όσο και στην απόκτηση υψηλής-δροσιστικής οξύτητας στο κρασί από Μοσχοφίλερο. Στο Πεντελικό Όρος, εκτείνεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας στον οποίο καλλιεργούνται οι διεθνείς ποικιλίες Chardonnay και Cabernet Sauvignon. Εδώ το υψόμετρο είναι στα 400-450 μέτρα και το κλίμα ξηρό-ηπειρωτικό, με έδαφος αργιλώδες και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Οι πιο πάνω παράγοντες, είναι ιδανικοί για την καλύτερη δυνατή έκφραση του χαρακτήρα των δύο ποικιλιών, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται βρίσκουν στη συγκεκριμένη περιοχή τις συνθήκες που τους ταιριάζουν απόλυτα.

3. Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Στους αμπελώνες της εταιρείας Σεμέλη καλλιεργούνται κυρίως γηγενείς ποικιλίες της Πελοποννήσου όπως Αγιωργίτικο Νεμέας και Μοσχοφίλερο Μαντινείας. Επίσης άλλες ελληνικές ποικιλίες όπως Σαββατιανό και Ροδίτη, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Gewürztraminer οι οποίες ανταποκρίνονται έξοχα στις τοπικές κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες και δίνουν περίφημα αποτελέσματα στο μπουκάλι.

4. Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας και ποια τα βασικά τους χαρακτηριστικά;

Σήμερα, το κελάρι της εταιρείας κοσμούν 11 ετικέτες. Συγκεκριμένα:

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ

Οίνος Λευκός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος

Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Ροδίτης

Πολύ απαλό, κιτρινοπράσινο με μία νύξη γκρι. Μύτη μεγάλης έντασης, που συνδυάζει φρεσκάδα αλλά και ωριμότητα. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας απαρτίζεται από αρώματα λεμονιού, πεπονιού και τριαντάφυλλου. Στο στόμα φρουτώδες, αλλά με αρκετή ωριμότητα για να ισορροπήσει με το CO2 και την τραγανή οξύτητα. Κομψό, με μεταλλικότητα και μεγάλη ένταση αρωμάτων στόματος, από την πρώτη επαφή μέχρι το τέλος της μακριάς επίγευσης. Σερβίρεται σαν απεριτίφ, αλλά συνοδεύει και ψάρια, ασιατικές συνταγές με θαλασσινά, πουλερικά και άσπρα κρέατα. Σερβίρεται στους 9ο-10ο C.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ

Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος

Αγιωργίτικο Νεμέας

Νεαρό, βαθύ ρουμπινί χρώμα, με πορφυρές ανταύγειες και πυκνά δάκρυα. Μύτη έντονη, με ώριμο φρούτο, σοκολάτα, διακριτική βανίλια και λίγες πικάντικες νότες που δηλώνουν το σύντομο πέρασμα από βαρέλι. Στο στόμα γεμάτο, με βελούδινες ταννίνες και ιδανική οξύτητα. Πολύ έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων στο στόμα, ιδιαίτερα στην επίγευση. Μπορεί να παλαιώσει για 3 έως 5 χρόνια από τον τρύγο, ενώ μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, ψητά κρέατα και ποικιλίες σκληρών τυριών και αλλαντικών. Σερβίρεται στους 14ο-15ο C.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΡΟΖΕ

Οίνος Ροζέ Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κορινθία

Αγιωργίτικο Νεμέας

Απαλό, κερασο-κόκκινο χρώμα. Μύτη γεμάτη φρεσκάδα, καθαρή, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα έχει μια ανεπαίσθητη νότα γλυκύτητας και φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας. Έντονα και πυκνά αρώματα στόματος, που ακολουθούν το χαρακτήρα της μύτης και φτάνουν μέχρι την επίγευση. Συνοδεύει καλοκαιρινά γεύματα BBQ, μπαρμπούνια και ζυμαρικά. Σερβίρεται στους 10ο-12ο C.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

Οίνος Λευκός Ξηρός Π.Ο.Π. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μαντινεία

Μοσχοφίλερο Μαντινείας

Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα με απαλές γκρι ανταύγειες. Φίνα και δυνατά αρώματα στη μύτη, χαρακτηριστικά της ποικιλίας του Μοσχοφίλερου, με το τριαντάφυλλο και τους λεμονανθούς σε πρώτο πλάνο. Στο στόμα φρουτώδες και ισορροπημένο, αρμονικό και δροσερό, με τονισμένη οξύτητα, νεύρο και επίγευση μεγάλης διάρκειας. Γεμάτο σώμα με διακριτική παρουσία της αλκοόλης. Συνοδεύει ψάρια με έντονες γεύσεις, θαλασσινά και έντονες γεύσεις ελληνικής κουζίνας, ενώ μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί και ως απεριτίφ. Ιδανική θερμοκρασία κατανάλωσης: 9ο – 10ο C.

