Kir και Kir Royale: δύο θρυλικά (και πανεύκολα) γαλλικά κοκτέιλ με κρασί
Οι ειδικοί του krasiagr.com βάζουν… κρασί στα κοκτέιλ τους και μιλούν για το πασίγνωστο kir.
To Κir και το Kir Royale είναι δυο από τα πιο εμβληματικά κοκτέιλ που φτιάχνονται με κρασί. Στη Γαλλία, κάθε Κυριακή πριν από τα μεγάλα οικογενειακά δείπνα, οι Γάλλοι συνηθίζουν να πίνουν ένα απεριτίφ και να συζητούν με φίλους, γείτονες και συγγενείς τρώγοντας αλμυρές λιχουδιές, από όλα τα είδη. Κατά παράδοση, το Kir ήταν το κοκτέιλ που έπιναν στις συνηθισμένες μαζώξεις ενώ το Kir Royale σε ειδικές περιστάσεις.
Η ιστορία του Kir
To κοκτέιλ Kir κατάγεται από την Βουργουνδία της Γαλλίας. Πήρε το όνομά του από τον ιερέα Canon Felix Kir, ο οποίος ήταν ήρωας της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και Δήμαρχος της πόλης Ντιζόν της Βουργουνδίας από το 1945 έως το 1968. Ήταν πολύ σεβαστός και όπως μαθαίνουμε από την ιστορία ήταν μεγάλος οπαδός των τοπικών προϊόντων. Έτσι, δημιούργησε ένα ποτό αναμιγνύοντας το τοπικό λευκό κρασί από την ποικιλία Aligote (ξηρό, όξινο, με αρκετά ουδέτερα αρώματα και γεύσεις και χωρίς βαρέλι) με το τοπικό λικέρ φραγκοστάφυλο «crème de cassis».
Το Crème de cassis είναι ένα παχύρευστο λικέρ με βαθύ ρουμπινί χρώμα που παράγεται διαβρέχοντας σε eau-de-vie, φραγκοστάφυλα που έχουν υποστεί σύνθλιψη. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρούνται τα κουκούτσια και οι φλούδες των φραγκοστάφυλων και στη συνέχεια προστίθεται ζάχαρη. Το λικέρ crème de cassis που προκύπτει είναι 20% ABV και έχει περίπου 400g/l υπολειμματικά σάκχαρα.
Η συνταγή του Canon Felix ήταν πολύ νόστιμη και είχε τεράστια επιτυχία, γιατί η γλυκύτητα και το άρωμα του λικέρ πρόσφερε το τέλειο κάλυμμα και ισορροπία και την αυστηρότητα και οξύτητα του κρασιού Aligote. Τόσο επιτυχής ήταν ο συνδυασμός που έγινε γνωστός όχι μόνο στη Βουργουνδία, αλλά σε όλη τη Γαλλία και σε όλο το κόσμο. Μάλιστα συχνά τροποποιείται για να συμπεριλάβει και άλλα τοπικά κρασιά και λικέρ.
Η διαφορά του Kir Royale, από το τυπικό Kir είναι ότι περιέχει σαμπάνια και όχι το λευκό κρασί Aligote. Ως εκ τούτου, είναι πιο ακριβό για να γίνει και συνήθως προορίζεται για γιορτές και ειδικές περιστάσεις.
Πώς να φτιάξετε καλό Kir
Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το καλό Kir ή Kir Royale δεν πρέπει να είναι πολύ γλυκό ή πολύ έντονα χρωματισμένο. Θα πρέπει να έχει μια τέτοια ισορροπία, ώστε το χρώμα του να είναι ανοιχτό ροζέ και η γεύση του τραγανή και αναζωογονητική, με λεπτή γεύση φραγκοστάφυλου και μόνο μια ελαφριά γλύκα. Πρέπει να είναι αρκετά γλυκό για να ξεπεράσει την οξύτητα του κρασιού, αλλά όχι… σιροπιαστό! Η προσθήκη μεγάλης ποσότητας λικέρ καταστρέφει τη φρεσκάδα που πρέπει να έχει ως απεριτίφ και κάνει το ποτό πάρα πολύ γλυκό και πολύ δυνατό.
Η καλύτερη αναλογία είναι περίπου 1/5 Crème de Cassis με 4/5 παγωμένο λευκό ξηρό κρασί ή ξηρή παγωμένη σαμπάνια.
Είναι σημαντικό να προσθέσετε πρώτα το crème de cassis και μετά το κρασί, διαφορετικά δεν αναμειγνύεται πολύ καλά ή αρκετά ομοιόμορφα. Το Cassis πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Για να πετύχετε την τέλεια γευστική αναλογία, αφήστε το χρώμα να σας καθοδηγήσει. Όταν το χρώμα του κοκτέιλ γίνει ελαφρύ ροζέ πρέπει να σταματήσετε να ρίχνετε άλλο κρασί. Αν το ποτό έχει βαθιά ροζ απόχρωση τότε χρησιμοποιήσατε πάρα πολύ λικέρ.
To ποτήρι είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Αν θέλετε όμως να ακολουθήσετε τον παραδοσιακό γαλλικό τρόπο, το Kir σερβίρεται σε ένα κανονικό ποτήρι λευκού κρασιού και το Kir Royale σε ένα flute σαμπάνιας.
Παραλλαγές Kir
Από τότε που το έφτιαξε πρώτη φορά ο Canon Felix, το Kir Royale και το Kir έχουν εξελιχθεί σε πολλές παραλλαγές. Αντί του crème de cassis, μερικές φορές επιλέγουν Creme de Mures (βατόμουρο), Creme de Peche (ροδάκινο) ή Crème de Framboise. Μπορεί επίσης να διαφοροποιείται το κρασί, αλλά σε κάθε περίπτωση επιλέγεται ένα ξηρό, υψηλής οξύτητας, και μη περασμένο από βαρέλι. Επειδή τα κρασιά Aligote δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν εκτός Γαλλίας, επιλέγεται συνήθως ένα Chablis, Petit Chablis ή μια λευκή Βουργουνδία χωρίς βαρέλι.
Πηγή: www.krasiagr.com