ΣΕΜΕΛΗ ΛΕΥΚΟΣ

Οίνος Λευκός Ξηρός Επιτραπέζιος

Σαββατιανό, Ροδίτης

Απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα, με λεπτά δάκρυα. Μύτη έντονη, με αμεσότητα και φρεσκάδα. Τα κυρίαρχα αρώματα βερίκοκου και μήλου συνοδεύονται με νότες βανίλιας και αχλαδιού. Στο στόμα δροσερό, με απαλή γλυκύτητα. Η διακριτική παρουσία του CO2, δένει απόλυτα με την τονισμένη οξύτητα. Το ικανοποιητικό σώμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ, αφήνουν το έντονο πρωτογενές φρούτο να εκφραστεί, ενώ τα αρώματα μέντας δίνουν διάρκεια στην επίγευση. Είναι ιδανικό για τη συνοδεία θαλασσινών, οστρακοειδών και ποικιλίας καλοκαιρινών μεζέδων. Σερβίρεται στους 9ο-10ο C.

ΣΕΜΕΛΗ ΕΡΥΘΡΟΣ

Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος

Αγιωργίτικο Νεμέας και Cabernet Sauvignon

Χρώμα ζωηρό ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες. Μύτη με καλή ένταση, με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, νότες γλυκών μπαχαρικών και μια νύξη βανίλιας. Η έμφαση βρίσκεται στον ποικιλιακό χαρακτήρα του Αγιωργίτικου και το κομψό βαρέλι, αν και ο κέδρος του Cabernet Sauvignon είναι παρών. Στο στόμα σαρκώδες, γεμάτο φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα. Βελούδινες, στρογγυλές ταννίνες και επίγευση καλής διάρκειας. Μπορεί να παλαιώσει για 3 έως 5 χρόνια από τον τρύγο, ενώ μπορεί να συνοδεύσει κόκκινα ζουμερά κρέατα με πικάντικες σάλτσες και πιάτα πικάντικων αλλαντικών. Σερβίρεται στους 15ο – 16ο C.

ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ CHARDONNAY

Οίνος Λευκός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Βόρειες Πλαγιές Πεντελικού

Chardonnay

Απαλό, χρυσοκίτρινο χρώμα με πυκνά δάκρυα. Μύτη εκφραστική, πλούσια, έντονη και νεαρή. Γλυκό αλλά όχι υπερώριμο φρούτο, ενώ η ωρίμανση στο βαρέλι δίνει αρώματα βουτύρου, κανέλλας και τοσταρισμένου ψωμιού. Κρεμώδες, γεμάτο σώμα, με ικανοποιητική οξύτητα και απαλή παρουσία αλκοόλης. Μεγάλη αρωματική ένταση στο στόμα, με το πρωτογενές φρούτο πιο έντονο από ότι στη μύτη και μεγάλη, εξελισσόμενη επίγευση. Μπορεί να παλαιώσει για 2 έως 4 χρόνια από τον τρύγο, ενώ μπορεί να συνοδεύσει λιπαρά ψητά ψάρια και πουλερικά στο κάρβουνο. Σερβίρεται στους 10ο-12ο C.

SEMELI ΝΕΜΕΑ RESERVE

Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα

Αγιωργίτικο Νεμέας

Νεαρό, βαθύ πορφυρό χρώμα, με έντονο ιξώδες. Μύτη έντονη, ώριμη, με αρωματικό βάθος. Πυκνό μπαχάρι, πολύπλοκο φρούτο και καινούργιο αλλά ισορροπημένο βαρέλι, στοιχεία που υπόσχονται εξέλιξη στη φιάλη. Γεμάτο στόμα, με τονισμένη οξύτητα και υψηλό αλκοόλ. Έντονο εκχύλισμα, πάχος, πολυδιάστατα αρώματα, υψηλές αλλά ώριμες και ευγενικές ταννίνες, ενώ η επίγευση είναι επίμονη. Μπορεί να παλαιώσει για 5 έως 8 χρόνια από τον τρύγο και συνοδεύει κόκκινα κρέατα, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ποικιλίες σκληρών τυριών και αλλαντικών. Σερβίρεται στους 15ο-16ο C.

CHATEAU SEMELI

Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αττική

Cabernet Sauvignon, Merlot

Βαθύ πορφυρό χρώμα, με έντονα και αργά δάκρυα. Μύτη έντονη, τυπικότατη ως προς τον ποικιλιακό χαρακτήρα του Cabernet Sauvignon, ώριμα μαύρα φρούτα, κέδρος, πούρο, δεμένα με τη διακριτική παρουσία του καινούργιου βαρελιού. Σφιχτοδεμένο και νεαρότατο στο στόμα, με πυκνή δομή. Γεμάτο σώμα, αυστηρές αλλά φίνες και ώριμες ταννίνες και ικανοποιητική οξύτητα. Έντονη και πολύπλοκη επίγευση. Μπορεί να παλαιώσει για 8 έως 15 χρόνια από τον τρύγο και χρειάζεται πλούσια πιάτα κρέατος, κυνήγι και ώριμα κίτρινα τυριά για να ξεδιπλώσει όλο το χαρακτήρα του. Σερβίρεται στους 16ο-17ο C.

SEMELI GRANDE RESERVE ΝΕΜΕΑ

Οίνος Ερυθρός Ξηρός. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα

Αγιωργίτικο Νεμέας

Χρώμα ρουμπινί μεγάλου βάθους, με έντονο ιξώδες. Μύτη με εστιασμένο, ώριμο κόκκινο φρούτο που εκφράζει πιστά τον χαρακτήρα ενός Αγιωργίτικου παλαίωσης. Πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και νότες βανίλιας, που δηλώνουν διακριτικά το πέρασμα από καινούργιο βαρέλι. Στο στόμα πυκνό, στρογγυλό, με βελούδινες και αριστοκρατικές ταννίνες, πλούσιο αλκοόλ και τονισμένη οξύτητα που δίνει ισορροπία. Έντονη και μακριά επίγευση, με αρώματα σοκολάτας, μαρμελάδας, τοστ και κανέλλας. Μπορεί να παλαιώσει για 8 έως 10 χρόνια από τον τρύγο και συνοδεύει πλούσια πιάτα κόκκινου κρέατος, ψητά σχάρας και σούβλας, σκληρά κίτρινα αλλά και έντονα κρεμώδη τυριά. Σερβίρεται στους 15ο-16ο C.

SEMELI ESPERA

Οίνος Λευκός Επιτραπέζιος, Φυσικώς Γλυκύς

Gewurztraminer

Οίνος φυσικώς γλυκύς. Παράγεται από υπερώριμα σταφύλια της ποικιλίας Gewürztraminer, που καλλιεργούνται στον πειραματικό αμπελώνα μας στη Νεμέα. Ζυμώνεται στους 16°C και μας δίνει ένα γλυκό, ισορροπημένο κρασί με πλούσιο και απαλό στόμα, δροσιστική οξύτητα και αρώματα lychee, εσπεριδοειδών και λουκουμιού. Σερβίρεται στους 8°C και συνοδεύει φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γλυκά, ενώ συνδυάζεται άψογα και με φουά γκρα.

6. Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;

Όλα τα στάδια παραγωγής σταφυλιών, οινοποίησης, εμφιάλωσης και συσκευασίας ακολουθούν υψηλές προδιαγραφές. Το οινοποιείο της Νεμέας διαθέτει από τους πιο σύγχρονους εξοπλισμούς διεθνώς και η κατασκευή του, που εκμεταλλεύεται την βαρύτητα, μας δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην συνολική επεξεργασία.

7. Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;

Ετήσια επεξεργαζόμαστε πάνω από 1.300 τόνους σταφύλι και παράγουμε 800.000 φιάλες κρασί.

8. Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητα των ετικετών σας;

Είμαστε στο στάδιο πιστοποίησης HACCP και ISO και πολύ σύντομα όλα μας τα κρασιά θα είναι πιστοποιημένα με τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας.

9. Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Θα συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικό κρασί που να έχει καλή σχέση ποιότητας – τιμής και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης σε νέες αγορές του εξωτερικού απ’ όπου τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

10. Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Να επιλέγει πρωταρχικά από σημεία που εμπιστεύεται και όπου συντηρούν σωστά το κρασί μέχρι την αγορά του. Να αγοράζει κρασί με τη σκέψη στο τι ταιριάζει με το φαγητό, ώστε να μεγιστοποιεί την απόλαυση του. Να μην σκέπτεται «στενά» σε σχέση με την ποικιλία ή την τιμή αλλά να εξερευνεί συνεχώς τον οινικό κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, θα εμπλουτίσει την κάβα του, πραγματική ή νοητή, κρατώντας παράλληλα τα κάποια κρασιά που δοκιμασμένα του ταιριάζουν.

11. Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;

Όπως σε όλα τα πράγματα η τιμή είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων και όχι απαραίτητα σε αναλογία με την ποιότητα. Για το λόγο αυτό καλό είναι να μην βασίζουμε τις επιλογές μας αποκλειστικά στην τιμή αλλά να δοκιμάζουμε και να έχουμε πραγματική γνώση για την ποιότητα του.

12. Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε μια προσωπικά αγαπημένη επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;

Δεν θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε ένα συγκεκριμένο κρασί καθώς για κάθε εποχή και κάθε περίσταση ταιριάζει κάτι διαφορετικό. Οι προτάσεις μας - για το καλοκαίρι – είναι η Μαντινεία Νασιάκος, ο Ορεινός Ήλιος (λευκό) και Ορεινός Ήλιος (ροζέ) που ταιριάζουν ιδανικά με τις καλοκαιρινές γεύσεις. Αναλυτικές προτάσεις συνδυασμών θα βρείτε παραπάνω στην περιγραφή κάθε κρασιού.

Πληροφορίες: http://www.semeliwines.gr .

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]